Au trecut 18 ani de la cel mai mare atentat terorist din istorie : 11 septembrie 2001. Acum 18 ani era activat pentru prima oara Articolul 5 din Tratatul de la Washington, baza juridica a Aliantei Nord Atlantice.

Majoratul acestei tragedii ne surprinde divizati si ingrijorati, cu provocari ce vin exact de unde ne asteptam mai putin : SUA.

Turbulentul presedinte Donald Trump e prietenul dictatorilor si al autocratilor si ataca permanent tarile aliate si partenere. Unii ar spune ca Trump e succesul operativ al marelui adversar al spatiului occidental. Altii ca e un personaj limitat, fara cultura generala, definit doar de o mentalitate de tip tranzactional in domeniul imobiliar.
Acest 11 septembrie e marcat si prin concedierea celui de-al 3 lea consilier pentru securitate nationala de la Casa Alba in ultimii 3 ani.

Exista inca un drive serios, dominant, al celor care cred cu tarie ca relatia transatlantica solida e raspunsul ferm pentru securitatea si pacea ambelor maluri ale Atlanticului. Asa cum a fost in ultimii 70 de ani. Ca accidentele istoriei pot depasite daca sunt tratate cu seriozitate, cu profesionalism si incredere. Cei 3000 de morti de la 11 septembrie si alte cateva mii de militari si civili care au murit ulterior in lupta cu terorismul dement nu ne lasa. Nu ne dam batuti. Noi suntem NATO.

Leave a Reply