Cinci pădurari au fost uciși în ultimii ani de către hoții de material lemnos. Semnalul de alarmă este tras de Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva.

În fața hoților, personalul silvic este lipsit de apărare, spun silvicultorii, care atrag atenția că legea nu le permite pădurarilor să folosească arma din dotare pentru a se apăra.

În ultimele zile au avut loc două evenimentele tragice, în urma cărora un silvicultor – pădurarul Gorcioia Răducu, din cadrul Ocolului Silvic Pașcani, Direcția Silvică Iași, și-a pierdut viața în timpul exercitării activității de pază a pădurii, fiind ucis cu bestialitate de un grup de infractori surprinși la furat de lemn, iar un alt silvicultor – maistrul de vânătoare Bostan Mihai, din cadrul Ocolului Silvic Borca, Direcția Silvică Neamț, a fost bătut de un grup de infractori care i-au sustras și arma de serviciu, amenințându-l cu moartea.

În ultimii ani alți 4 pădurari au fost omorâți (pădurar Oul Ieronim – Bistrița-Năsăud, pădurar Boboc Dănel – Gorj, pădurar Chiriță Victor – Dolj, pădurar Dogaru Gheorghe – Brașov), iar peste 650 de pădurari, tehnicieni și ingineri silvici au fost atacați de infractorii surprinși în timp ce tăiau ilegal sau sustrăgeau material lemnos, suferind agresiuni și vătămări corporale grave, amenințări cu moartea, precum și distrugerea unor bunuri (mașini, locuințe, anexe gospodărești, sedii administrative, etc.).

La toate acestea au contribuit în mare măsură și retrocedările cu sau fără drept de păduri, îndepărtarea personalului silvic și lăsarea fără pază a cca 10 % din suprafața împădurită a țării, precum și sumedenia de reglementări legislative apărută după anii 1990 care a avut oricare alt scop în afară de asigurarea integrității fondului forestier național, apărarea interesului național și protejarea silvicultorilor care, iată, plătesc chiar cu prețul vieții apărarea acestor păduri.

Am prezentat, în premieră, vineri, la Punctul de întâlnire, un documentar care prezintă date absolut șocante:

7 COMMENTS

 1. Legea nu le permite folosirea armei pt.aparare?
  Parca ar vorbi procurorul din Caracal.
  Codul penal prevede “legitima aparare”.
  Atinci de ce sunt dotati cu pusti daca nu pot impusca in legitima aparare .
  Iar daca nu era asta in Codul silvic ar.trebui scris.

 2. Adevarata mafie ii in minister si romsilva care defriseaza cu austriacul bagat in tara de bombonel si criminalul ilici astia defriseaza sute de mii de ha.Asta mafie LEGALA,Despre asta taceti toti.Cum rad parcuri nationale chelesc muntii .

  • Când “președintele” Iohannis a respins Codul Forestier care limita inclusiv “austriecilor” cantitatea permisă de lemn pe care să o prelucreze, nu a sărit nimeni în sus. Doar consulul austriac de la Sibiu este prietenul președintelui, nu? Așa că nu numai Iliescu și Năstase sunt de vină…

  • Este vinovat și ticălosul de Iliescu dar de ce nu spui nimic de ticălosul de Johannis care este prieten și are și rude în mafia austriecilor. Ia mai documentează-te…

 3. Ioana pt ca tara ii guvernata de mafihoti iar cand mafihotii guverneaza legiile is pt ei.dupa chipul si caracterul lor.Mafia ii in romsilva si minister.

 4. Pe meleagurile astea lemnul se fura de cand au aparut proprietarii de paduri. Pana atunci lemnul se lua pentru nevoi casnice(asa scrie istoria ) Primul (cu atestat documentar) care a facut impaduriri aici a fost Stefan Cel Mare . Burebista a dat foc la vii. Mafia asta o sa dispara daca dispar si padurile. Nu am auzit in lume de mafie care sa faca impaduriri. Romanii se incalzesc sau fac frigul cu boscheti si coceni acum si astia furati de la marii cerialisti . Daca romanii si Romania nu beneficiaza decat de umbra ce rost mai are sa o pazim si sa murim pentru ceva care de mii de ani nu beneficiem. Pentru linistea guvernelor si a padurarilor mai bine se face o defrisare masiva si statul sa dea tot lemnul pe bani la export asa intr-un an. Din boscheti facem carbuni pentru gratar ca sa punem de mistreti la gratar. Poate asa ne lasa in pace!

Leave a Reply