A fost unul din primele repere cand am aterizat in 1991 in Bucuresti. Era misto cu totul : ca artist, ca om. Avea un magazin mic in fata Salii Palatului, de unde am cumparat cani si felicitari. Imi facea placere sa-l vad de fiecare data acolo si sa schimbam cateva cuvinte. Mihai Stanescu a plecat. Opera lui ramane ca o caricatura foarte reusita, la care se va rade sincer si peste ani.


Mihai Stănescu a fost unul dintre cei mai mari caricaturiști români. Înainte de Revoluție, Mihai Stănescu a fost unul din cei mai incomozi artiți plastici pentru regimul comunist.

Acesta s-a stins din viață noaptea trecută.

Mihai Stănescu, în vârstă de 78 de ani, s-a retras din activitatea creatoare și de pe scena publică în urmă cu trei ani și jumătate, declara fiica artistului, Daiana Stănescu, pentru Realitatea.

Mihai Stănescu s-a născut 20 iulie 1939, satul Grădiștea, lângă Mizil). A absolvit liceul la Buzău, apoi, contrar sfatului mamei sale de a da la Medicină, a urmat la Iași al doilea liceu, cel de arte plastice, unde a fost înscris direct în anul II. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București în 1966.

După facultate Mihai Stănescu a fost repartizat la Ministerul Turismului, unde a făcut grafică publicitară, de unde a demisionat după 6 ani. A revenit după un an și a mai lucrat alți șase ani. În 1978, a devenit liber-profesionist.

Pe lângă multitudinea de premii internaționale, obținute în anii 1970 și 1980, care i-au adus faima, Mihai Stănescu a devenit celebru și datorită faptului că a fost singurul caricaturist român care, trăind la București, cu Securitatea pe urme, a criticat în mod deschis regimul dictatorial al lui Nicolae Ceaușescu.

Proiect cu fiica sa

În 1992, adaptându-se la economia de piață, Mihai Stănescu și-a deschis un magazin lângă Sala Palatului, în încăperea relativ mică a unui fost debit de tutun. Magazinul, botezat „Erata”, a funcționat până în februarie 2016. Aici au fost vândute căni, cărți poștale, tricouri și sacoșe de pânză imprimate cu desenele sale, dar și albume de caricatură și desene originale ale artistului.

Unul dintre cele mai cunoscute proiecte ale lui Mihai Stănescu a fost seria de fotografii cu fiica sa Daiana Stănescu, pe care a fotografiat-o, în aceeași rochie, între vârstele de 6 și 29 de ani.

Expoziția „Daiana, la diferite vârste, fotografiată în aceeași rochie”, a fost vernisată în 2003, la salonul de carte Bookarest și reluată în 2004, la Galeriile Orizont din București, potrivit datelor preluate de pe Wikipedia, scrie DC News.

6 COMMENTS

  1. A fost un reper al luptei impotriva regimului comunist, prin caricatura si simbolistica sa. De fiecare data mi-a facut mare placere sa-i vizitez magazinul, sa stam, atat cat era posibil, de vorba si sa achizitionez cate ceva interesant pentru prieteni plecati peste mari si tari. Tefelisti luati exemplu.
    Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihnesca in pace.

  2. Da, trista veste. Moartea ne reaminteste din cand in cand atunci cand ia dintre noi cate un astfel de om ca lucreaza 24/7 fara a cere spor de program prelungit.

  3. Ca tot e vorba de cultura si artisti. S-a desfasurat la Bucuresti mare festival mare, Spotlight pe numele lui. Am si eu o intrebare. In afara de tot felul de proiectii mai mult sau mai putin nimerite, s-a proiectat pe vreuna din cladiri ceva referitor la Centenar, mai exact ceva de genul #Centenar ?

  4. Din invataturile lui Socrate: ” intro lume normala,nu conteaza bogatia,creierul e baza societatii”! Completez:daca functioneaza in parametri normali si seriozitate!
    Vedem toti statuia acestui mare invatat,ne laudam cu numele lui,dar,nu vrem sa intelegem ce arata orice statuie,orice fotografie in care este chipul! Pe scaun,cu degetul spre creier si bulumacul de aur sub talpa incaltamintei! Oare avem ceva de observat si trebuie sa invatam de la aceste poze,statuiete si statui ramase?! Concluziile le trage fiecare din toate actiunile politicienilor si numitilor politic in functii dupa 1990! E vorba de absolut toti perindatii in functii din toate partidele,inclusiv cei care au fost plasati prin numire in scaun si functii!

  5. Pana si zilele astea primim pe facebook intrebarile chestionar la care trebuie sa raspundem,cele despre care se vorbeste,se ancheteaza sau nu,zilele astea! Aceasta ancheta,pare a fi publicitate negativa in favoarea facebook,daca se continua cu acele chestionare:de ce ti-e mai tare teama,unde locuiesti,porecla,si destule intrebari care iti dezvaluie identitatea! Personal,nu sunt genul care sa intru in asemenea capcane,dar sunt agasante!

Leave a Reply