Potrivit publicatiei Lumea Justitiei (www.luju.ro) DNA-ul Codrutei Kovesi i-a facut abuziv dosar penal premierului Victor Ponta, cel putin in ceea ce priveste infractiunea de conflict de interese. Procurorul Jean Uncheselu a cerut Camerei Deputatilor aviz pentru inceperea urmaririi penale impotriva premierului Victor Ponta pentru conflict de interese – in dosarul in care prim-ministrul este acuzat si de spalare de bani si complicitate la evaziune fiscala – desi la DNA se cunostea faptul ca infractiunea de conflict de interese nu este de competenta parchetului anticoruptie, ci de competenta Sectiei de urmarire penala si criminalistica din PICCJ. Iar acest lucru rezulta dintr-o rezolutie de la inceputul anului 2013, emisa de vestitul procuror Lucian Papici, fostul sef al Sectiei I DNA.

Astfel, la 24 ianuarie 2013, Lucian Papici a infirmat o rezolutie a procurorului de caz Marcel Sandu din dosarul senatorului PSD Liviu Pop, fost ministru al Educatiei. Acesta din urma dispusese, in 15 ianuarie 2013, neinceperea urmaririi penale fata de Liviu Pop pentru conflict de interese. Solutia a fost insa infirmata de Lucian Papici, care a stabilit ca o asemenea infractiune este de competenta PICCJ si ca “procurorul de caz si-a arogat o prorogare de competenta, rezolvand o problema ce excede in mod obisnuit/normal competentei procurorilor anticoruptie“.

PICCJ a trimis dosarul de conflict de interese la DNA, Papici l-a returnat

In noiembrie 2012, Agentia Nationala de Integritate a anuntat ca a sesizat PICCJ in cazul lui Liviu Pop, acuzat de conflict de interese si abuz in serviciu contra intereselor publice, un dosar care in cele din urma s-a dovedit a fi o alta facatura, ministrul primind NUP in final si de la procuroarea Claudia Bobe de la PICCJ. ANI sustinea ca dupa numirea in functia de ministru al Educatiei, Liviu Pop a emis un Ordin prin care ar fi avantajat patrimonial Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, al carei secretar general fusese si cu care se aflase in raporturi de munca in ultimii cinci ani. Ajuns la PICCJ, dosarul a fost trimis la DNA printr-o ordonanta din noiembrie 2012.

Procurorul de caz de la DNA a dispus neinceperea urmaririi penale fata de Liviu Pop pentru cele doua infractiuni, dar solutia a fost infirmata, la 24 ianuarie 2013, de seful Sectiei I a DNA de la acea vreme, Lucian Papici, care a constatat ca infractiunea de conflict de interese nu este de competenta DNA si a retrimis dosarul la Sectia de urmarire penala si criminalistica din PICCJ.

Asadar, la DNA se stia ca infractiunea de conflict de interese nu este de competenta parchetului anticoruptie. Cu toate acestea, procurorul Jean Uncheselu a solicitat Camerei Deputatilor aviz pentru inceperea urmaririi penale impotriva premierului Victor Ponta, fix pentru aceasta infractiune. Iata deci cum se face “Justitie” la DNA.

Prezentam in continuare fragmente din ordonanta procurorului Lucian Papici, care este atasata integral la finalul articolului:

Prin actul rezolutiv in cauza, in baza prevederilor art.228 alin.6 Cpp rap. la art. 10 alin.1 lit. d Cpp, procurorul de caz a dispus neinceperea urmaririi penale fata de numitul Pop Liviu Marian (fost ministru al Ministerului educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, in prezent parlamentar) sub aspectul presupusei savarsiri a infractiunilor de conflict de interese, prev. de art. 253/1 alin. 1 Cod penal si abuz in serviciu contra intereselor publice prev. de art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 248 Cod penal.

Pentru a dispune aceasta solutie procurorul de caz a stabilit urmatoarele:

Prin ordonanta nr. 1009/P/2012 din 29.11.2012, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia de urmarire penala si criminalistica a dispus declinarea competentei sub aspectul savarsirii infractiunilor de conflict de interese si abuz in serviciu contra intereselor publice de catre numitul Pop Liviu Marian (fost ministru al Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, in prezent parlamentar).

Practic, persoana juridica care a facut sesizarea in acest caz a fost Agentia Nationala de Integritate care, prin adresa nr. 51086/G/II/09.11.2012, a alegat faptul ca a identificat elemente de incalcare a legislatiei penale sub aspectul posibilei savarsiri a infractiunilor prev. de art 253/1 alin. 1 Cod penal si art. 248 Cod penal.

(…)

Procurorul de caz, in examinarea faptului daca s-a savarsit sau nu infractiunea de conflict de interese, a alegat urmatoarele:

‘Chiar daca numitul Pop Liviu Marian a participat la luarea unei decizii prin care s-au creat avantaje patrimoniale pentru persoana juridica cu care s-a aflat in raporturi de munca in ultimii 5 ani, nu poate fi retinuta infractiunea de conflict de interese, dat fiind claritatea prevederii de la art. 253/1 al 2 din Codul penal, in sensul ca incriminarea acestei fapte penale nu se aplica si in cazul adoptarii de acte normative. Prin continutul sau, Ordinul comun 4271/29.05.2012, emis de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Finantelor Publice are caracterul unui act normativ ce reglementeaza raporturi juridice generale, impersonale si pentru o perioada nedeterminata de timp.

Ca temei juridic al solutiei de neincepere a urmaririi penale ce se va dispune cu privire la savarsirea infractiunii de conflict de interese prev. de art. 253/1 al. 1 din Codul penal, se retine ca nu sunt realizate elementele constitutive ale infractiunii, lipsind cerinta esentiala a laturii obiective ca actul sau decizia sa aiba caracter individual si nu normativ’.

()In urma examinarii solutiei dispuse de catre procurorul de caz si a analizei dosarului de fond, opinam ca se impune infirmarea partiala a acesteia, in sensul mentinerii ca fiind legala si temeinica a solutiei in ceea ce priveste infractiunea prev. de art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 248 Cod penal (procurorul de caz motivand, just, ca in cauza nu s-a produs urmarea imediata, respectiv o tulburare insemnata a bunului mers al unei institutii din cele prevazute la art. 145 Cod penal, in acest caz Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului).

Relativ la infractiunea de conflict de interese, procurorul de caz si-a arogat o prorogare de competenta, rezolvand o problema ce excede in mod obisnuit/normal competentei procurorilor anticoruptie.

Fara a intra pe fondul problemei, respectiv daca exista sau nu o anumita legatura intre cele doua infractiuni supuse analizei de fata, care a impus reunirea cauzelor penale opinam ca, in acest caz, in interesul unei bunei judecati (si luand in considerare cazuistica si expertiza dobandita de procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in instrumentarea unor cauze de acest gen) se impune disjungerea cauzei si declinarea competentei in ceea ce priveste infractiunea prev. de art. 253/1 alin.1 Cod penal in favoarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia de urmarire penala si criminalistica.

Asa fiind, in temeiul prevederilor art. 64 pct. 3 din Legea nr. 304/2004, republicata,

Dispun:

1. Infirmarea partiala a rezolutiei emise la data de 15.01.2013 de catre procurorul de caz in dosarul nr. 399/P/2012 al DNA – Sectia de combatere a coruptiei, doar in ceea ce priveste infractiunea de conflict de interese prev. de art. 253/1 alin.1 Cod penal.

2. Disjungerea si declinarea competentei de solutionare a cauzei privind infractiunea de conflict de interese prev. de art. 253/1 alin.1 Cod penal in favoarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitiei – Sectia de urmarire penala si criminalistica“.

http://www.luju.ro/static/files/2015/iunie/09/ordonanta_papici_conflict_interese.pdf

19 COMMENTS

 1. Dl. Radu Tudor,

  Pe noi, pe papagali, pe desculti, razesti, pe cei pe care serviciile ii considera foarte fraieri si ii iau la gramada, pe sclavi, pe noi ne mai intreaba cineva ce vrem? Sau trebuie sa ne inchinam la ce zice SEFU’ STATULUI care a preluat justitia “independenta” a lui Basescu si care face acum manevre cu PPE-ul de la Bruxelles? Bai nene, n-ar putea totusi sa si-i ia aia de la Bruxelles pe toti distrusii astia de aici si sa si-i bage in PPE-ul lor de-acolo din Bruxelles si sa ne lase dracului in pace, sa fim si noi independenti?! Pai acum, dupa 50 de ani slugi cu rusii, acum ne-am apucat dracului cu sclavie la globalistii americani! Noi cand dracului o sa fim independenti?! Pe lumea ailalta sau cand?!


  • Apel la bărbăţie politică

   Protest-anti-Ponta-in-Piata-Victoriei-din-Timisoara-23PSD-ule, dar e atât de simplu! Eşti handicapat? Scoate oamenii in stradă cu următoarele mesaje: Kovesi, demisia!. Stanciu, demisia! Coldea, demisia!
   Adică, Băsescu, cu zeci de dosare penale limpezi ca lumina zilei, nu a fost nici măcar citat!

   Blaga, prezent în toate denunţurile grele din dosarul Microsoft, este protejat sfidător!

   Predoiu, Boc, Blejnar, Oltean, Anastase sunt lăsaţi să-şi facă planuri de viitor cu guvernarea post – Ponta,
   şi tripleta securisto – teroristă Coldea – Kovesi – Stanciu vrea să-l dea jos pe Ponta, ales democratic, pentru un presupus conflict de interese?

   Când ceilalţi au furat bugetul naţional cu sute de milioane de euro şi nimeni nu se atinge de ei?
   Rezolvaţi-o întâi cu hoţii grandioşi ai naţiunii! Cu marii devalizatori de buget naţional! Şi după aia luaţi-vă de Ponta!
   Îl vreţi pe Ponta la zdup? Duceţi-i întâi acolo, să pregătească terenul, pe toţi cei enumeraţi de mine anterior!
   PSD-ule laş! Nu poţi scoate 10 000 de oameni în stradă să te susţină? Atunci îţi meriţi soarta! Te bate Băsescu cu 100 de năimiţi în numele PMP? Să-ţi fie ruşine!
   Ponta la puşcărie, Predoiu prim-ministru, Blejnar ministru de finanţe, Băsescu preşedinte de onoare?
   Asta meritaţi dacă sunteţi impotenţi. Umilinţă, distrugere totală, condamnări pe viaţă!
   70% v-au votat, abia aşteaptă să iasă în stradă să vă susţină şi voi ce faceţi?
   Fricoşi, oportunişti, îmbuibaţi fără znagă. Să aveţi cazul Rarinca la dispoziţie, de exploatat, şi să staţi ca nişte popândăi să vă pice dreptatea din cer…
   Scoateti dracului lumea în stradă, opuneţi rezistenţă, că altfel se alege praful de speranţele a milioane de români!
   Fiţi apărătorii celor fără de apărare sau, dacă nu, dispăreţi! Pentru totdeauna!”

 2. Dl. Radu Tudor,

  Sa ne lase d-le marele neamt Iohannis cu justitia “independenta” preluata de la Basescu, cu PPE-ul de la Bruxelles si cu americanii a caror sluga e! Sa se duca in toti mortii si ranitii lui de sclav! Sas sluga, asta e marele neamt Iohannis! Un inversor si un facator cu justitia “independenta” avizata de administratorii UE de la Bruxelles, in fapt administratorii proiectului globalist al americanilor. Sa se duca in mortii lor cu americanii lor, cu PPE-ul si cu toata Uniunea lor Europeana, daca toate astea inseamna golanie in cea mai bolsievica forma cu putinta! Sa ne lase sa fim independenti, toti gaozarii astia planetari!

  • “Jean Jean de la Craiova, pus sa DARAME Guvernul

   Autor: Dan Constantin 10 Iun 2015 – 08:12
   Jean Jean de la Craiova, pus sa DARAME Guvernul

   Procurorul pus sa dea jos Guvernul Ponta, inainte sa fie avansat la DNA -structura centrala Uncheselu Jean Jean si Nicolae si-a facut mana cu dosare la Craiova.

   Citeste si Scandal in CSM. Stanciu nu accepta suplimentarea ordinii de zi

   Uncheselu Jean Jean Nicolae( zau ca nu e un grup, e doar numele intreg) a devenit celebru pe plan local dupa ce l-a trimis in judecata pe finantatorul Stiintei Craiova. Conflictul fiscal al lui Mititelu a fost transpus intrun dosar instrumentat de procurorul Jean la patrat, a carui sotie este judecator la Craiova. Ca la fotbal: eu centrez in instanta, nevasta da cu capul!

   Intre alte fapte de arme ale celui numit in Banie ”jJan de la Craiova” ramane la loc de cinste intamplarea instrumentata de DNA avand ca tinta colegul de birou, procurorul Dragos Cereceanu, momit cu nurii unei oltence fierbinti anchetate de Uncheselu. Cu probele confuze ale unor sarutari intime, Cereceanu a fost condamnat si scos din magistratura, acuzat ca a tras cu urechea la ancheta colegului Jenica fara jena.

   Performanta profesionala si taria de caracter l-au recomandat pe Uncheselu pentru a fi inregimentat in trupa procurorilor DNA in elita din structura centrala .

   Doamnei Kovessi, selectionera, omoloaga lui Piturca la lotul anticoruptibililor , i-au placut sportivii . Uncheselu, calificat profesor de educatie fizica in judetul Dolj, cu stagiu de 9 ani,inainte de a obtine o diploma la distanta de jurist, dupa ce l-a rezolvat pe Mititelu si pe colegul de birou a devenit bun de export la Bucuresti.

   Mapa moral-profesionala era impecabila. Doar la studii erau ceva probleme, dar vorba lui Basescu, scoala romaneasca este o fabrica de tampiti.

   Nu ne referim, Doamne fereste la fetele marinarului scolite in penumbra sau la eforturile lui Uncheselu de a intra in randul juristilor cu acces la justitie. Examenul de intrare in barou, dat in 2006, nu a fost un succes pentru profesorul de sport care ratase si titularizarea in 2005.
   Cand ai vocatie, nu te lasi, asa ca a incercat acolo unde e mai greu- la Institutul Superior al Magistraturii. In 2007, dupa contestatii la doua examene, este admis Brava,uncheselule!

   Decretul de numire ca procuror este semnat de insusi Traian Basescu, parintele si clientul Justitiei.

   Incepe cariera mai spre granita, la Zalau;dupa o halta la Deva ajunge la Craiova, loc unde isi aduce si sotia, tot magistrat.
   In 2014, in conditiile amintite de selectie, este in activitate la Bucuresti unde are onoarea sa lucreze cu un alt personaj legat prin destin ca marca de scrisoare de Elena Udrea- seful de sectie 2DNA, Claudiu Dumitrescu.

   Se face bagat in seama cand semneaza o scrisoare de mare impertinenta catre Senat, ceva care mirosea ca amenintare. Pentru ca la DNA mersul lucrurilor ajunge uneori in panzele albe ale erorii, Uncheselu tine cu dintii de bastonul lui de maresal ascuns in ranita- DOSARUL SOVA-PONTA.

   Sa dea norocul peste dusmanii mei sa aiba parte de un magistrat gimnast atunci cand isi vor cauta dreptatea! “

 3. Holocaust vasile… Respect! In sfarsit un cetatean simplu care a inteles perfect de unde vin jocurile….. Dar daca ne numaramy suntem… 1…2…..cam putini

 4. in care stat democrat, cel incriminat, trebuie sa-si dovedeasca nevinovatia,iar acuzarea sa jubileze ca a nenorocit un om?

 5. Oprescu a aprobat un miting PSD in acelasi loc cu mitngul PNL la motiunea de cenzura.
  Radu Tudor, Ponta a luat-o razna cu capul de tot???!!!

  O sa fie cu bataie suta la suta si asta o sa fie numai datorita contramanifestatieie facuta de Ponta. Se vede pe fata lui ca e ca un turbat la fel fel cum era basescu in ianuarie 2012, dar daca se lasa cu represiune din partea batausilor adusi de PSD plus securistii din Jandarmerie impotriva Bucurestenilor de data asta nu o sa mai raman nici macar praful din PSD si toti acolitii de acum. Nu mai suntem in 1990 iar PSD-ul isi supraevalueaza grav puterile de zmardoi.

  • Ce bataie? 🙂 Bataia o sa se dea intre postacii si ”oamenii de subsol” ai fiecarui partid. O sa va bateti voi intre voi si o sa va chinuiti sa dati impresia ca e o lupta a cetatenilor. Cetatenii in schimb au de dus o lupta mult mai grea: trebuie sa invete cum sa voteze inteligent, astfel incat sa nu mai avem in politica de varf a tarii curvistine traseiste si sociopati mesianici. Scarba cu care psihlologii vorbesc despre oamenii nostri politici are un motiv bine intemeiat: e dezgustator sa vezi ca indivizi grav deranjati la ”mansarda” hotarasc destinul a milioane de romani.

 6. nu am cunoştinţe juridice dar multe comenterii cred că sunt mai convingătoare decît ceea ce se prezintă că este în dosar! Citez un comentariu cu scuzele de rigoare comentatorului:
  **art. 9 alin 1 din Legea 241/2005 – este evaziune fiscala fapta savarsita in scopul sustragerii de la plata impozitele. Pai Ponta a facturat catre Sova niste servicii. Ponta a declarat la fisc veniturile din facturile emise catre Sova si a platit impozitele aferente. Sova a dedus contravaloarea facturilor si nu a mai platit el impozitele aferente, dar le-a platit Ponta. Pai, daca Ponta nu ar fi prestat nimic si nu emitea facturile, Sova nu si le deducea si platea el impozitele. In situatia in care nu a platit Sova impozitele, dar le-a platit Ponta, unde e ”sustragerea de la plata impozitelor” ca sa existe infractiune? Su uite asa cum pe regii si aberatii, se invoca infractiuni, care in realitate nu exista decat in mintea bolnava a unor procurori, iar oameni nevinovati ajung in inchisoare, ca atat ii duce capul pe procurori, iar judecatorii apleaca urechea la regii si nu analizeaza daca intr-adevar fapta respectiva reprezinta infractiune, asa cum e ea definita de lege. **
  şi al doilea comentariu:
  **Jeane, al cui estu tu ma de ajunsasi procuror la DNA? Ce e maica-ta, ce e taica-tu, ce neamuri sus puse ai, care sunt rudele nevestii? Ca dupa ce scrisasi nu esti cuc pe lumea asta! Ori te luara astia de prost si vor sa scoata castanele din foc cu mana ta! Serios nu putem vorbi in speta asta. Cum sa vorbim serios despre o cacealma?E un circ menit sa ne faca sa uitam de cazul Livia Stanciu, de atitudinea lui Danilet, de cercetarea disciplinara a judecatorilor care au avut taria de caracter sa ia atitudine, de recenta audiere a lui Neacsu, de dosarele lui Basescu. Nu uitam! Exista, sper, un nivel la care s-a realizat inconsistenta dosarului lui Ponta si lipsa de temeinicie a acuzarilor insa o fi fost un motiv serios pentru care i s-a dat drumul acum. S-au cam grabit! Baieti, nu e bine asa! Vreti sa il taxati pe Ponta?Va trebuie dovezi IMBATABILE, ca nu-i de saga, e primul ministru IN FUNCTIE, natarailor! Sau vroiati un instrument de santaj ca il puteti controla? Nu e bine, e prea pe fata!**
  Cumva ceva nu e în regulă? Se simte o făcătură!

 7. Acest spectacol” regizat” de “alesul nostru,aparator al tuturor romanilor ,campion al democratiei cu iz balcanic” si probabil cu binecuvintarea PPE-ului de la Bruxellessi al altor sfere de influenta interesate ” , ne considera pe noi ,(prostii care inca nu am plecat din tara) , cretini , masa de manevra , oameni care probabil nu au discernamant ,analfabeti ( un lucru care se incearca prin discreditarea invatamantului romanesc).Pentru toate golaniile pe care le fac ,si asta nu din gresala,dau vina pe Directivele Comunitatii Europene. Sinistru spectacol , sinistrii actori principali , iar noi gloata ,spectatori , ar trebui sa aplaudam si sa cerem “bis”.

 8. Nu suntem chiar asa de tampiti sa nu stim ca DNA se ocupa si cu fabricarea dosarelor, doar nu degeaba raspunde unor comandamente straine (de orice).

  • De ce credeti ca noi romanii suntem vinati de agenturi voi chiar nu vedeti ca nu e nevoie
   avem destui anti romani intre noi . Vreti exemple: un Ponta un Basescu un Blaga un Dragnea Un Voiculescu un Boc s.a.m.d
   Mai e nevoie de agenturi ? Va credeti prea importanti. Mai mult rau decit astia nu ne poate face nimeni
   Mai vreti lamuriri /
   Daca fura un om o rata e furt da? ei daca un parlamentar ia mita si e prins e “atac politic”
   Daca un grup de amariti isi cer drepturile in strada sunt golani sau mai nou penali
   Daca sustin un partid se schimba imediat actiunea in “plimbare”
   Ginditiva la copii vostri daca mai sunt in tara si lasatii pe hotii astia sa se certe intre ei
   Nu mai visati ca vreuul e acolo pentru voi

 9. aaaaa e cu analiza comm…..deci de aia erau doar comm ”pozitive” Rusinica mare, pana si Basescu lasa toate comm-urile :)))

 10. Colaborare sigura pentru cei interesati de castiguri suplimentare! Incepeti rapid si fara riscuri, in asa fel incat sa castigati intr-un mod garantat bani mai multi. Oferim contract si tot ceea ce aveti nevoie pentru o activitate relaxanta si de incredere maxima. Pentru mai multe informatii, contactati-ma la adresa de email: adriancristiannita@yahoo.com

Leave a Reply