Jean-Marc Ayrault, ministrul francez de Externe, a anunţat luni că va cere Curţii Penale Internaţionale să ancheteze posibile crime de război comise de Rusia în Siria, scrie The Associated Press online.

“Nu suntem de acord cu ceea ce Rusia face, bombardând Alepul. Mai mult ca oricând, Franţa este decisă să salveze populaţia din Alep,” a declarat Ayrault.

Oficialul francez a declarat că ancheta depinde de rolul Moscovei în ofensiva aeriană ce vizează zona controlată de rebeli în oraşul sirian Alep.

Sâmbătă, Rusia a blocat o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU, propusă de Spania şi Franţa, care prevedea încetarea ostilităţilor.

Acuzaţii similare privind posibilitatea unor crime de război comise de forţele ruse în Siria au fost anterior formulate şi de secretarul american de Stat, John Kerry.

Ayrault a mai declarat că, în funcţie de situaţia din Alep, preşedintele Francois Hollande va decide dacă se va întâlni sau nu cu omologul său rus, Vladimir Putin, care este programat să ajungă la Paris pe data de 19 octombrie.


Ministrul de externe britanic, Boris Johnson, a avertizat, marţi, Rusia că riscă să devină un stat ‘paria’ dacă continuă să bombardeze ţinte civile în Siria şi a afirmat că marile puteri trebuie să facă mai mult pentru a pedepsi Moscova prin impunerea de sancţiuni, relatează Reuters.

‘Dacă Rusia va continua pe calea actuală, atunci cred că această ţară este în pericol de a deveni un stat paria’, a spus Boris Johnson în parlament, cerând grupurilor anti-război să demonstreze în faţa ambasadei Rusiei la Londra.

‘Aş vrea să văd demonstraţii în faţa ambasadei Rusiei’, a spus Johnson, subliniind că există o indignare în creştere faţă de raidurile aeriene ruseşti asupra oraşului Alep, relatează AFP.

‘Toate dovezile disponibile indică responsabilitatea Rusiei în (comiterea acestor) atrocităţi’, a spus el, referindu-se la un atac asupra unui convoi cu ajutoare umanitare, scrie agerpres.ro.

 

25 COMMENTS

 1. Buna seara,
  Toate aceste afirmatii facute atat de Franta cat si de Anglia sunt numai vorbe goale si populiste
  -in Franta este un dezastru sunt speriati ca vor castiga ultranationalisti
  -in Anglia totul si toti sunt debusolati dupa ce s-au gasit in afara Europei -criza este eminenta-
  Acesti domni scrobiti fac prin spate afaceri fabuloase cu Putin alaturandu-se Germaniei condusi de Merkel care si-a batut si inca isi mai bate joc de intreaga Europa
  Totul este o minciuna gogonata praf in ochii celor care inca ii mai cred ?
  Acesti domni chiar ne cred prosti ???

 2. Probabil ca prin Koreea, Vietnam,Cambogia,Panama,Libia,Irak,etc.,tot rusii au facut crime(victime colaterale )…probabil ca glontul rusilor e criminal,iar al celorlalti este glont democratic !!

 3. Dupa cate au infaptuit unii, foarte multi ar trebui sa compara in fata Curţii Penale Internaţionale. Ar fi bine sa nu aratam numai intr-o singura directie cu degetul.

 4. Credeţi aşa ceva? Credeţi ce se scoate pe gurile înflăcărate să împrăştie doar ură şi violenţă? Eu NU cred !
  La noi nu e război şi mor oamenii pe capete din cauza proastei legislaţii făcute de guvernanţi şi nu este nimeni judecat la modul real!

  • crima de a opri singurul genocid european dupa al 2 lea razboi mondial produs de sarbi? gropile comune din bosnia, lagarele si exodul napastuitilor trebuiau sa continue cu stalinistul de milosevici? se intoarce tito in mormant

     • Lagare vad ca se organizeaza in toate situatiile speciale, cum ar fi migrantii din Siria, atunci cand erau acele lagare, acolo era zona de razboi, nu puteau fi create conditiile ca intr-o zona fara confruntari armate.

     • acelea cu imigranti nu sunt lagare, sunt spatii de cazare. milosevici, karadzici si ratko mladici au organizat lagare de tip nazist, unde erau exterminati musulmanii bosniaci. sunt 4 gropi comune cu mii de morti impuscati fara nici o vina-justificare-judecata. epurare etnica

   • Dar ccine sunt astia ma nene, politia planetara, de ne apara ei de toti? Stiu ca la ei in tara pe la sfarsitul anilor ’50 faceau pogrom impotriva comunistilor, ii descoperisera pe toti prin SUA ca ar fi de fapt comunisti acoperiti! Acum i-a apucat democratia si politia planetara?

    P.S. Implicarea SUA in razboiul din Yemen are legatura tot cu resursele sau este tot doar ideologic, bazat pe principiile morale foarte inalte care trebuie respectate? O, da!

 5. Le cam amestecati, purificarea etnica a fost intre anii `91- `95
  ,,Primul război, cunoscut sub numele de Razboiul de 10 zile din Slovenia a avut la bază intrarea trupelor iugoslave pe la graniţa Sebiei cu Italia, imediat dupa ce acasta şi-a declarat independenta. Izbucnirea războiului a dus la eforturi diplomatice ale Comunității Europene pentru a pune capăt crizei. Trei miniștri de externe ai CE s-au întâlnit cu reprezentanți ai guvernelor din Iugoslavia și Slovenia la Zagreb, în noaptea de 28 spre 29 iunie, căzând de acord asupra unui plan pentru un armistițiu, care însă nu a fost pus in aplicare. Razboiul s-a încheiat pe data de 7 iulie 1991 odată cu acordul de la Brioni.

  Al doilea război şi anume Razboiul Croat de Independentă, a constat in atacul primit de guvernului croat din partea sârbilor începând cu 1991, acesta terminându-se în 1995. Încetarea focului s-a înfaptuit în 1992, dar cu toate acestea, Croaţia a continuat operaţiunile militare până in 1995, participând la razboiul din Bosnia. În 1995 Croaţia inteprinde Operaţiunea Storm, cu scopul de a cuceri Krajina. Menirea intervenţiei în războiul din Bosnia a fost de asemenea consolidarea independenţei croate.Statele Unite a sprijinit operaţiunea, iar CIA a oferit informaţii militare croaţilor.”

  NATO a sprijinit UCK(initial catalogata ca organizatie terorista),

  ,,A doua triadă a razboaielor cuprinde Razboiul din Kosovo desfăşurat între 1998 şi1999 ce a avut la baza incidentele militare dintre sârbi, iugoslavi şi armata de eliberare din Kosovo(o armată a albanezilor susţinută de NATO), dar si un conflict între republica federală Iugoslavia şi NATO ce a avut ca scop deplasarea în masă a populatiei din Kosovo. Au urmat încă două conflicte, primul în sudul Serbiei între 2000 si 2001 ce s-a desfăşurat în zona Bujanovac şi Medveda, între trupele iugoslave si o organizaţie albaneză ce avea ca principiu anexarea teritoriilor din sudul Serbiei până în Kosovo. ”
  Cand NATO a bombardat Iugoslavia in noaptea de paste cu bombe pe care scria ,,Paste Fericit”, cum apreciati?

 6. Completare.
  Care gropi comune si lagare in razboiul din Kosovo?
  Milosevici a fost presedinte intre `97-2000.
  .

 7. Sa Mori de RAs.cand bombardara americanii un spital si-au cerut scuze ptr. Zeci de morti.cand au bombardat trupe irakiene SI siriene la interval de cateva luni , sute de morti- scuzele de rigoare SI gata.la rusi crime de razboi.pe bune?

 8. Da, dar NATO de ce s-a razbunat pe sarbii civili din Belgrad de paste, sau cei din tren… si ei au fost macelariti de ei, sau la NATO nu se pune, ei erau cu democratia, nu cu ,,dictatorul Milosevici” (cum se tot scria in presa noastra)?

 9. oare tampeniile spuse de diversi politicieni occidentali sau americani sunt litera de lege? intr-un articol publicat recent se mentiona foarte clar ca putin si-a anulat vizita programata in franta pentru tampenia spusa de un diliu fie el si ministrul francez de externe. propabil ca el si englezul nu stiau ca rusia nu are treaba cu tpi asa ca un posibil denunt la aceasta institutie e egal cu zero la fel ca si cea privind diferentul din marea chinei de sud cand a fost condamnata china! or fi rusii niste nasoi, e clar ca sigur au fost si victime “colaterale” in urma bombardamentelor dar e idiot sa spui ca colateralii lor trebuie judecati prin tpi iar colateralii nostrii si astia enorm de multi, mai precis cei omorati si raniti in urma “greselilor” recunoscute de catre aviatia americana sunt de bine! ne-am tampit cu totii sau doar pupincuristii “aliatului strategic”? ce sa mai zic de crimele de razboi ale americanilor din diferite tari ale lumii, aia din irak in care de la bush la blair au intoxicat lumea cu armele de distrugere in masa ale lui sadamm negasite de atatia ani e chiar gogonata rau. cat despre nenorocitii de sarbi si ingerasii ailalti din fosta iugoslavie mai usor cu pianul pe scari ca face rau la propapganda. daca milosevici a fost dezincriminat de acuzatiile tampite cu genocidul vad ca mai exista unii care inca mai au tupeul sa-i considere rai pe sarbi si ingerasi pe criminalii croati sau uck. ne mai amintim de minciuna gogonata din mass media occidentala cu o anumita piata in care a avut loc un atentat? a fost folosita aceeasi minciuna ordinara ca in cazul cofariu de la tg mures si mai exista prosti care inca ii cred pe sarbi vinovati cu toate ca niste jurnalisti americani au aratat magaria acestei propagande ordinare. ce sa mai zic de asa zisele tabere pentru migrantii din siria? inseamna ca unii care se cred informati nu prea citesc anchetele facute de un jurnalist celebru polonez care arata minciuna cu aceste tabere subiect si chiar link postate pe acest site.

 10. Cred ca subiectul privind actuala relatie dintre Rusia si NATO este cel mai important in momentul de fata si ar trebui tratat ca atare in tot ceea ce inseamna media….. Incep sa ma intreb daca razboiul mai poate fi evitat.
  Ce ziceti domnule Radu Tudor?

  Cu stima,
  Alex

Leave a Reply