Dezbaterile de ieri de la #Paris au dus și la evocarea implicării occidentale cu trupe în Ucraina. Nu cred că va exista vreodată un consens în #UE și NATO pentru o decizie de acest gen. Poate doar angajamente bilaterale între Ucraina și unele state. Nu știm ce s-ar putea întampla dacă apărarea Ucrainei cedează din lipsa de muniție, armament și personal. Și ne trezim cu Rusia războinică la frontiera unor state #NATO.

Trimiterea de trupe occidentale în Ucraina “nu poate fi exclusă”, a declarat luni preşedintele francez Emmanuel Macron, după ce a găzduit la Paris o conferinţă în care liderii europeni au discutat această perspectivă, relatează CNN citat de news.ro.

Nu a existat “niciun acord în această seară pentru a trimite oficial trupe pe teren, dar nu putem exclude nimic”, a declarat el reporterilor.

Conferinţa de ajutor pentru Ucraina a reunit reprezentanţi ai celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, inclusiv 21 de şefi de stat şi de guvern, a precizat el.

“Vom face tot ce putem pentru a împiedica Rusia să câştige acest război”, a spus Macron. “Şi spun acest lucru cu determinare, dar şi cu o umilinţă colectivă pe care trebuie să o avem, în lumina ultimilor doi ani.”

”Cei care au spus “niciodată, niciodată” astăzi au fost aceiaşi care au spus niciodată avioane, niciodată rachete cu rază lungă de acţiune, niciodată camioane. Ei au spus toate acestea acum doi ani. Mulţi din jurul acestei mese au spus că ‘vom oferi căşti şi saci de dormit’, iar acum spun că trebuie să facem mai mult pentru a obţine rachete şi tancuri. Trebuie să fim umili şi să ne dăm seama că (întotdeauna) am întârziat şase-opt luni”, a declarat Macron.

Macron a anunţat, de asemenea, că va fi creată o nouă coaliţie pentru a furniza Ucrainei “rachete şi bombe” cu rază medie şi lungă de acţiune. Liderii UE şi reprezentanţii guvernelor “au decis să intensifice partea de muniţii şi să producă rezultate tangibile foarte rapid” în cadrul celor opt coaliţii care există deja, a spus el.

Mai multe ţări europene, printre care şi Franţa, sunt de acord cu achiziţionarea de către UE de muniţie produsă în afara Europei pentru a sprijini în continuare efortul de război al Ucrainei, au declarat luni, la Paris, participanţii la o întâlnire dedicată susţinerii Kievului, transmite AFP.

Această propunere, iniţiată de Cehia,”se bucură de un mare sprijin din partea mai multor ţări”, a declarat premierul ceh Petr Fiala la finalul acestei întâlniri care a reunit peste 25 de ţări aliate ale Kievului.

“Este un mesaj foarte puternic transmis Rusiei”, a declarat premierul ceh, asigurând că aproximativ 15 ţări sunt pregătite să se alăture acestei iniţiative care îşi propune să răspundă penuriei de muniţie, în special de obuze de artilerie, din Ucraina.

Preşedintele Emmanuel Macron a apreciat că propunerea cehă este coerentă cu politica de până acum a UE şi a anunţat participarea Franţei la ea.”Am cerut statelor nemembre ale UE să vină cu soluţii (…) şi, prin urmare, vom participa la această iniţiativă”, a declarat şeful statului francez în cadrul unei conferinţe de presă, adăugând că “singurul obiectiv este eficienţa”.

Premierul olandez Mark Rutte a afirmat că ţara sa va contribui la planul ceh cu “peste 100 de milioane de euro” şi că “alte ţări vor urma” această cale.

“În ceea ce priveşte muniţia, există această iniţiativă cehă foarte bună, care constă în cumpărarea de muniţie şi obuze din întreaga lume pentru Ucraina”, a explicat Rutte. El a refuzat să precizeze care ţări din afara Europei ar putea fi solicitate să producă muniţiile ce vor fi livrate Ucrainei.”Este un secret”, a declarat premierul olandez.

Mai multe ţări, printre care Franţa, Germania şi Italia, au semnat acorduri bilaterale de securitate cu Kievul în ultimele săptămâni, dar UE, care a oferit ajutor militar în valoare de 28 de miliarde de euro de la începutul războiului, se luptă să îşi respecte angajamentele, în special în ceea ce priveşte obuzele.

UE şi-a stabilit un obiectiv de un milion de obuze de livrat Ucrainei până în luna martie, dar nu va fi în măsură să îl atingă.”Este clar că nu am avut acest milion. Deci a fost, fără îndoială, un angajament imprudent”, a declarat preşedintele Emmanuel Macron.

Prezent, de asemenea, la Paris, premierul portughez Antonio Costa a asigurat că miniştrii apărării din statele membre ale UE vor prezenta “în următoarele zece zile un plan concret pentru consolidarea capacităţii de a comanda muniţii pentru a sprijini efortul de război al poporului ucrainean”, scrie Agerpres.

Leave a Reply