In plina expansiune militara la granitele Ucrainei, Rusia primeste o lovitura dura exact de unde nu se astepta. China spune ca integritatea teritoriala a Ucrainei trebuie respectata. Putin s-a bazat total, in planurile sale de razboi, pe sustinerea comunistilor chinezi pe arena internationala. Declaratia sefului diplomatiei de la Beijing ar putea cantari foarte mult. Daca Putin ramane fara sprijinul chinez in fata Occidentului, e posibil sa vedem ca va bate in retragere.

 

Ministrul de Externe al Chinei a declarat că Ucraina are dreptul de a-și proteja suveranitatea, independența și integritatea teritorială.

Cu o invazie a Rusiei care pare din ce în ce mai iminentă, scrie Daily Express, diplomatul chinez s-a folosit de apariția sa de sâmbătă la conferința pe teme de securitate de la München pentru a-l avertiza pe Vladimir Putin să nu-și ducă la îndeplinire ambițiile expansioniste.

Wang Yi a afirmat că este dreptul Ucrainei de a-și proteja integritatea teritorială și a cerut o soluție diplomatică pentru escaladarea crizei.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dezvăluit unele detalii despre sancţiunile ce ar fi impuse Rusiei dacă aceasta ar invada Ucraina, şefa executivului european arătând că Moscovei i-ar fi tăiat accesul pe pieţele financiare internaţionale şi la produse de export importante pentru economia sa, informează Reuters.

Liderii occidentali au refuzat până acum să ofere detalii despre răspunsurile convenite în cazul unei invazii a Rusiei, afirmând doar că exclud un răspuns militar şi promiţând sancţiuni economice la o scară fără precedent.

‘Rusiei i-ar fi, în principiu, tăiat accesul pe pieţele internaţionale’, a afirmat Ursula von der Leyen duminică seara la postul public german ARD.

Potrivit şefei Comisiei, ar fi impuse sancţiuni ‘la toate bunurile pe care noi le producem şi de care Rusia are nevoie urgentă pentru a-şi moderniza şi diversifica economia, acolo unde suntem dominanţi la nivel mondial şi ei nu au înlocuitor’.

Von der Leyen a menţionat că aceste măsuri nu vor fi impuse decât după declanşarea unei invazii, ea respingând astfel apelurile preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la sancţiuni imediate.

‘Pasul spre sancţiuni este atât de uriaş şi de plin de consecinţe, încât ştim că trebuie să dăm întotdeauna o şansă Rusiei să revină la diplomaţie şi la masa negocierilor’, a spus ea. ‘Această fereastră este încă deschisă’, a adăugat preşedinta executivului UE.

Rusia, care a desfăşurat în jur de 150.000 de militari în jurul graniţelor de est şi nord ale Ucrainei, cere garanţii că acestei ţări nu i se va permite niciodată aderarea la NATO, prezentate de preşedintele Vladimir Putin ca esenţiale pentru securitatea pe termen lung a Rusiei.

Însă, potrivit Ursulei von der Leyen, dependenţa de exporturile de combustibili fosili constituie slăbiciunea Rusiei.

‘Acestea formează două treimi din exporturile Rusiei, iar jumătate din buget vine de la ele’, a arătat Ursula von der Leyen. Rusia are nevoie să se modernizeze şi ‘exact acest lucru nu ar mai fi posibil’ dacă i-ar fi impuse noi sancţiuni, a punctat ea, citata de Agerpres.

Leave a Reply