Peste Prut se da cea mai importanta batalie din ultimii 20 de ani.
Alegerile prezidentiale reprezinta in hop urias, o rascruce pentru ce va urma : civilizatie, Romania si Europa sau intoarcerea la Putin, Stalin, Lenin, matrioska ruseasca ce a nenorocit acest spatiu in ultimul secol.
Totul depinde maine de participarea la vot. Daca cei mai tineri, plecati prin Romania si Europa, trateaza cu indiferenta ziua de maine, totul e pierdut. Omul rusilor are prima sansa de a deveni presedinte, daca se pastreaza participarea din primul tur.
Suntem la un vot de re-sovietizarea Republicii Moldova.
———————————————
Mesaj de la generalul Costaș
Una dintre cele mai puternice voci din anii 90, care a avut un rol aproape decisiv în razboiul de pe Nistru, generalul Ion Costaș îndeamnă cetățenii să iasă la vot pe 13 noiembrie și să aleagă viitorul pro-european al R. Moldova.
Într-un interviu pentru ziarulnational.md, fostul ministru de Interne și al Apărării susține că dacă socialistul Igor Dodon ajunge președinte, atunci putem să ne luăm adio de la UE.
De asemenea, generalul Costaș se întreabă retoric ce înseamă să furi un miliard de dolari. Asta ar fi în fiecare zi câte un milion și tot nu reușești în 365 de zile.
Întrebat cine crede că a furat totuși miliardul, generalul Costaș a declarat că sunt mai mulți prinși în această horă.
Aici este o gașcă întreagă, o adunătură de hoți, criminali, de escroci. Dodon zice că a fost în opoziție? El a crescut împreună cu Olejka și Plahotniuc lângă Voronin. Cine a creat prima schemă de furt la energia electrică, a mafiei cărnii, peștelui, a țigărilor, a produselor ptroliere și zahărului? Sistemul bancar a fost fraudat încă în timpul lui Voronin. Dar renumitul „Metalferos”? De atunci se trag toate aceste hoții, mafia și corupția sfârșitul căruia nu se mai văd. Dodon este omul sistemului care a fost creat de Luchinschi, Voronin care conduc până în ziua de azi. „Dodon conecno parsivet, sukin san no on naș sukin sân”, nu-i așa?
Vă propun să urmăriți mai jos interviul integral:
Dle general Ion Costaș, la 25 de Independență, cetățenii R. Moldova tot mai aleg candidați pro sau împotriva Rusiei, lăsând pe planul doi sistemul și corupția care sufocă acest teritoriu. Unde greșesc cetățenii R. Moldova?
Până în anul 1992, la guvernare erau oameni care se gândeau cu adevărat la țară, la oameni, dar pe care i-au fugărit. Apoi, i-am adus la putere pe Mircea Snegur, pe cei din „Casa noastră Moldova”, agrarienii, pe urmă pe Petru Lucinschi, după ce l-au alungat pe Alexandru Moșanu. Lucinschi împreună cu Snegur au restabilit Partidul Comunist. Iată aici sunt greșelile noastre principale, strategice.
O altă greșeală enormă pe care am făcut-o noi în Parlament este că am acordat cetățenie tuturor. Ieri a venit din Kamceatka, azi el e cetățean al R. Moldova. Uitați-vă ce-au făcut Țările Baltice. Ei nici astăzi nu acordă nimănui cetățenie, dacă nu au rădăcini în aceste state. Le acordă numai permise de ședere, fără drept de vot sau să vină în Parlament să decidă soarta și viitorul țării. Acest lucru însă s-a făcut la noi în timpul lui Snegur, s-a prelungit în timpul lui Lucinschi, iar pe vremea lui Voronin s-a întărit. Iată unde este tragedia noastră.
Apoi, a crescut o generație nouă, rechini precum Plahotniuc, Filat, Diacov, Dodon și alții, o pleiadă întreagă de șmecherași care ne-au pus în mâinile unor criminali ce ne fură, aleg Guvernul noaptea, pe furiș, aduc oameni corupți la guvernare ca să-i poată șantaja, așa e și în sistemul judecătoresc care e putred, procuratura, MAI etc. E ceva de groază.
Cum curățăm acest sistem?
Trebuie schimbată clasa politică în totalitate, de curățat. Și nu trebuie divizare, că asta e miopie politică. Toți trebuie să înțeleagă că sunt cetățenii acestei țări, nu să apere interesele altor state aici.
Menirea intelectualității este să deschidă ochii cetățenilor. Dar și intelectualii noștri sunt divizați.
Un atare sistem pare să fie susținut și de confrații Dvs. de arme. În R. Moldova sunt numeroase asociații ale veteranilor de război pe care, mai ales în perioada campaniilor electorale, le vedem printre susținătorii unui partid sau altul. Unele chiar își schimbă partidele destul de des. De ce credeți că la noi au ajuns să fie divizați până și veteranii de război care au făcut o echipă atunci când erau cu arma în mâini?
Aveți dreptate și e foarte trist. În plus, foarte mulți veterani se declară participanți la război, dar să-i iei la puricat, descoperi că nici nu a fost prezent acolo. Poate a adus ceva logistică, vreo două găleți de apă și deja se declară participant la război. Fiecare partiduț, fiecare mișcare vrea să-i atragă, să aibă combatanți ca să-și ridice ratingul. Iar combatanții sunt afectați de sărăcie. Au o pensie mizeră și, sărmanii, caută unde să se aciueze pentru a mai câștiga o bucată de pâine. Dar să nu uităm că ei au fost îndoctrinați destul de puternic de Armata sovietică, de imperiu și sunt dezorientați, amăgiți, păcăliți.
Există șanse ca aceștia să se unească și să devină o forță consolidată?
Când a devenit Nicolae Timofti președinte, m-am întâlnit cu el, i-am spus că nu are partid și i-am propus să creăm o structură militară destul de puternică, din rezerviști de bună-credință, sub patronatul șefului statului. Aceasta l-ar fi protejat atunci când ar fi luat decizii care nu ar fi plăcut cuiva. Timofti mi-a spus că el nu se ocupă cu politica și i-am zis la revedere. A fost propunerea să-i unim, dar n-a vrut. Era vorba de o structură creată pe lângă Consiliul Suprem de Apărare, el doar este comandantul suprem al Armatei. Există asemenea exemple în Franța, Germania, Federația Rusă etc. A fost fricos, avea stăpânii lui de care asculta.
Tragedia noastră e că, timp de 200 de ani, imperiul a lucrat puternic și ne-a deznaționalizat complet. Și eu am fost deportat cu familia în Kazahstan din 1949 până în 1958. Tata a fost prizonier român de război și când s-a întors în 1949 în Țarigrad, Drochia, am fost deportați. Ne-am pornit de aici cu părinții, eu și două surori și ne-am întors șase frați.
Și cum ați făcut carieră de militar, ați ajuns general, dacă, se știe, cei deportați erau cumva proscriși?
Pentru că am muncit și nu aveau încotro. Lor le trebuiau și oameni care aveau cât de cât gărgăuni în cap. Am absolvit Școala de aviație militară din Harkov, Ucraina. Sunt pilot pe avioanele MIG-23, MIG-25 care au zburat la înălțimea de 30 de kilometri și viteza de 3M, am fost comandat de regiment MIG-29 în Germania democratică, de divizie cu trei regimente în districtul militar Transbaical. Am 2 800 de ore de zbor.
Am absolvit cu brio Academia militară de aviație I.Gagarin și Academia Marelui Stat Major General al Armatei sovietice.
Eu am inițiat ideea de a chema militarii din toată URSS acasă la începutul anilor 90. Unii au venit, alții nu. Iată, de exemplu, Victor Gaiciuc, prietenul lui Dodon, era politruc atunci în Germania și a refuzat să vină. A venit după ce s-a încheiat războiul de la Nistru.
Recent, jurnaliștii Centrului de Investigații Jurnalistice au descoperit că pliantele denigratoare la adresa Maiei Sandu pornesc dintr-un birou al unei uniuni a veteranilor conduse de Victor Gaiciuc de care ați pomenit…
Eu nu înțeleg ce ofițeri sunt aceștia. V-am spus ce prezintă Gaiciuc. Este un laș și un fricos. Aici, când era război, se vărsau pâraie de sânge și trebuia să apere integritatea teritorială a acestei fâșii de pământ, el a refuzat să vină din Germania unde era politruc. După ce s-a terminat războiul, a venit aici după un an, a ocupat diferite funcții până Vladimir Voronin l-a făcut ministru al Apărării. Asta e șmecherie. Gaiciuc e de făcătură îndoielnică și ca om, și ca general. Sigur, în jurul său a adunat o mulțime de lepădături.
Atunci când era la Bruxelles în calitate de Ambasador, s-a făcut mare prieten cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care era reprezentantul Federației Ruse pe probleme militare la Bruxelles. I l-a prezentat pe Rogozin lui Dodon și nu întâmplător acesta vine în R. Moldova ca la dânsul acasă și declară prostii. Simte că are aici un teren propice și se comportă ca un huligan politic.
Dar cum trebuie întâmpinat Rogozin când vine în R. Moldova?
Foarte rece. Ca un demnitar care vine și reprezintă o țară care ne-a ocupat teritoriul și are armată de ocupație pe teritoriul unui stat suveran, independent și neutru, fără acordul acestei țări. Este reprezentantul Rusiei care minte de 25 ani că va retrage armata rusă de pe teritoriul unui stat SUVERAN, INDEPENDENT și NEUTRU. El, însă, vine aici ca un stăpân. Nu are ce căuta aici. Și noi trebuie să-l boicotăm permanent, până nu-și îndeplinesc rușii promisiunile pe care le-au făcut la Porto și Istanbul privind retragerea armamentului din stânga Nistrului.
Ei au luptat împotriva noastră, inclusiv Rogozin a fost cel care a luptat nemijlocit cu arma în mână împotriva militarilor și combatanților nostri, ne-au nimicit, ne-au scăldat în pâraie de sânge, ne-au schilodit, au lăsat văduve și copii orfani, au creat pe teritoriul nostru un stat în care armata de ocupație susține separatismul. Și noi să-l întâlnim cu flori, dansuri și pupături? El trebuie primit cu măciuca și declarat persona non grata aici. La asta trebuie să se gândească demnitarii care pretind că țin la bucata asta de pământ.
Dle Costaș, ce credeți despre ideea lui Igor Dodon privind federalizarea R. Moldova?
El primește indicațiile de la Kremlin și este hrănit tot de acolo prin off-shore-uri. Există probe, nu sunt vorbe. El o să îndeplinească dispozițiile și ordinele Kremlinului pentru federalizarea acestei fâșii de pământ. Ce înseamnă federalizarea? Distrugerea firavei statalități, nu mai există atunci R. Moldova. Va fi din nou o colonie, o gubernie a imperiului rus. Asta vrea să facă Dodon, care a primit ordin de la Moscova să federalizeze acest petic de pământ. Un stat în Transnistria, unul în Găgăuzia, altul în nord, în fiecare sat un stat. E o prostie, o tâmpenie. În niciun caz nu trebuie să acceptăm așa ceva.
În ultimul timp citim tot mai multe titluri în presa internațională cu privire la iminența unui al treilea război mondial. Experiența Dvs. de militar ce vă spune, este acest război aproape?
Sigur că mușunoiul acesta din Africa de Nord și Orientul Apropiat, Egipt, Algeria, Tunisia, Irak, Iran, Siria, valurile de emigranți, stricăciunile care se fac etc. sunt îngrijorătoare. Și războiul nedeclarat pe care îl duce Rusia în Ucraina denotă că miroase a praf, cum spunem noi, militarii. Dar, în opinia mea, Putin nu este atât de limitat și primitiv, dar nici președintele celeilalte supraputeri ca să se ajungă la niște tensiuni bilaterale de natură să genereze situații imprevizibile.
Partea care o să piardă într-un eventual război o să aplice neapărat arma atomică. Și atunci va dispărea lumea. Că nici celălalt nu o să stea cu mâinile în sân. Ei își dau seama de asta, de dispariția vieții pe pământ. Poate să se zădărească unul pe altul, să se muște, să-și scoată ochii unul altuia, dar nu cred că Putin are dreptul să apese butonul nuclear, fără să se consulte cu forțele respective din Federația Rusă, și așa e și la americani. Apăsarea asta a butonului are protejare multiplă.
După Hiroshima și Nagasaki au văzut ei ce înseamnă arma aceasta.
Recent, Dvs. ați adunat un grup de generali di R. Moldova și ați declarat, inclusiv în conferințe de presă, că o sprijiniți pe Maia Sandu la Președinție. De ce ați decis să vă implicați în această campanie?
Ne-am săturat să vedem dezmățul, furturile, hoția și tupeul guvernanților în raport cu populația de aici. Că în R.Moldova nu locuiește un popor, dar o populație multinațională. În 200 de ani, imperiul rus, apoi URSS ne-au deznaționalizat. Suntem al doilea stat românesc. În integrarea europeană, noi nu putem sări peste România. Așa cum și Dodon, dacă vrea să restabilească relațiile cu Rusia, nu va putea sări peste Ucraina, care are aspirații proeuropene.
Le spun și colegilor generali de bună-credință, cu coloană vertebrală: măi, fraților, vouă nu vă este rușine, faceți parte din neamul acesta, de faptul că un pui de om care este Maia Sandu și-a asumat să curețe acest balast acumulat de 25 de ani și voi stați într-o parte? Așteptați ca ea să elibereze statul din captivitatea clanurilor corupte și a sistemul de guvernare mafiotizat???
Maia Sandu merită toată stima, are integritate, este dintr-o bucată, nu este pătată. Nu neg că o femeie poate să conducă mult mai bine decât un bărbat. Margaret Thatcher, Angela Merkel, Dalia Grybauskaitė… Imperiul rus a fost creat tot de o femeie, țarița Ekaterina.
În R. Moldova a ajuns să se fure cu miliardele și hoții care sunt la suprafață și cunoscuți de toată lumea sunt bine-mersi, liberi, prosperi și în continuare dețin funcții importante și decisive în stat. Vă dați seama ce înseamnă să furi un miliard de dolari? Asta înseamnă ca în fiecare zi să furi câte un milion, 365 de zile – 365 de milioane. Ca să furi un miliard, trebuie să furi trei ani la rând în fiecare zi câte un milion de dolari.
Dar cine credeți că a furat, totuși, miliardul?
Nu numai unul. Aici este o gașcă întreagă, o adunătură de hoți, criminali, de escroci. Dodon zice că a fost în opoziție? El a crescut împreună cu Olejka și Plahotniuc lângă Voronin. Cine a creat prima schemă de furt la energia electrică, a mafiei cărnii, peștelui, a țigărilor, a produselor ptroliere și zahărului? Sistemul bancar a fost fraudat încă în timpul lui Voronin. Dar renumitul „Metalferos”? De atunci se trag toate aceste hoții, mafia și corupția sfârșitul căruia nu se mai văd. Dodon este omul sistemului care a fost creat de Luchinschi, Voronin care conduc până în ziua de azi. „Dodon conecno parsivet, sukin san no on naș sukin sân”, nu-i așa?
Dodon ne promite că o să trăim bine cu Rusia. Eu unul nu vreau, pentru că am simțit pe pielea mea ce înseamnă asta în zilele noastre, astăzi!!! Poporul rus merită tot respectul, iar cei care sunt la Kremlin duc o politică imperială, activitatea lor e dominată de ideea refacerei cu orce preț a imperiului URSS în vechele granițe IMPERIALE. Nu vreau să fiu din nou „frate” cu FORȚA cu un kazah, tadjik, uzbek, mongol, nu. Eu vreau să merg în Europa, cu frații noștri din România, cu un francez, german, danez, italian etc.
Douăzeci și opt de state au semnat Acordul de Asociere cu UE a R. Moldova, asta nu e o glumă, și când colo vine un flăcău aici și spune că va rezilia acest document. Încotro ne duci, flăcăule? Înspre război, dezmăț, sărăcie, corupție, mafie?
Dle Costaș, ce credeți că se va întâmpla cu R. Moldova, dacă la Președinție ajunge Dodon?
Adio integrare în UE! El a declarat de câteva ori și acum dă un pic înapoi. Strategii ruși vor să păstreze în continuare influența Rusiei în această zonă care a fost URSS.
Totodată, granturile care veneau din UE cu duiumul la noi se vor termina. Rusia a investit enorm în Transnistria, unde sunt mulți pensionari militari ai Armatei sovietice. 75 la sută din rușii din R. Moldova locuiesc în Transnistria. Sovieticii au construit obiectivele industriale anume acolo, fiindcă își dădeau seama că va veni timpul când minciuna va ieși la suprafață. Toate imperiile s-au destrămat, este un proces firesc. Asta trebuie să conștientizăm. În Rusia sunt peste 100 de naționalități, acolo fierbe deja oala „unității multinaționale” și o să explodeze odată și odată. În apropiere de Moscova sunt 14 milioane de musulmani, se construiesc moschee și în Moscova.
Dacă vine Dodon la Președinție, ne așteaptă o federalizare, acesta e ordinul venit de la Moscova, fiindcă asta înseamnă pârghii de influență aici. Nu cred că planul Novorusia le va reuși. S-a încercat, dar nu le va ieși ca Marea Neagră să fie lacul Rusiei, pentru că mai sunt și alte forțe pe lumea aceasta. O să încerce să ne bage și în niște structuri militare ruse. Ne așteaptă timpuri extrem de grele.
Dar dacă vine Maia Sandu?
Ea are relații sănătoase și credibile cu structurile internaționale și cu statele europene. Prin ea vom avea relații mai stabile cu UE și vom mai avea speranța că, în timp, cu ajutorul și suportul diplomatic al României, vom ajunge în UE. Tot ea ne oferă încrederea că se va putea lupta cu corupția pătrunsă la noi pe verticală și pe orizontală în toată societatea. Fiind o persoană integră, am putea face schimbări majore în lupta cu mafia de la guvernare și se va produce schimbarea mentalității politicienilor.
Apar premise pentru a ridica nivelul de trai în R. Moldova, inclusiv prin restructurări ale sistemului de stat. Trebuie să votăm un om incoruptibil, cu demnitate, ca și copiii, și nepoții noștri să trăiască aici și să nu plece după o bucată de pâine la Moscova sau în Vest.
Interviu oferit pentru ziarulnational.md
Republica MOLDOVA
Denumire oficială (inclusiv în limba de stat): Republica Moldova
Scurt istoric. Republica Moldova a devenit stat independent la data de 27 august 1991, în contextul destrămării Uniunii Sovietice. Din 16 martie 1994 participă la Parteneriatul pentru Pace al NATO. La 15 aprilie 1994 a devenit membru al Comunităţii Statelor Independente. Din 29 iunie 1995 este membră a Consiliului Europei.
Capitala şi principalele oraşe: Chişinău (capitală, 678.200 locuitori ), Bălţi (145.300 locuitori), Tiraspol (133.807 locuitori), Tighina (91.882 locuitori), Cahul (39.600 locuitori).
Suprafaţa şi diviziunile teritoriale: 33.846 km².
Regiuni cu statut special: 1. Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia (populaţie – 161.800 locuitori (estimare 2015), suprafaţă – 1848 km²), 2. Transnistria (populaţie – 505.153 locuitori, suprafaţă – 4163 km²).
32 raioane: Anenii Noi, Basarabeasca, Briceni, Cahul, Cantemir, Călăraşi, Căuşeni, Cimişlia, Criuleni, Donduşeni, Drochia, Dubăsari, Edineţ, Făleşti, Floreşti, Glodeni, Hânceşti, Ialoveni, Leova, Nisporeni, Ocniţa, Orhei, Rezina, Rîşcani, Sîngerei, Soroca, Străşeni, Şoldăneşti, Ştefan Vodă, Taraclia, Teleneşti, Ungheni.
3 municipalităţi (Chişinău, Bălţi şi Comrat).
Populaţia (număr şi compoziţie etnică): la 1 ianuarie 2015 populaţia stabilă era de 3.555.200 persoane (fără populaţia din stânga Nistrului şi Tighina/Bender). Naţionalităţi: 78% români, 8,3% ucraineni, 5,9% ruşi, 4.4% găgăuzi, 1.9% bulgari, 1.4% alţii (conform recensământului din 2004; rezultatele recensământului organizat în perioada 12-25 mai 2014 nu au fost deocamdată difuzate).
Religii: 93% ortodocşi, 1.98% protestanţi de orice curent, 0,88% alte religii, 1.35% fără religie (agnostici şi atei declaraţi), 2.24% religie nedeclarată.
Limba oficială: este limba română care se utilizează în toate sferele vieţii politice, economice, sociale şi culturale, inclusiv în instituţiile de stat şi ale administraţiei publice centrale şi locale.
Ziua naţională: 27 august (ziua declarării independenţei faţă de Uniunea Sovietică – 1991).
Forma de guvernământ: republică parlamentară.