Publicatia Pentagonului, Stars and Stripes, scrie ca autoritățile norvegiene au declarat că o balenă beluga a fost văzută în largul coastei Suediei la aproximativ 1.250 de mile spre sud. Se pare ca e aceeasi care a fost observată pentru prima dată în Norvegia arctică în urmă cu patru ani, cu un ham probabil fabricat din Rusia. Presa din Suedia presupune că beluga ar fi venit de la o bază a marinei militare ruse. Hamul ar putea folosi ca suport pentru aparate de filmat subacvatic.

https://www.stripes.com/theaters/europe/2023-05-30/norway-beluga-whale-russia-sweden-10280833.html

„În ultimele săptămâni, s-a deplasat rapid și a înotat câteva sute de kilometri” înainte de a ajunge în apele de pe coasta de vest a Suediei, a declarat Olav Lekve de la Direcția Norvegiană pentru Pescuit.

Săptămâna trecută, mamiferul alb a fost observat în fiordul din interiorul Oslo, unde specialistii au îndemnat oamenii să evite contactul cu animalul, pentru a-i asigura siguranța și bunăstarea.

Observatorii de balene din Norvegia l-au poreclit Hvaldimir, combinând cuvântul norvegian pentru balenă — hval — și prenumele rus Vladimir.

Direcția a subliniat că există un risc de rănire pentru Hvaldimir atunci când mai multe bărci de agrement decât de obicei s-au adunat în fiord, în timp ce oamenii erau curiosi sa vada sosirea uriasului portavion american USS Gerald R. Ford, care a vizitat pentru scurt timp capitala norvegiană.

Watch: World's biggest warship USS Gerald R Ford visits Norway

„Nu am primit niciun raport de la fiordul Oslo interior care să dea motive de îngrijorare”, a declarat Lekve într-un e-mail adresat The Associated Press.

În ceea ce privește originile mamiferului, autoritățile norvegiene „nu vor să speculeze nici pe această temă”, a spus Lekve.

„Este o mică balenă singuratică care speră să găsească alte balene albe”, a spus Sebastian Strand, biolog marin la Onewhale, o organizație nonprofit creată exclusiv pentru a proteja sănătatea și bunăstarea lui Hvaldimir.

“Sunt puține balene beluga de-a lungul coastei norvegiene și în Suedia. Probabil că vrea să aibă o familie, dar a înotat puțin greșit”, a declarat el pentru postul suedez TV4.

Carl Bildt, fostul ministru de externe al Suediei, a sugerat în glumă TV4 că lui Hvaldimir ar trebui să i se acorde azil politic în Suedia, spunând că „este posibil să fie un refugiat care protestează împotriva războiului (președintele rus Vladimir) Putin” din Ucraina.

Lekve a spus că, atunci când se afla în apele norvegiene, balena beluga era considerată un mamifer marin sălbatic protejat, iar autoritățile din Norvegia „au respins toate anchetele și planurile de capturare a balenei”.

În 2019, enigmatica balenă a fost găsită zbătându-se într-un port rece, în apropierea celui mai nordic punct al Norvegiei, unde a devenit o atracție locală. Balena, care nu mai poartă ham, este atât de confortabilă cu oamenii încât înoată până la doc și recuperează inele de plastic aruncate în mare.

Acest comportament este interpretat de specialisti ca facand parte din antrenamentul militar din bazele ruse, unde se afla astfel de mamifere.

Rusia a anunţat în 2019 eliberarea în sălbăticie a ultimelor exemplare de beluga ţinute în captivitate de peste un an în bazine neîncăpătoare din Extremul Orient şi destinate vânzării în străinătate, un caz care a provocat indignarea comunităţii internaţionale, potrivit AFP.

Autorităţile ruse au fost constrânse să reacţioneze după difuzarea, în februarie, a unor fotografii înfăţişând cele 11 orci şi 93 de beluga îngrămădite în piscine de mici dimensiuni din apropierea portului Nahodka, în Oceanul Pacific, deţinute de antreprenori privaţi. Ultimele orci ţinute în captivitate au fost deja eliberate în august 2019.

Rusia este singura ţară din lume care autorizează capturarea şi vânzarea balenelor orca şi beluga către acvarii, o practică controversată, dar posibilă în contextul unor portiţe juridice pe care autorităţile au promis că le vor corecta. Cele mai multe dintre cetaceele beluga şi orca aflate la Nahodka erau destinate unor parcuri acvatice din China.

“În regiunea Primorie, operaţiunea de eliberare a mamiferelor marine în habitatul lor natural a fost îndeplinită”, a precizat într-un comunicat Institutul rus de oceanografie, completând că operaţiunea a demarat în urmă cu cinci zile, scrie Agerpres.

Organizaţia rusă Sakhakin Watch, care a militat în favoarea acestei eliberări, şi-a exprimat bucuria că “eliberarea tuturor beluga s-a produs şi că ‘închisoarea balenelor’ şi-a eliberat în cele din urmă ultimii ocupanţi!”

Potrivit organizaţiei, în total 21 de beluga au fost eliberate cu ajutorul a două ambarcaţiuni.  Cu toate acestea, ONG-ul şi-a exprimat regretul că au fost forţaţi de paza de coastă să plece din golful unde a avut loc eliberarea mamiferelor.

O petiţie lansată in 2019 pe site-ul change.org care solicita eliberarea animalelor a strâns peste 1,5 milioane de semnături, printre care şi a unor celebrităţi precum actorul american Leonardo DiCaprio.

În urma protestelor internaţionale, autorităţile de la Moscova au promis reintroducerea cetaceelor în apele mărine, iar Kremlinul a cerut autorităţilor locale să ia toată măsurile pentru eliberarea acestora.

 

In anii ‘ 90, beluga au fost folosite pentru misiuni de spionaj militar si in bazinul Marii Negre. Statul Major al Marinei Militare (azi Statul Major al Fortelor Navale) are in arhiva sa fotografii cu beluga in apele teritoriale romanesti.

Dupa lansarea razboiului ilegal si brutal al Rusiei in Ucraina, Rusia a desfăşurat două ţarcuri cu delfini militari antrenaţi la baza navală din Sevastopol, în Marea Neagră, cu scopul de a-şi proteja flota de eventuale atacuri subacvatice, potrivit unei evaluări a imaginilor din satelit realizată de Institutul Naval al Statelor Unite (USNI), relata The Guardian in aprilie 2022.

Rusia a desfăşurat delfini la baza navală din Sevastopol ca să îşi protejeze flota de atacuri subacvatice, potrivit imaginilor din satelit analizate de Institutul Naval al Statelor Unite

Potrivit unor imagini satelitare de la baza navală din portul Sevastopol evaluate de Institutul Naval al SUA (USNI), două ţarcuri cu delfini au fost mutate la bază în luna februarie, la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

Rusia antrenează de mult timp delfini în scopuri militare, folosind mamiferele acvatice în vederea recuperării de obiecte sau protejării împotriva scafandrilor inamici.

Baza navală de la Sevastopol este esenţială pentru armata rusă, deoarece se află în punctul sudic al Peninsulei Crimeea, pe care Moscova a anexat-o ilegal în 2014. Potrivit analizei USNI, multe dintre navele ruseşti ancorate la Sevastopol sunt vulnerabile la atacurile submarine, cu toate că se află în afara razei de acţiune a rachetelor.

Ucraina a antrenat, de asemenea, delfini într-un acvariu de lângă Sevastopol în timpul erei sovietice.

Atât SUA, cât şi Uniunea Sovietică au folosit delfinii în timpul Războiului Rece, deoarece au capacităţi de ecolocaţie, care le permit să detecteze obiecte subacvatice, precum minele.

SUA au cheltuit cel puţin 28 de milioane de dolari pentru întreţinerea propriilor trupe de delfini şi lei de mare, care pot fi, de asemenea, antrenaţi.

Programul Sevastopol a fost reactivat în 2012 de Marina ucraineană, dar mamiferele au ajuns în mâinile Rusiei după ce a invadat Crimeea în 2014. Ucraina a cerut returnarea animalelor, însă nu a avut sorţi de izbândă. Agenţia de presă rusă RIA Novosti a relatat că Moscova plănuia să extindă programul de instruire.

În 2014, Marina rusă a anunţat că va achiziţiona încă cinci delfini, lansând un proces de licitaţie pentru un contract de 1.75 milioane de ruble (aproximativ 21.000 de dolari) ca să desfăşoare delfini la baza de la Sevastopol până la sfârşitul verii. Nu este clar dacă delfinii care se presupune că se află în prezent în Sevastopol sunt cei menţionaţi în contract.

Imaginile din satelit din 2018 au arătat că Rusia a folosit delfini şi la baza navală din Tartus, Siria, în timpul războiului din Siria.

Delfinii nu sunt singurele creaturi subacvatice pe care armata rusă le-a antrenat. Se crede că o balenă beluga (n.r. delfin alb) care a fost zărită în largul coastei Norvegiei în 2019 a fost antrenată de Marina rusă. Pescarii au anunţat că o balenă beluga purta hamuri cu rolul de a transporta camere de filmare in adancuri si la suprafata, scrie The Guardian.

FOTOGRAFIE DOCUMENT CU BELUGA IN APELE TERITORIALE ROMANESTI

Flota URSS la Marea Neagra cu baza la Sevastopol in Peninsula Crimeea a creat in 1965 un centru destinat antrenarii mamiferelor marine. Delfinii si focile, cu predilectie,  erau vizate pentru diverse misiuni :

  1. cercetare la suprafata si in adancime
  2. localizarea si identificarea minelor
  3. amplasarea unor dispozitive explozive pe corpul navelor inamiceProgramul a fost abandonat din lipsa resurselor, dupa prabusirea Uniunii Sovietice.Dupa invadarea si anexarea ilegala a Peninsulei Crimeea de catre Rusia de la Ucraina in 2014, Moscova a planificat reluarea practicii utilizarii mamiferelor marine in scopuri militare.

    La inceputul anilor ’90, specialisti ai Fortelor Navale Romane au depistat si fotografiat mamifere marine despre care s-a presupus, prin comportamentul lor si unele urme pe corp, ca sunt scapate din baza militara de la Sevastopol.

     

     

    Ca stat membru al Tratatului de la Varsovia, Romania a incercat si ea la mijlocul anilor ’70 sa inceapa un proiect de folosire a delfinilor in scopuri militare.

    Potrivit unor surse din fostul Comandament al Marinei Militare, primii delfini ai Delfinariului din Constanta, Mark si Geo, au fost initial procurati pentru antrenamente cu scafandri militari.

    Programul a fost abandonat ulterior din cauza costurilor ridicate, iar Mark si Geo au ramas ani de zile vedetele Delfinariului.

    De-a lungul timpului, presa occidentala a documentat proiectele Rusiei in acest domeniu.

 

Leave a Reply