Ministrul de Interne a scris, joi, pe Facebook, după ce a mers în zonele afectate de inundaţii, că mai este nevoie de mult timp ca birturile să nu mai fie pline, precizând că a vorbit cu mai mulţi oameni care probabil “sărbătoareau 15 martie”.

“Câteva concluzii pe care eu le-am tras după discuţiile cu oamenii şi întâlnirile cu autorităţile locale:

1. În situaţii de urgenţă, măsura de evacuare preventivă a celor aflaţi în situaţie de risc aparţine primarului sau prefectului ( adică preşedintelui comitetului local/judeţean pentru situaţii de urgenţă). Pentru că primarii şi consilierii locali, cei aleşi de comunitate, se bucură de încredere din partea celor care i-au ales, această decizie ar trebui să fie uşor de aplicat. În Căpeni nu a fost deloc aşa, iar celor care se gândesc că este o problemă generală de încredere în autorităţi, le reamintesc că pompierii sunt cea mai de încredere instituţie, iar jandarmeria se află şi ea pe un loc bun în acest top.

2. Avem o adevarată problemă care ţine de educaţia preventivă, iar de data asta, noi, ca autorităţi, avem responsabilitatea noastră. Lipseşte conştientizarea riscului şi interesul de a fi informat. Oamenii se bazează pe experienţele lor trecute, mai vechi sau mai noi, ori pe acel sentiment fals că mie nu mi se poate întâmpla.

3. Ne mai trebuie mult timp până când nu vom mai vedea birturile pline atunci când în jurul nostru comunitatea este confruntată cu o situaţie de urgenţă. Azi am vorbit cu câteva persoane, probabil unii sărbătoreau 15 martie, alţii nu. Erau totuşi solidari, iar asta e important.

4. Despre oamenii în uniformă – ei erau acolo, ca de obicei, probabil cei mai conectaţi la ceea ce se întâmplă în jurul lor. Indiferent de culoarea uniformei lor, nu pot decât să le transmit acelaşi respect şi apreciere pentru munca lor. Dacă am plecat oarecum liniştită din acea localitate, este pentru că ştiu că ei sunt acolo”, a afirmat ministrul de Interne, într-o postare pe Facebook.

Ministrul Carmen Dan s-a deplasat joi în zonele afectate de inundaţii aflate la graniţa judeţelor Covasna şi Braşov. Timp de mai multe ore un elicopter, în care se aflau şi ministrul Carmen şi Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a survolat localităţile Comăna şi Augustin din judeţul Braşov şi localitatea Căpeni din judeţul Covasna, pentru monitorizarea în ansamblu a situaţiei din zona respectivă. Ulterior, ministrul de Interne a discutat cu autorităţile locale şi cu reprezentanţii structurilor MAI aflaţi în teren pentru găsirea celor mai adecvate soluţii pentru protejarea vieţii oamenilor şi a bunurilor acestora.

Autorităţile au decis, miercuri seara, ca aproximativ 300 de persoane din 130 de locuinţe din satul Căpeni, judeţul Covasna, să fie evacuate, din cauza probabilităţii crescute de rupere a digului de protecţie care preia unda de viitură produsă pe cursul râului Olt, în Baraolt, scrie Mediafax.

 

7 COMMENTS

  1. Ma gandeam sa le aplice o procedura sarmanilor tarani, sa le inchida birtul sau eventual sa-i “deporteze”. Din pacate in asemenea cazuri politicienii de la varf cunosc adevarata fata a tarii pe care o pastoresc. Napastuitii momentului au conducatorii pe care-i merita, reciproca fiind si ea valabila.

  2. Radu Tudor , statul roman, adica PSD si ALDE, nu are bani sa receptioneze autostrada Turda – Sebes , lotul 3 si 4 nu e platit. Cand mai ceri autostrazi si salarii mari la stat si pensii speciale trebuie sa alegi. PSD si ALDE e grup infractional organizat.

  3. Sunt prea pline birturile,crasmele,restaurantele?! Incredibil,dar voi,nu cumva va intalniti in aceste asezaminte de puneti tara la cale?! N-oti fi voi fete mari cand e vorba de crasme,voi nu consumati nimic din crasme?! Nu voi politicienii dati de baut si papica alegatorilor?! Nu voi politicienii instigati si deschideti din totdeauna setea si pofta de alcool alegatorilor prin felul de a va manifesta si acosta alegatorul?! Acum vi s-a pus pata si pe micile afaceri la caiet sa le inchideti!?! Iar urla pnl-usr ca romanii sunt puturosi si betivi! Sunt altii mai mari consumatori fata de romani! Daca vorbim de ajutor la inundatii,ce pretentii sa aveti daca voi atiimprastiat doar ura si violenta,ati distrus nucleul si seriozitatea familiei inchegate prin inchiderea fostelor intreprinderi si nu ati oferit decat ajutoare si somaj,trafic de persoane cu stomacul si buzunarele goale,in cea mai legala forma posibila!?
    Toti perindatii in politica ati reusit sa distrugeti o natiune si inlocuit moralitatea cu cea mai mizerabila forma a imoralitatii! Ati distrus educatia si invatamantul,acum aveti pretentii?!

  4. Carmen Dan de la Teleorman cine considera ca a promovat, indus si acceptat de 30 de ani cultura si obiceiul asta in satele romanesti sarace? Nu cumva PDSR-ul si toti urmasii lor?

    Crede ea ca mai castiga alegerile in Teleorman daca oamenii nu erau saraci si singura alinare a unora nu era bautura?

Leave a Reply