Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie (ANC), Iulia Mălina Ciobanu, a emis miercuri ordinul de retragere a cetăţeniei române lui Omar Hayssam.

‘Constatând îndeplinite condiţiile prevăzute de lege, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie a emis Ordinul nr.426/P de retragere a cetăţeniei române numitului Omar Khaled Hayssam. Potrivit dispoziţiilor art.32 alin (7), ordinul poate fi atacat, în termen de 15 zile de la data comunicării, la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a tribunalului de la domiciliul sau, după caz, reşedinţa solicitantului. Dacă solicitantul nu are domiciliul sau reşedinţa în România, ordinul poate fi atacat, în acelaşi termen, la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Bucureşti’, se arată într-un comunicat al ANC transmis miercuri AGERPRES.

În 22 aprilie, Comisia pentru cetăţenie din ANC a constatat că sunt îndeplinite condiţiile legale de retragere a cetăţeniei lui Omar Hayssam.

Sesizarea în acest caz a fost făcută de Serviciul Român de Informaţii, iar propunerea motivată a Comisiei a fost înaintată preşedintelui ANC, care a analizat îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege şi a emis un ordin în acest sens.

‘Sesizarea a fost formulată în temeiul art. 25 alin. 1, lit. d) din Legea cetăţeniei române nr. 21/ 1991 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit căruia cetăţenia română se poate retrage persoanei care ‘este cunoscută ca având legături cu grupări teroriste sau le-a sprijinit, sub orice formă, ori a săvârşit alte fapte care pun în pericol siguranţa naţională”, a precizat ANC la acea dată.

Conform aceleiaşi surse, acordarea cetăţeniei române lui Omar Hayssam a fost aprobată printr-o hotărâre a Guvernului României din 26 octombrie 1993.

Legea prevede că orice autoritate sau persoană care are cunoştinţă de existenţa unui motiv pentru retragerea cetăţeniei române poate sesiza în scris Comisia pentru cetăţenie, având totodată obligaţia să prezinte dovezile de care dispune. În cazul în care constată îndeplinirea sau neîndeplinirea condiţiilor legale, Comisia va propune preşedintelui ANC, printr-un raport motivat, aprobarea retragerii cetăţeniei române sau, după caz, respingerea sesizării.

Omar Hayssam a fost condamnat de instanţele din România în mai multe dosare: 20 de ani de închisoare pentru răpirea jurnaliştilor români în Irak, 16 ani de închisoare în dosarul ‘Volvo Truck’, trei ani de închisoare în dosarul ‘Foresta Nehoiu’, doi ani de închisoare pentru trecerea frauduloasă a frontierei.

Totodată, Hayssam a fost condamnat în 2015 de Tribunalul Bucureşti la 23 de ani şi patru luni închisoare în dosarul ‘Manhattan’, în care a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru săvârşirea unor infracţiuni economice. În acelaşi dosar, fratele său, Mohamad Omar, a fost condamnat la 16 ani de închisoare. De asemenea, cei doi fraţi au fost obligaţi să plătească în solidar suma de 7,8 milioane lei. Această decizie nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

În 2006 a fugit din România, fiind adus înapoi în ţară în anul 2013, pentru a-şi ispăşi pedeapsa cu închisoarea, mentioneaza Agerpres.

7 COMMENTS

  1. Dar pentru declaraţiile Monicăi Macovei care au fost mai toate împotriva intereselor acestei ţări în ultimii ani de băsism şi au continuat, apropape identic cu ale ungurului căruia i se retrase acea stemă sau merit, pe cîn auzim de măsuri legale privind acea fostă ministresă a justiţiei? Vă rog să vă amintiţi şi chiar să intraţi în arhiva televiziunilor ca să vă convingeţi de faptele verbale ale acestei individe!

  2. E o afacere atat de stufoasa si sulfuroasa, cu ramificatii cat radacinile unui gorun.
    Sper ca pana voi inchide ochii pentru totdeauna, sa aflu o declaratie oficiala bine documentata din partea autoritatilor romane, pana atunci vom inghiti gulgute.

  3. Cine a supravegheat, cine a informat, cine nu a reactionat, cine l-a scos din tara si cine a acoperit afacerea Hayssam ! Individul a fost in anturajul lui Ion Iliescu si apoi Basescu!La Varfuri se lucreaza! Cine trebuia sa protejeze Romania si nu a facut-o sau nu a vrut s-o faca? Jurnalistul Ohenesian a castigat procesul cu statul, a primit vreo despagubire? Banii pentru rascumparare la cine au ajuns? Cine isi bate joc de Romania, totusi? Omul obisnuit? Am inteles de la unii sefi de servicii ca nu sunt perfecti…si intradevar ne-o dovedesc cu prisosinta! Da, inca nu avem atentate!

    • N-avem inca atentate nu datorita supercompetentei serviciilor care “transpira” in folosul nostru, ci datorita faptului ca Romania n-a suparat pe nimeni, de-a lungul istoriei. Nu ne-am dus peste altii sa-i “democratizam” cu forta, iar pe cei care au venit la noi i-am primit cu inima deschisa, si-au gasit un adapost aici, au facut niste facultati BUNE, RECUNOSCUTE PE-AFARA, s-au facut oameni!
      Dar mai avem timp sa stricam si asta, dupa ce am stricat tot ce ne-a cazut in mina: invatamint, sanatate, industrie, agricultura, comert; cam tot ce se putea strica!

Leave a Reply