Atacul iranian asupra Israelului și modul magistral în care au fost respinse dronele și rachetele cu sisteme performante mă determină să trag un semnal de alarmă pentru țara noastră.

Lecția Ucraina & Israel : Armata Română întârzie prea mult achiziționarea unor sisteme de apărare cruciale.

Deși #Romania are cea mai lungă frontieră terestră cu #Ucraina, țară invadată de #Rusia și târâtă într-un război săngeros, Armata Română lungește exagerat achiziționarea sistemelor #SHORAD / #VSHORAD, cruciale pentru postura de apărare și descurajare pe Flancul Estic al #NATO.

Atacurile rușilor cu mii de drone Shahed, incidentele grave cu aceste drone rusești de fabricație iraniană căzute pe teritoriul nostru (și al NATO, războiul declanșat de #Iran asupra #Israel și planurile comune #Rusia#Iran trebuie să determine o decizie anul acesta.

Mai ales după ce MApN a cheltuit doar 1,58% din PIB din 2,5% alocat în 2023. Nu ne mai permitem încă un an de amânare.

Și o continuare a neseriozității noastre în NATO, prin neatingerea pragului de 2,5% din PIB cheltuiți pentru apărare.

„România se află deja în proximitatea unei zone de conflict, un conflict de uzură care durează de mai bine de doi ani şi dacă ne uităm pe hartă putem să spunem că suntem la o distanţă mare de Orientul Mijlociu, dar consecinţele şi efectele (…) putem să le considerăm ca afectându-ne pe noi toţi. (…) Avem linişte, avem pace, ferească Dumnezeu de ceea ce ar putea să se întâmple într-o escaladare a conflictului. (…) Chiar dacă este dincolo de Balcani şi Marea Mediterană, distanţa este mică”, a declarat generalul Nicolae Ciucă, președinte al Senatului, fost ministru al apărării și Șef al Statului Major al Apărării, într-o emisiune televizată.

#Romania
#aparare
#Shorad / #VShorad
#NATO
#Ucraina
#Israel
#Rusia
#Iran

1 COMMENT

Leave a Reply