25 Octombrie. Ziua Armatei Romane de anul acesta surprinde tara noastra intr-un context regional si international de securitate foarte complicat. La Est de Prut, Rusia zangane zgomotoasa armele, ocupa ilegal teritorii ale unor tari independente si lanseaza rachete la 1500 km distanta.

Extinderea sistemului Statelor Unite de aparare antibalistica reprezinta o amenintare la adresa capacitatilor nucleare ruse, a declarat Vladimir Putin la Formul de discutii Valdai, desfasurat joi in statiunea Soci, pe litoralul rus al Marii Negre. “Bazele antibalistice americane construite în Europa de Est pot găzdui sisteme militare ofensive”, a subliniat Vladimir Putin, potrivit Reuters, exprimând preocupare că infrastructura militară a Alianţei Nord-Atlantice se apropie de frontierele Rusiei.

Oficialii romani si americani au explicat de mai multe ori cat se poate de clar ca elementele scutului American antiracheta amplasat la Deveselu in Romania sunt destinate strict scopurilor defensive. Adica pentru apararea Romaniei si a NATO in fata oricaror amenintari. De ce se teme Rusia de un scut eminamente defensiv? Ce intentii are Moscova in perioada urmatoare daca vrea ca Romania sa ramana fara aparare strategica? Ce jocuri are de gand sa faca Vladimir Putin la granita NATO dupa ce Rusia a invadat Ucraina – aflata la granita cu Romania, dupa anexarea Crimeei – fapt care schimba echilibrul la Marea Neagra si dupa ce in 2008 a efectuat o invazie militara in Georgia, alt riveran la Marea Neagra? Ce trebuia sa faca Romania dupa aceste agresiuni militare repetate ale Rusiei in apropierea granitelor sale? Sa stea cu mainile in san? Sa batjocoreasca memoria sutelor de mii de militari care si-au dat viata pentru tara si pe care-i comemoram chiar azi, de Ziua Armatei?

Experienta tragica a Romaniei in istorie in relatia cu Rusia ne demonstreaza ca avem azi mai mult ca oricand nevoie sa ne intarim militar, sa stringem randurile in interiorul NATO si sa fim demni aparatori ai frontierelor noastre la fel ca bravii nostri inaintasi.

===========================

Mircea Duşa, ministrul Apărării Naţionale şi generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General, au fost invitati la “Punctul de Întâlnire” – Antena 3 pe tema ameninţărilor Rusiei la adresa României şi cât de pregătită este armata să ne apere.

În urmă cu câteva zile, preşedintele Vladimir Putin spunea că “bazele antibalistice americane construite în Europa de Est pot găzdui sisteme militare ofensive”.

Ministrul Mircea Duşa a explicat scopul scutului anti-rachetă de la Deveselu.

“Au existat asemenea declaraţii încă din perioada aderării noastre la NATO. Baza de la Deveselu este o bază strict defensivă, o bază de apărare a României şi al teritoriului NATO” a spus Mircea Duşa.

Cât priveşte apărarea României, generalul Nicolae Ciucă este pe deplin încrezător în forţele noastre.

“Armata Română are capacitatea să răspundă oricărei provocări, fără niciun fel de probleme. Plecăm de la premisa că apărarea începe acasă şi am luat măsuri de a stabili un plan de pregătire şi instruire adaptat la măsurile pe care am putut să le luăm. Au fost sute de exerciţii în plan naţional, sute în plan internaţional, am reusşit astfel să creştem nivelul de inter-operabilitate şi am reuşit să creştem nivelul de acţiune” a spus Nicolae Ciucă.

“Garanţia porneşte de la faptul că toate unităţile Armatei Române au cel puţin 2,3 tururi de misiune în teatrele de operaţii. Este o experienţă care a fost acumulată atât la nivelul soldaţilor şi în mod deosebit la nivelul liderilor. Toate aceste misiuni la care am participat reprezintă elementul fundamental prin care noi garantăm că suntem în măsură să răspundem oricărei provocări” a mai spus şeful Statului Major General.

Ministrul Duşa a ţinut să reitereze şi el faptul că Armata veghează permanent :”Stimaţi români, Armata Română este la datorie 24 de ore din 24″ a afirmat Mircea Duşa.

http://www.antena3.ro/actualitate/punctul-de-intalnire-320620.html

 

 

11 COMMENTS

 1. generalul Nicolae Ciucă a participat la operatiuni in irak si afganistan.
  ce parere crezi ca are , radule , in legatura cu generalul pensat si tacerea lui de fetita rasfatata ?
  de cine ar mai fi respectat asta din armata ?

 2. O zi curioasa, acest 25 octombrie. Regele isi vegheaza sotia suferinda si nu poate participa la festivitatile dedicate zilei sale de nastere, cazuta chiar azi. Nici la cele organizate de armata a carei aniversare cade in acelasi timp. Presedintele e plecat la un conclav unde se decide soarta Balcanilor asa ca e absent “motivat” de la ceremoniile locale. Premierul, pedepsit sa stea acasa, lasa carti de felicitare pe Facebook iar vice-premierul, un general, pastreaza un low profile in timp ce asculta lozicile protestatarilor care-i vor pieirea dupa moartea absurda a unui politist din subordine. Iar la granita de est nu-i clar ce se intampla, oricum nu ceva de bine pentru sarbatoritii de azi. Ca sa nu mai vorbim de Polonia unde s-a ales geamanul orfan al unui fost presedinte cu tendinte dictatoriale. Arata ca si cum regele si armata inchina, cu sobrietate, unul spre ceilalti, o cupa fara efervescenta. La anul, poate, va fi mai spumoasa!

 3. Yeah, right! Asta pana cand americanii vor redefini cuvantul “defensiv”. Nu poti avea incredere in ce se prezinta publicului, toate declaratiile sunt “sanitized”.

 4. “Trimitem oameni în Vietnam strict pentru a-i învăța să se apere”
  “Where are sending troops to Vietnam strictly for helping the people out there to self defend”
  Cred că știm cu toții din punct de vedere istric cum s-a terminat totul

 5. GABRIEL OPREA a fost tinta unui atentat TERORIST din partea KGB!
  Sa se faca analiza cu carbon a gropii si sa se descopere ca izotopii din pamant au fost adusi de catre ploile acide trimise de Stalin cu premonitia ca mesia Oprea sa fie impiedicat sa ajunga MARESALUL securistilor in izmene

 6. Bla, bla, propaganda CIA pe fata!!! Rusi e de porc, amerlocii e de bine.

  “E de-a dreptul comic, comentariu de fata avand in vedere numarul de baze militare americana din lume si in cate tari starine sunt amplasate
  .
  Conform “Base Structure Report, Fiscal 2010 Baseline”, calculul oficial al Pentagon-ului, USA are 662 de baze militare in 38 de tari starine.
  Deasemenea, prezenta militara americana este mentionata in 156 de tari.

  Analizand si actiunle militare, razboaiele sau invaziile ilegale de la al doilea razboi mondial incoace, recordul absolut il are USA. Uite aici cateva date:

  List of countries the USA has bombed since the end of World War II:

  China 1945-46
  Korea 1950-53
  China 1950-53
  Guatemala 1954
  Indonesia 1958
  Cuba 1959-60
  Guatemala 1960
  Belgian Congo 1964
  Guatemala 1964
  Dominican Republic 1965-66
  Peru 1965
  Laos 1964-73
  Vietnam 1961-73
  Cambodia 1969-70
  Guatemala 1967-69
  Lebanon 1982-84
  Grenada 1983-84
  Libya 1986
  El Salvador 1981-92
  Nicaragua 1981-90
  Libya 1986
  Iran 1987-88
  Libya 1989
  Panama 1989-90
  Iraq 1991-
  Kuwait 1991
  Somalia 1992-94
  Croatia 1994 (only Serbian areas of Croatia)
  Bosnia 1995 (only Serbian areas of Bosnia)
  Iran 1998 (airliner)
  Sudan 1998
  Afghanistan 1998
  Yugoslavia 1999
  Afghanista­n 2001-
  Pakistan 2003-
  Libya 2011-
  30 Mar 2011

  Adaugand si faptul ca NATO (care tot USA este) a incercuit Rusia si ceva din China, oare cine urmareste un al treilea razboi?…

  Are dreptate Putin cand afirma ca: “”West is Provoking World War”
  http://henrymakow.com/2015/10/putin-1.html“”

 7. Aceeasi minciuna penibila:scutul apara romania si nato.nu,scutul apara america si atat.asta in cazul in care rachetele sm-3 chiar vor intercepta icbm-urile rusesti.majoritatea testelor au fost esecuri iar cele reusite au fost impotriva unor “proiectile” reactive din anii 60-70.

 8. Baza de la Deveselu face parte dintr-o “baterie” de scuturi anti-racheta plasate in Polonia, Romania si Turcia. De ce il deranjeaza pe Putin doar scutul din Romania? Ca nu aud nici o vaicareala legata de scuturile din Polonia si Turcia.
  Oricum, eu repet parerea mea… Cel mai bun scut al Romaniei impotriva Rusiei este reteaua de conducte care transporta gazul din Rusia catre vestul Europei, in special in Germania. Atat timp cat pe dedesubt curge gaz din Rusia spre Germania, Rusia nu va da cu bombardeaua pe deasupra. Pentru ca nimereste naibii teava de gaz.

  • In turcia este doar un radar aesa cu raza mare de actiune iar bateria din polonia inlocuieste doar cruiserele aegis din marea baltica si marea nordului.deveselu ameninta bateriile mobile de topol m si yaris din valea volgai.din cauza asta e crizat putin.si de asta nu lasa din mana ukraina si georgia.baterii de sm-3 acolo ar ameninta inclusiv icbm-urile mobile din zona uralilor.

Leave a Reply