Dosarul intocmit de procurorii romani la adresa companiei rusesti Lukoil cuprinde acuzatia de spalare de bani. Suma considerata infractiune este cea mai mare din istoria Romaniei : 2 miliarde de dolari ! Daca instanta ca confirma acuzatiile procurorilor, avem de-a face cu destructurarea celei mai importante retele de tip mafiot a Moscovei pe teritoriul Romaniei. 

Aceasta filiera de tip mafiot l-a sponsorizat si pe Traian Basescu in 2009 pentru a fi reales presedinte al Romaniei. Nu stiu daca sponsorizarea rusilor face parte din subiectele de investigatie ale procurorilor.

Potrivit informațiilor cuprinse în rechizitoriul obținut marți de AGERPRES, a fost disjunsă cauza în vederea efectuării urmăririi penale față de SC Petrotel Lukoil Ploiești, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani, iar în cazul SC Lukoil Energy & Gas România, SC Lukoil Lubricants East Europe, S.C.TP Log Exped Services Ploiești și SC Agenția Lukom-A, cauzele au fost disjunse pentru continuarea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la evaziune fiscală și complicitate la spălare de bani.

Totodată, procurorii au dispus disjungerea cauzei în vederea efectuării urmăririi penale față de Bogdanov Andrey, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani, dar și disjungerea cauzei în vederea efectuării urmăririi penale față de inculpata Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la folosirea cu rea credință a creditului societății și complicitate la spălare de bani, fapte comise în perioada 2008-2010 inclusiv.

De asemenea, procurorii PCA Ploiești au dispus disjungerea cauzelor în vederea efectuării urmăririi penale în cazul a zeci de societăți care au legătură cu Lukoil, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală și complicitate la spălare de bani.

Procurorii PCA Ploiești i-au trimis în judecată luni pe directorul general al Petrotel Lukoil Ploiești și membru în Consiliul de Administrație (CA) al societății, cetățeanul rus Andrey Bogdanov, acuzat de folosirea cu rea credință a capitalului societății și spălare de bani, precum și cetățenii ruși Alexey Voinstev, director general adjunct în cadrul societății de la Ploiești, acuzat de complicitate la folosirea cu rea credință a creditului societății, și Olga Kuzina, director general adjunct în cadrul Petrotel Lukoil Ploiești, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la folosirea cu rea credință a creditului societății și complicitate la spălare de bani.

De asemenea, au fost trimiși în judecată Andrei Rață, cetățean moldovean, membru în CA al Petrotel Lukoil Ploiești, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de folosirea cu rea credință a creditului societății și spălare de bani, Dan Dănulescu, director general adjunct în cadrul societății de la Ploiești, acuzat de complicitate la folosirea cu rea credință a creditului societății și complicitate la spălare de bani, și Dorel Duțu, contabil șef în cadrul Petrotel Lukoil Ploiești, pentru complicitate la folosirea cu rea credință a creditului societății și complicitate la spălare de bani.

Potrivit procurorilor, prejudiciul cauzat prin săvârșirea de către inculpați a infracțiunilor reținute în sarcina lor este în cuantum de 7.597.094.338,10 lei echivalent a 1.766.766.125,10 euro.

În rechizitoriul întocmit în cauză se arată că, în perioada 2011-2014, inculpații, în calitate de administratori și directori generali ai SC Petrotel Lukoil SA Ploiești, au folosit cu știință cu rea credință bunurile și creditul de care se bucura societatea într-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza alte societăți comerciale în care aveau interes direct sau indirect, prin încheierea, în numele și pe seama SC Petrotel Lukoil SA Ploiești, a unor contracte de achiziție de materie primă (țiței), precum și prin încheierea unor contracte de livrare de produse finite în condiții de preț dezavantajoase societății comerciale, având ca rezultat generarea de pierderi determinate de practicarea unor prețuri de livrare situate sub costurile de producție.

“În aceeași perioadă, inculpații, cu știință, au folosit cu rea credință creditul de care se bucura societatea pe care o administrau, într-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza Lukoil Europe Holdings Bv Olanda, membră a grupului Lukoil, în care aveau un interes direct sau indirect, prin aceea că au dispus, autorizat, încuviințat efectuarea de plăți cu titlu de restituire de împrumut în virtutea contractelor de creditare în cadrul cărora SC Petrotel Lukoil SA Ploiești avea calitatea de împrumutat-debitor, sume achitate pentru stingerea unui debit fictiv, sume împrumutate cărora, cu știință și în detrimentul societății, le-au schimbat destinația prin stingerea unui împrumut în curs, favorabil ca și condiții de creditare cu un împrumut defavorabil ca și condiții de creditare destinat investițiilor și care nu s-au regăsit în investițiile societății precum și sume restituite cu titlu de rambursare împrumut și provenite dintr-un aport de capital simulat”, se arată într-un comunicat de presă.

Totodată, inculpații au dispus și ordonat transferuri de sume de bani, despre care cunoșteau că provin din săvârșirea infracțiunii de utilizare cu rea credință a creditului societății, faptele întrunind elementele constitutive ale infracțiunii de spălare de bani.

8 COMMENTS

 1. fiind vorba de acuzatii aduse de procurori ai dna sunt mai retinut. iar in privinta sumei de aprox 1,8 mld dolari sunt si mai retinut. de ce? pai nu tot procurorii dna ploiesti au venit cu acuzatia idioata ca o persoana fizica a imprumutat alta persoana fizica cu vreo 650 milioane de euro????!!!! pai unde tinea femeia aia in varsta atatia bani, la ciorap, sub saltea ca prin banca nu s-a realizat tranzactia? ca e vorba de rusi si imediat sunt mafioti e alta poveste. rusii au facut o gramada de magarii prin tara, parca si la targoviste daca nu ma insel sau la otelul rosu. pe principiul asta ce sa zic de italienii de la glina mafioti mafioti. sau de gramada de arabi, chinezi sau mai stiu eu ce natie care vine pe la noi sa fure si ei ca au vazut ca romania e un sat fara caini. interesant ca una din principalele companii de pe piata romaneasca si nu numai a devenit “mafia lukoil”. deja rusii au aruncat pe piata o eventuala plecare din romania la vecinii bulgari ceea ce aduce pentru romanii angajati ai rafinariei dar si intregii retele de distributie a carburatului perspectiva somajului. o fi bine? sa asteptam ca instanta sa confirme acuzatiile procurorilor pentru ca suma aruncata pe piata de dna e imensa si tare imi e frica ca nu o sa poata fi dovedita in instanta. daca e facuta de celebrii experti ai dna e tot atat de veridica suma ca si in cazul prejudiciului stabilit in cazul voiculescu. totusi sa spui ca prejudiciul a fost facut in perioada 2008-2014 iar organele “abilitate” ale statului sa nu stie acest lucru e cam grav. repet sa vedem ce se intampla la proces.

 2. CE??? Care??? De unde? Să fim serioşi! După cum se fac anchete şi se judecă sau se dau hotărîri judecătoreşti, procurori şi procuratură cu anchetatori, chiar şi justiţie, toate sunt varză: concluzie după cele întîmplate de cîţiva ani, nici nu trebuie să mai existe în România! Şi să şi motivez cu:
  1. Ce au făcut procurorii şi judecătorii în acest caz??? NIMIC CONCRET că are imunitate totală şi pe viaţă false toate!!!
  http://www.antena3.ro/actualitate/klaus-iohannis-a-pus-ani-cu-botul-pe-labe-305746.html
  2. Ce au făcut procurorii şi judecătorii în cazul băsescu de ani de zile inclusiv cu răpirea jurnaliştilor sau în ultimii ani complicitate vizibilă cu frate-su??? NIMIC CONCRET se tărăgănează ani în şir să se claseze dosarul ca de obicei!
  3. Ce au făcut cu Videanu, Udrea, Boagiu, Berceanu, Falcă şi cu tăierea salariilor şi pensiile sugrumate declarate neconstituţional de CCR??? NIMIC CONCRET cred că au uitat deja de tot ceea ce s-a întîmplat în acea perioadă!
  4. Ce au făcut în cazul Rarinca??? Nimic concret Mai mult, toţi pedepsitorii sunt scoşi basma curată şi femeia a stat în puşcărie 6 luni din viaţă NEVINOVATĂ!!! Cine mai poate avea încredere în ceea ce înseamnă procuratură-procurori şi judecători???
  Nu ştiu dacă din străinătate mai poate avea cineva încredere în aceste 2 instituţii dacă aici nu au nimic în comun cu dreptatea reală! Peste tot vezi numai infraţiuni şi infractori care împrăştie numai frică şi teamă de ceva rău! Poate va aduce-n cale un individ de acest gen celor care fac dreptate să simtă ce înseamnă infractor eliberat!

 3. astia sint mici copii fata de mafiotii de la omv doar ca nu mai au protectie de cind a pleznit razbelul din Ucraina.

  Pai daca deschide cineva usa hotiei la omv se prabuseste toata Austria

 4. Citesc că mulţi jurnalişti îşi dau demisia din televiziuni cu surle şi trîmbiţe de parcă erau aşa de importanţi!!!
  Am convingerea totală şi sigură că vor merge în online pentru partide sau catîri care aruncă-n jur numai căcărează de la căruţa politicienilor. Gata cu imoralitatea în televiziuni. Se mută în online toată ”borala” politică şi vom fi atacaţi pe net non-stop de corhoata de clămpăi!

 5. Sunt putin sceptic in aceasta privinta. E ciudat ca tocmai acum s-a descoperit ilegalitatea.
  La cum se fabrica peste noapte cate un dosarel nu m-ar mira ca acesta sa fie confectionat.

 6. E clar! DNA face dosare poltice si rusilor!!! Stalinistii dracu se lupta cu Putin care vad ca are sustinatori pe aici!

Leave a Reply