Am acordat un scurt interviu colegilor de la PS News.

Jurnalistul și analistul politic Radu Tudor susține, într-un interviu pentru PS News, că pretențiile USRPLUS de a obține șefia Camerei Deputaților sunt cel puțin exagerate, în condițiile în care au obținut un scor de doar 15% la alegerile parlamentare din 6 decembrie. Jurnalistul crede că pasul înapoi făcut de Dan Barna este ”un șah de moment pe care USRPLUS îl dă PNL-ului, pentru că retragerea lui implică același gest făcut de Ludovic Orban”.

„Barna a spus: Nici eu, nici Orban, nici Kelemen Hunor să nu ne dorim funcții și în special aceasta de președinte al Camerei, să nu blocăm negocierile dintre cele trei partide. Drept pentru care Dan Barna îi forțează încă o dată mâna lui Ludovic Orban.

 

România, în criză politică la 10 zile după alegeri. Radu Tudor: Inclusiv președintele este supărat pe modul în care se comportă PNL

 

Vedem că avem parte de a patra întâlnire între cele trei partide fără niciun rezultat, fiind anunțați că joi se vor relua discuțiile și negocierile.

Suntem în a zecea zi după alegerile parlamentare și noi încă nu avem armonizată o înțelegere între PNL-USRPLUS-UDMR, așa cum ne-am fi așteptat să se întâmple încă din ziua de 7 decembrie. E mult mai dificil decât credeam. Liberalii s-au lăsat foarte mult pe tânjeală, nu și-au pregătit majoritatea, nu și-au pregătit guvernul, nu și-au pregătit discuțiile cu președintele, și în momentul de față intuiesc faptul că inclusiv președintele României este destul de supărat pe modul în care se comportă PNL”, spune analistul.

De asemenea, acesta este de părere că decizia de retragere de la funcția de conducere a Camerei Deputaților de către Dan Barna nu reprezintă un dezavantaj, pentru că USRPLUS „nu a obținut nici pe departe scorul pe care și l-a propus”.

„Era destul de greu ca, obținând un scor de 15%, să emiți pretenția pentru șefia Camerei Deputaților. USR-ul nu a obținut nici pe departe scorul pe care și l-a propus. Este un partener mai mic în această guvernare și nu cred că pot fi împărțite toate aceste funcții importante în mod egal cu cei care au luat procente mai mari.

Așadar, până una alta, UDMR așteaptă să vadă cu cine va guverna, dar din perspectiva negocierilor sau a confruntării între PNL și USRPLUS, liberalii par pierduți de vreo 11 zile. USRPLUS, în schimb, iese în public, mută, face anunțuri și agenda pare să fie puțin dominată de gesturile lor, de incomoditatea specifică acestui partid.

Cei din USR au pretenții mult prea mari pentru scorul obținut și pentru faptul că liberalii au procentele mai mari în această alianță e greu de crezut că vor ceda șefia uneia dintre cele două camere, dar vom vedea. Mă așteptam ca și președintele să intervină în aceste negocieri. România nu are un guvern cu puteri depline, sunt îngrijorări destul de mari și asta arată că PNL-ul nu și-a făcut temele nici înainte de alegeri, nici după alegeri”, susține Radu Tudor.

Despre viitoare structură a Guvernului României, analistul spune că este greu de dat un răspuns pentru că, deși PNL și USRPLUS știau că „au prima șansă să formeze această guvernare, nu s-au pregătit din timp pentru acest moment”.

 „E întrebarea pe care și-o pun toți românii interesați de acest subiect. Din păcate nu știm. Ar fi trebuit să avem o agendă, o schiță clară a guvernării, a negocierilor, a funcțiilor împărțite și știam cu toții din sondajele de opinie că PNL și USRPLUS au prima șansă să formeze această guvernare. De ce nu au discutat înainte de 6 decembrie, de ce nu au pus la cale un plan, o coaliție? De ce nu au venit pe data de 7 decembrie dimineața să spună: <<Gata, ăștia suntem noi, pornim la treabă, România e în pandemie, în criză politică, nu avem timp de discuții>>. Din păcate nu se întâmplă acest lucru și nu știm pe 16 decembrie cum trebuie să arate guvernul care să fie investit de Parlamentul care se reunește pe 21 decembrie.

Nu există organizare. Din păcate acest lucru s-a văzut și în anul acesta de guvernare, unde au existat mari probleme de dialog, de organizare și de acțiune proactivă politică. Dacă tu știi că vrei să guvernezi și știi că împreună cu USR-ul vei obține un scor aproape de majoritate, de ce nu ai fost pregătit din timp? De ce nu ți-ai făcut lecțiile? De ce nu ai făcut toate aceste mutări care astăzi se dovedesc a fi ezitante și nepregătite. Nu avem un răspuns pentru aceste întrebări pentru că îl așteptam de la actuala conducere a PNL care a pierdut alegerile. Premierul Orban și-a dat demisia, și iată că după a patra întâlnire ne dăm seama că PNL și USR nu și-au pregătit guvernarea din timp. Sunt repetenți anul acesta din punct de vedere politic”, a conchis jurnalistul.

Președintele USR, Dan Barna, i-a luat prin surprindere marți, într-o scurtă conferință de presă, pe potențialii parteneri din viitoarea coaliție de guvernare, după ce a anunțat că își retrage candidatura de la șefia Camerei Deputaților. Președintele useriștilor vrea să demonstreze acum prin impunerea lui Cătălin Drulă la șefia Camerei Deputaților că nu cere această funcție pentru el și vrea să arate că USR e încă un partid care negociază echitabil și în interesul alegătorilor.

Strategia lui Barna este bine gândită și prinde PNL și UDMR în offside, dacă ne luăm după pozițiile publice ale membrilor celor două formațiuni politice.

 

Klaus Iohannis : “Nu ştiu pe cine negociază ei acolo, dar la urmă sper să vină să îmi propună ceva”

2 COMMENTS

  1. https://www.stiripesurse.ro/pentagonul-se-lupta-cu-rusia-de-pe-teritoriul-romaniei-investitie-uria-a-in-tara-noastra-pentru-descurajarea-moscovei_1552445.html
    Timpul se scurge si ne trezim in 2022-2023 platou de dans si discoteca! Stii cum zicea base?, “aici sunt banii dvs”aici, chiar aici sunt!, de nu se vede nimic in nivelul de trai al cetatenilor si in plus, o sapca cadou este o tara ocupata de si pentru interese. Astia care se vor fortat in guvern, mai da-i in padurea spanzuratilor de latrai si excroci!

Leave a Reply