Preţul la carnea de porc şi de pasăre va creşte cu încă 30-40%, după scumpirile înregistrate în ultimele săptămâni, susţine Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania (ACEBOP), într-un comunicat remis vineri AGERPRES.

‘Preţul cărnii de porc şi de pasăre atinge cote alarmante pentru buzunarul consumatorului român. În cadrul Conferinţei SIIC’2019 – Industria Cărnii, atrăgeam atenţia asupra creşterii preţului la carnea de porc şi pasăre, în doar două săptămâni, cu 20% şi previzional pentru perioada imediat următoare cu aproximativ 40%. Preţul la carnea de porc şi pasăre a atins aceste previziuni şi va creşte în continuare cu 30-40%’, se menţionează în document.

Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania deplânge faptul că România e dependentă de importurile de carne.

‘Marii producători din statele membre s-au reorganizat, cresc purceii, abatorizează în state europene şi vând către ţările asiatice, puternic atinse de pesta porcină africană. China cumpără tot porcul european, contractele pe 2019 s-au triplat’, se menţionează în comunicat.

Potrivit ACEBOP, importatorii din România care doresc să achiziţioneze porci vor fi nevoiţi să plătească săptămâna viitoare 80 de euro/cap, în contextul în care necesarul fermelor de îngrăşare s-a dublat.

Asociaţia acuză lipsa capacităţii de reproducţie a României, la porc şi pasăre, drept cauza principală a acestei crize.

‘Dacă România avea astăzi o capacitate normală de producţie pasăre şi porc, nu ne-am mai fi găsit în situaţia de a cumpăra carne la un preţ pe care buzunarul cetăţeanului român nu şi-l permite. Atragem atenţia că NU fermierii sunt cauza exploziei preţurilor, ei rămân tributari unor politici de piaţă necontrolate şi speculaţiilor unor carteluri comerciale’, se menţionează în comunicat.

Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine consideră că profitorii acestei crize sunt comercianţii de purcei şi o parte din abatoare – ‘care fac preţul în ţară’.

ACEBOP solicită de urgenţă sprijinul direct al Guvernului pentru prioritizarea construcţiei de ferme de reproducţie, ca acţiune împotriva ‘celui mai mare risc – de prăbuşire a producţiei de carne din România’.

5 COMMENTS

 1. Nu este problema! Ministrul agriculturii are alta parere: se ieftinesc cormoranii,ursii ciorile si maidanezii. O sa fie excedent de camile capre.si guvizi. Mai usor ne schimbam preferintele culinare decat sa asteptam revenirea la sentimente fata de cetaten a guvernului

 2. Pai e bine. Ce, e rau? Nu zice Dragniiia ca defapt o ducem bine, salarii, pensii marite?
  Ce conteaza ca alea se maresc cu 10% si rosiile, cartofii cu 200%?!
  Eu il cred daca a zis ca o ducem bine, pe cuvant!
  Unde semnez sa se mareasca si varsta de pensionare si tva-ul?! Vreau sa ajut PSD sa ne spuna din an in an cat de bine o ducem!!

 3. Sa va spun o poveste: am venit acum o sapt din Gran Canaria. Nu mai fusesem de doi ani. Timp in care, ce sa vezi, pe drumul care leaga doua orase din nord pana in sud, din cei 70km de drum din care 45km autostrada (da autostrada nu vrajeala) si 35km drum de coasta, a disparut deumul de coasta si au facut drept, prin munte si peste vai, o autostrada directa de 24km pama la orasul din sud, acum avand complet autostrada din nord in sud. Cei 24km se compun (atentie) din 5 tunele de 400m-4,3km, 3 poduri si un viaduct!! In doi ani!!
  Si mai atentie: cei 24km au costat 234 milioane eur, deci cam max 10milioane/km. (Vb de kilometei cu tunele si poduri. In lava).
  La noi, sectorul Comarnic-Brasov (ala cu tuneluri, da nu asa de grele ca cele amintite sus si fara posuri si viaducte costa ESTIMAT… 57 MILIOANE / Km.
  Bai sunteti nebuni?
  Da in eest e bine cu PSD, ca cica nu fura

Leave a Reply