Parchetul general spaniol le-a ordonat miercuri procurorilor din Catalonia să-i citeze pe primarii din regiunea spaniolă care sprijină organizarea referendumului de autodeterminare pe 1 octombrie, considerat ilegal de Madrid, relatează Reuters şi AFP.

Parchetul le-a cerut procurorilor ‘să citeze ca inculpaţi’ sute de primari care s-au declarat gata să organizeze consultarea populară. În cazul în care un primar nu se va prezenta în faţa procurorului, Parchetul va cere ‘să se ordone arestarea sa’ pentru a fi adus în faţa justiţiei.

Potrivit unei liste distribuite de Asociaţia primarilor independenţi (AMI), 712 primari sunt dispuşi să pună la dispoziţia executivului catalan spaţii publice pentru a organiza la 1 octombrie un referendum de autodeterminare interzis de Curtea Constituţională spaniolă.

Vineri, instanţa a dispus ca primarii să fie notificaţi în scris în legătură cu riscurile la care se supun dacă vor participa la organizarea consultării populare, ignorând astfel hotărârile tribunalului.

Parchetul a decis luarea de noi măsuri, cerând o anchetă asupra fiecărui edil pentru a se determina dacă primarii şi-au confirmat participarea şi, dacă este necesar, să ‘compară ca inculpaţi, asistaţi de un avocat’.

Dacă nu se vor prezenta de bunăvoie, ei vor fi arestaţi şi aduşi de poliţia catalană la parchet ‘în cel mai scut timp posibil’.

Având în vedere numărul de municipalităţi implicate, parchetul general recomandă ca ordinele să fie puse în aplicare cu prioritate în cele mai populate municipalităţi.

Marţi, Curtea Constituţională a Spaniei a suspendat a doua lege aprobată de parlamentul catalan care oferea un cadru legal pentru crearea unui stat independent, la o zi după ce sute de mii de persoane au demonstrat la Barcelona pentru a sprijini secesiunea Cataloniei.

Instanţa spaniolă a suspendat săptămâna trecută o altă lege care aproba votul de la 1 octombrie, ambele legi fiind votate miercurea trecută de parlamentul catalan, scrie Agerpres.

Leave a Reply