Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut joi, 12 septembrie a.c., la Palatul Cotroceni, o declarație de presă.

Iata declarația de presă:

Bună ziua!

Am primit o corespondență de la doamna Prim-ministru ieri după-amiază. Doamna Prim-ministru îmi cere o remaniere guvernamentală. Îmi solicită acolo doamna Prim-ministru eliberarea din funcție a unor miniștri, a unor interimari, și numirea a șase miniștri.

Această remaniere este una neavenită, nepotrivită și o refuz clar!

Dar, în acest context, dați-mi voie să explic un pic cum am ajuns aici. Am primit o astfel de solicitare de remaniere la sfârșitul lui august, iar la câteva ore după ce primisem solicitarea de remaniere, partidul ALDE a anunțat public că părăsește coaliția de guvernare. În aceste condiții, Constituția solicită explicit un vot din partea Parlamentului în situația în care se înlocuiesc miniștrii. Această chestiune este foarte clară, drept pentru care, la momentul respectiv, am refuzat remanierea solicitată.

După câtva timp, doamna Prim-ministru a venit cu o solicitare de numire a unor miniștri interimari. Din același motiv, fiindcă Guvernul acum, în noua configurație politică, în conformitate cu Articolul 85 din Constituție, trebuie să se prezinte în fața Parlamentului, am refuzat și acea solicitare.

Acum, doamna Prim-ministru vine a treia oară cu o astfel de solicitare.

Doamnă Prim-ministru, vă spun acum direct și public: trebuie să vă prezentați în fața Parlamentului României cu o solicitare de validare a guvernului dumneavoastră! Altfel, lucrurile nu se pot rezolva.

Această nouă solicitare, pe care o refuz, vine cu o noutate. Este cras neconstituțională, fiindcă, între timp, este foarte clar și s-a anunțat și public, și în scris, că ALDE a părăsit coaliția de guvernare. Deci, nu încape nicio îndoială: Guvernul trebuie să meargă în fața Parlamentului!

Se vede că doamna Prim-ministru se teme de un vot în Parlament și încearcă să tragă de timp. În același fel, se vede că, de fapt, PSD, într-un mod jalnic, se agață de putere, tergiversează o procedură care este explicit și clar solicitată în Constituție.

Repet: niciun ministru nu va fi numit nou în Guvern, decât după validarea din Parlamentul României!

Vă mulțumesc!

5 COMMENTS

 1. psd si-a batut joc de tara asta de cand au venit la putere, sa schimbi 3 prim ministri, sa schimbi 80 de ministri in nici 3 ani… sa nu il primesti pe Prim Ministru japonez, sa nu faci autostrazi, sa nu incepi spitalele regionale, sa nu faci absolut nimic , doar sa cumperi cu salarii exagerat de mari pe bugetari

  • @Crina,

   Problema PSD-ului este că nici pensionarii și/sau bugetarii nu-i mai votează.
   Dacă ne uităm la rezultatele alegerilor din ultimii ani vedem că PSD pierde votanți.
   2014 – alegeri prezidențiale (tur II) – 5,2 mil de votanți
   2016 – alegeri parlamentare – 3,5 mil de votanți / PSD a câștigat alegerile parlamentare pentru că cetățenii nu s-au dus la VOT.
   2019 – alegeri europarlamentare – 2,2 mil de votanți

   Crede cineva că doamna Dăncilă (candidatul PSD la alegerile prezidențiale) o să fie votată de min. 3 mil de votanți pentru a se califica pentru un tur II?!?

   Nu am nici o legătură cu politica dar pot să pariez că doamna Dăncilă nu o să fie votată nici de 1, 5 mil de votanți PSD și până în 2024 PSD nu mai câștigă alegerile în România.

 2. Dl Radu Tudor,

  Și în PSD a fost un PUCI (Firea, Stănescu, Țuțuianu, etc).
  Acești oameni care au semnat o scrisoare împotriva dl Dragnea (Președinte PSD) nu au reușit să modifice decizia CEX-ului.
  Dacă facem apel la istoria recentă după acest PUCI au fost excluși lideri importanți din PSD (Neacșu, Țuțuianu). Și dacă îmi aduc bine aminte dl Stănescu și-a dat demisia de la MDRAP pentru că psd-iștii au cerut în CEX remanierea dl Stănescu.
  Nici un lider politic din opoziție nu și-a permis să spună că PSD nu mai are majoritate în Parlament pentru că 3 lideri PSD au semnat o scrisoare împptriva dl Dragnea.

  Dl Președinte K. Iohannis are dreptate.
  Doamna Dăncilă trebuie să meargă în Parlament și să solicite votul de încredere.
  Dacă obține minim 233 de voturi atunci dl Iohannis trebuie să numească miniștri propuși de doamna Dăncilă.
  Dacă nu obține votul de încredere atunci doamna Dăncilă trebuie să-și depună mandatul de Prim-ministru (astea sunt regulile într-o democrație).

  Din păcate, doamna Dăncilă apelează la fel și fel de artificii sperând să-și conserve puterea în PSD / Dacă mâine PSD nu mai este la PUTERE doamna Dăncilă este istorie pentru România și PSD.

  • Iar PSD ar trebui/este posibil sa devina la randul sau istorie. Romania are nevoie de un partid de stanga adevarat si, nicidecum, de un partid de stanga “caviar” si furacios cum este PSD care a mintit, a facut orice, numai guvernare nu. Partidul a avut de 4 ani aproape un singur scop: salvarea averilor facute in conditii dubioase de membrii sai. Atat. Pentru asta, nici un om sanatos la cap n-ar mai trebui sa-i voteze.

Leave a Reply