Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a cerut marţi crearea unui fond european de apărare după modelul aprobat de Uniunea Europeană (UE) în criza financiară din 2008, deoarece „războiul nu va începe mâine”, dar „se profilează la orizont”, informează EFE.

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe a mai spus că UE trebuie să-şi sporească cheltuielile pentru apărare, având în vedere posibilitatea ca fostul preşedinte al SUA şi candidat republican la scrutinul prezidenţial, Donald Trump, să revină la Casa Albă după alegerile din noiembrie.

„Războiul este aici, nu va începe mâine, însă nu putem nega realitatea, iar concurenţa în creştere între marile puteri, conflictele de mare intensitate între state, militarizarea interdependenţei economice, războiul cibernetic şi dezinformarea fac parte din realitatea noastră”, a apreciat Borrell într-un discurs la Forumul New Economy.

Şeful diplomaţiei europene a dat asigurări că „trăim un moment foarte important, pentru că „războiul, cu siguranţă, se profilează la orizont şi aceasta nu este o chestiune lipsită de importanţă”, scrie news.ro

Leave a Reply