Aproximativ 300 de persoane au luat parte duminică, în Piaţa Unirii, din Cluj-Napoca, la un protest faţă de situaţia de la Liceul Romano-Catolic din Târgu Mureş, aceştia dorind să fie solidari cu directorul instituţiei, Zsolt Jozsef Tamasi, plasat de către DNA sub control judiciar.

Participaţii la protest s-au adunat, sâmbătă, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, mulţi având cărţi asupra lor, dar şi lumânări pe care le-au aprins în mod simbolic.

Parohul Bisericii Romano-Catolice „Sf. Mihail”, Kovacs Sandor,  a explicat că este şocat de situaţia de la liceul din Târgu-Mureş.

“Înfiinţarea Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureş s-a făcut cu respectarea legii şi noi credem că directorul Tamasi este nevinovat. Atacul împotriva acestuia este unul împotriva Constituţiei României. Liceul funcţionează de şapte ani, de ce până acum nimeni nu a contestat că funcţionează ilegal? Există tentative să ni se ia şcolile confesionale. Organele judiciare din România au datoria să facă dreptate în cazul liceului din Târgu Mureş, sper că acest caz nu va deveni unul de conflict interetnic şi să ajungem să întreprindem gesturi necugetate. Suntem oprimaţi, dar nu vom fi niciodată nimiciţi, vom fi puşi la pământ, dar nu vom pieri. Cerem organelor abilitate să respecte dreptul bisericilor de a înfiinţa şcoli şi să înceteze această persecuţie la adresa bisericilor şi şcolilor”, a declarat Kovacs Sándor.

La manifestare au fost prezenţi preoţi, membri ai Uniunii Pedagogilor Maghiari din România, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Horvath Anna, plasată sub control judiciar de DNA pentru trafic de influenţă, dar şi preşedintele executiv al UDMR, Kovacs Peter.

“Cerem ajutorul comunităţii maghiare, trebuie să ne apărăm drepturile şi şcolile, pentru că noi credem că putem rămâne maghiari în continuare în România, dacă avem şcoli, dacă putem studia în limba maternă. Noi vrem ca nu DNA-ulsă decidă dacă avem voie să învăţăm în limba maghiară sau nu”, a spus Kovacs Peter, preşedinte executiv al UDMR.

La finalul manifestării, a fost prezentat Manifestul “Trebuie să apărăm şcolile maghiare”, în care s-a cerut Guvernului şi Preşedintelui să respecte drepturile minorităţilor din România.

Proteste similare au loc sâmbătă şi la Târgu Mureş, Oradea, Satu Mare, Sfântu Gheorghe şi Miercurea Ciuc.

În 4 noiembrie, şeful Inspectoratului Judeţean Mureş, Ştefan Somesan, reţinut pentru fapte de corupţie în legătură cu înfiinţarea Liceului Romano-Catolic, a fost arestat la domiciliu pentru 30 de zile, magistraţii Tribunalului Mureş respingând cererea DNA de arestare preventivă.

În caz este cercetat, sub control judiciar, şi Zsolt Jozsef Tamasi, directorul Liceului Teologic Romano–Catolic, acesta fiind bănuit de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În ordonanţele procurorilor se arată că, în 29 iulie 2014, Consiliul local al municipiului Târgu Mureş a dispus aprobarea alocării sumei de 1.500.000 lei pentru întreţinerea şi renovarea imobilului în care funcţionează Colegiul Naţional Unirea sub condiţia propunerii de înfiinţare a liceului cu profil teologic romano-catolic.

Imobilul în care funcţionează Liceul Unirea fusese retrocedat în anul 2004 Arhiepiscopiei Romano Catolice Alba Iulia, deoarece a aparţinut cultelor religioase.

Hotărârea Consiliului local a fost prezentată Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş în şedinţa Consiliului de administraţie din data de 19 august 2014, când  Ştefan Someşan a susţinut că Ministerul Educaţiei Naţionale a fost informat cu privire la conţinutul deciziei consilierilor, iar ministrul ar fi aprobat înfiinţarea noului liceu.

În contextul celor prezentate de către Someşan, Consiliul de administraţie al ISJ  a votat în unanimitate acordarea Avizului conform pentru înfiinţarea Liceului Teoretic Romano-Catolic.

”În realitate, Ministerul Educaţiei Naţionale nu dăduse curs, sub nicio formă, solicitării de înfiinţare a acelei unităţi de învăţământ, dar cu toate acestea, la data de 12 septembrie 2014, inculpatul Someşan Ştefan, în calitate de inspector şcolar general, cu încălcarea prevederilor legale, a emis o decizie prin care a dispus ca, începând cu anul şcolar 2014-2015, să se înfiinţeze o nouă unitate de învăţământ, cu personalitate juridică, respectiv Liceul Teologic Romano-Catolic”, preciza un comunicat al DNA.

Şeful ISJ a emis imediat o altă decizie prin care, începând cu 15 septembrie 2014, l-a numit în funcţia de director al noului liceu pe Zsolt Jozsef Tamasi.

Ulterior, Consiliul Local a emis o hotărâre din care rezulta că înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic va intra în vigoare sub condiţia prezentării din partea ISJ Mureş a actului de înfiinţare a acestuia.

Cum cererea consilierilor nu putea fi respectată, Someşan a revenit asupra celor două decizii şi, în 27 noiembrie 2014, a emis o alta, prin care a amânat termenul prevăzut pentru înfiinţarea liceului şi numirea directorului.

Abia în 26 ianuarie 2015, ISJ a transmis Primăriei avizul conform privind reţeaua şcolară pentru unităţile de învăţământ preuniversitar din Tîrgu Mureş, pentru anul şcolar 2015-2016, emis de Someşan, în care a fost cuprins Liceul Teologic Romano-Catolic.

”Consiliul de administraţie al ISJ nu trebuia să acorde Avizul conform pentru Liceul Teologic Romano-Catolic, în condiţiile în care nu s-au făcut precizări referitoare la modul de înfiinţare a acestuia, la numărul de elevi, la profilul şi la structura unităţii de învăţământ nou înfiinţată prin divizare. În acest context, în 31 august 2015, Someşan Ştefan, deşi potrivit normelor legale nu deţine prerogative care să vizeze înfiinţarea unor unităţi de învăţământ preuniversitar şi nici prerogative pe linia autorizării provizorii de funcţionare ori acreditării unor astfel de unităţi de învăţământ, a dispus înfiinţarea Liceului Teologic Romano–Catolic, transferarea unor clase de la Colegiul Naţional Unirea la acest nou liceu şi transferarea autorizării de funcţionare provizorie/acreditarea acordate de M.E.N.C.S. către unitatea şcolară nou înfiinţată”, mai preciza DNA.

Astfel, Someşan şi Tamasi ”au permis şi permit în continuare cu bună ştiinţă funcţionarea liceului, cunoscând că această unitate de învăţământ nu a fost autorizată”.

Procurorii spuneau că cei doi ”au vătămat interesele legitime ale unităţilor şcolare şi ale celor 328 elevi, care, în tot anul şcolar 2015 – 2016, au funcţionat în cele 12 clase, fără a exista vreo autorizare provizorie de funcţionare sau acreditare, aşa încât, cursurile şcolare pe care le-au urmat nu erau recunoscute”.

De altfel, Prefectura Mureş, constatând nerespectarea prevederilor legale în acest caz, a atacat în instanţă, în contencios administrativ, hotărârea Consiliului Local ce prevedea înfiinţarea acestei noi unităţi, iar în martie 2015 Tribunalul Mureş a dispus anularea hotărârii, măsură menţinută şi de Curtea de Apel Târgu Mureş.

Procurorii au mai anunţat că în acest caz se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane, scrie news.ro.

 

4 COMMENTS

 1. Hai c-am vazut-o si pe asta, protest anti-dna, unde altundeva decat in capitala Transilvaniei, la Cluj-Napoca.
  Off topic
  Iarna vine cu pasi repezi iar, Bucurestiul este din ce in ce mai plin de gropi (lasate din vara) mai ales ca suntem in campanie electorala. Poate-i transmiteti acest fapt si d-nei Primar General al Bucurestiului. De exemplu in rondul de la Bucur Obor vreo 3 gropi in care-ti rupi directia masinii. Sa mai continui ?

 2. Trebuie sa aparam liceul maghiar!
  Trebuie sa vorbim limba maghiara!
  Vrem sa ramanem maghiari in romania!
  Eu nu stiu de ce nu va duceti voi in frumoasa tara numita ungaria daca tot nu va convine nimic aici .
  Ma scoate din minti subiectul asta cand imi amintesc cat de agresivi santeti !

  • Pentru ca in Transilvania sunt acasa. Ei nu sunt emigranti in Transilvania. Eu stiu ca istoria comunista a lasat urme, dar nu e greu sa te informezi, mai ales ca exista o multitudine de surse de informare…suntem totusi in 2016!

Leave a Reply