Dupa o dispozitie dubioasa data saptamana trecuta, ce a dus la amanarea aprobarii in Parlament a achizitiei de rachete Patriot pentru Armata Romana, PSD si ALDE s-au trezit la realitatea si au votat rapid in Senat. Maine, vot final in Camera Deputatilor.

Comisia pentru Apărare din Senat a dat luni, în unanimitate, raport favorabil proiectului de lege al Guvernului pentru înzestrarea Armatei prin care se vor achiziționa șapte sisteme de rachete sol-aer Patriot.

Proiectul de lege al Guvernului pentru realizarea “Capabilității de apărare aeriană cu baza la sol” aferentă programului de înzestrare esențial “Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)” a fost înregistrat la Senat pe 9 noiembrie, cu solicitarea de a fi dezbătut în procedură de urgență. Proiectul de lege se referă la achiziționarea a șapte sisteme de rachete sol-aer Patriot, patru pentru Forțele Aeriene și trei pentru Forțele Terestre, și a echipamentelor aferente, în valoare totală de circa 4,62 miliarde dolari inclusiv TVA.

La ședința de luni a comisiei au participat ministrul Apărării, Mihai Fifor, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, și șeful Statului Major General, Nicolae Ciucă.

“Am primit scrisoarea de acceptare din partea Guvernului SUA pentru achiziționarea a șapte sisteme de tip Patriot, configurația 3 plus. La acestea se adaugă echipamentele aferente, piese de schimb, echipamente de mentenanță, servicii de instruire, echipamente criptografice cu regim special, precum și pachetul de suport logistic inițial. Discutăm de acest proiect de lege în cadrul parteneriatului strategic între România și SUA. (…) Este un efort colectiv care plasează România într-un club select al apărării europene și mondiale prin această achiziție a sistemului Patriot. (…) Pentru Armata Română, acesta reprezintă doar un prim pas, anul acesta achiziționăm primul sistem din cele șapte. Sistemul urmează a fi operațional în 2020 și nu face altceva decât să deschidă programele mari de înzestrare pentru Armata Română. În perioada următoare vom veni și cu alte proiecte de lege privind achiziționarea altor echipamente, aprobate în CSAT și, desigur, cu un acord prealabil al Parlamentului României”, a spus Mihai Fifor, în Comisia de apărare a Senatului.

La Comisie a fost prezent și șeful Statului Major al Apărării, Nicolae Ciucă. ”Este important de subliniat că permite (n.r. — sistemul) o planificare a strategiei de apărare aeriană pe termen lung datorită faptului că partea de hardware și software poate fi upgradată”, a explicat el.

De asemenea, Ciucă a adăugat că sistemul permite o planificare operațională integrată conform nevoilor Forțelor aeriene și terestre.

“România trebuie să-și onoreze angajamentele pe care și le-a asumat față de NATO și partenerul său strategic, SUA. Achiziția sistemului de rachete Patriot va întări securitatea țării noastre și a flancului sud-estic al NATO. Este important ca proiectul privind achiziția de rachete Patriot, adoptat de Guvern în ședința din 8 noiembrie, să treacă în această săptămână și de Parlament, astfel încât să respectăm calendarul negociat cu partenerii noștri”, a scris vicepremierul Marcel Ciolacu pe Facebook.

Întrebat dacă la întâlnirea din 15 noiembrie cu secretarul de stat american Rex Tillerson a discutat și despre achiziționarea rachetelor Patriot, Meleșcanu a declarat luni: “Nu, însă m-a întrebat cum a fost cu cvorumul (în Comisia de apărare — n.r.), săptămâna trecută, și i-am spus că sunt probleme de cvorum din când în când. În niciun caz nu se referă la subiectul în sine și coaliția actuală de guvernare are o majoritate confortabilă în Parlament, deci cum i-am spus eu, săptămâna viitoare, deci azi vom avea și avizul cu raportul comisiei, dar și posibil adoptarea în plenul Senatului”.

Meleșcanu a precizat că nu s-a pus problema blocării achiziției.

Potrivit ministrului de Externe, la discuția cu Tillerson au mai fost abordate subiecte precum “relațiile bilaterale, lucruri de interes în relațiile dintre România și SUA, legate de dialogul politic, de dezvoltarea relațiilor economice, de contribuția noastră la sistemul de securitate al NATO”. “De asemenea, de colaborare în instituții internaționale, inclusiv am solicitat sprijinul pentru aderarea României la OCDE în cursul acestui an. A fost o discuție relativ scurtă cu ocazia unei escale tehnice la București, dar din punctul meu de vedere a fost un semn foarte bun. Atmosfera a fost foarte bună și unul dintre primele lucruri pe care le-am făcut a fost să îl invit pe domnul Tillerson să facă și o vizită oficială în România”, a adăugat Meleșcanu.

UPDATE 18,00

Plenul Senatului a aprobat luni, cu 108 voturi ”pentru” şi un vot împotrivă, adoptarea proiectului de lege pentru achiziţia primului sistem de rachete Patriot, după ce, tot luni, iniţiativa a fost aprobată de către comisia de apărare. La şedinţa comisiei au participat ministrul Apărării, Mihai Fifor, şi ministerul de Externe, Teodor Meleşcanu, care s-a întâlnit săptămâna trecută cu secretarul american de stat, Rex Tillerson, aflat într-o vizită fulger în România după ce adoptarea proiectului de achiziţie a rachetelor a fost amânat. Proiectul va ajunge marţi la Camera Deputaţilor pentru dezbatere şi vot în procedură de urgenţă.

5 COMMENTS

  1. Păi, normal că nu s-a pus problema blocării achiziției, dar se simțea nevoia unor asigurări că cele două noi dosare ale lui Dragnea se vor solda cu achitări. Și a venit ditamai Tillersonul în persoană să parafeze înțelegerea. Happy end.

  2. Până una, alta, încă nu m-a lămurit nimeni de ce nebunul de Erdogan a preferat S-400. Aud că și bandiții, pardon, prinții saudiți, la fel. Au avut reduceri de blecfraidâi cumva? Și dacă asta n-ajunge, de ce Israelul umblă cu praștia lui David, cumva Patriotul e bun de dat la fier vechi? Păi, dacă-i așa, să vină Ciorduța să-i ia pentru abuz în serviciu cu prejudiciu de 3 miliarde de coco.

Leave a Reply