Autorităţile austriece au anunţat joi emiterea unui mandat european şi internaţional de arestare pe numele unui agent militar rus de informaţii suspectat că a desfăşurat operaţiuni de spionaj pe teritoriul Austriei, unde s-a aflat timp de mai mulţi ani în contact cu un militar austriac, transmite AFP.
Mandatul de arestare vizează “un ofiţer GRU” (serviciul de informaţii militar rus), se arată într-un comunicat al poliţiei şi parchetului din Salzburg. Conform informaţiilor furnizate în comunicat, cetăţeanul rus în vârstă de 65 de ani se afla în contact cu un colonel din armata austriacă acuzat că a fost informator al Moscovei începând cu sfârşitul anilor 1980 şi până la arestarea sa în Austria, la sfârşitul anului 2018.
Acest caz de spionaj a fost dezvăluit de cancelarul Sebastian Kurz în noiembrie 2018, când între Rusia şi puterile occidentale se instalase un climat politic glacial pe fondul otrăvirii, în Marea Britanie, a fostului agent dublu rus Serghei Skripal, dar şi a acuzaţiilor referitoare la atacuri cibernetice de amploare la nivel global, vizând autorităţile ruse.
Autorităţile austriece îl bănuiesc pe unul din coloneii săi, în prezent în vârstă de 70 de ani, că a spionat timp de 30 de ani în favoarea Rusiei. El se află, în prezent, în detenţie provizorie şi este inculpat în special pentru “divulgarea unor secrete de stat”. Colonelul şi-a recunoscut vinovăţia pentru o parte din faptele de care a fost acuzat.
În cadrul informării judiciare realizate de parchetul din Salzburg, anchetatorii afirmă că au identificat agentul care se ocupa de spionul austriac şi pe numele căruia au emis un mandat de arestare.
Pe site-ul ministerului austriac de interne, agentul GRU este prezentat sub numele Igor Egorovici Zaiţev.
Conform sursei citate, primul contact între cei doi a avut loc în 1987. Începând din acel an, colonelul austriac “a practicat spionajul în favoarea serviciului de informaţii rus prin furnizarea către ofiţerul său de informaţii amănunţite referitoare la întreg spectru militar al armatei austriece, în special în ceea ce priveşte sistemele de de armament şi misiunile forţelor terestre şi aeriene”.
Informatorul austriac a beneficiat de “formări regulate” din partea agentului său cu care comunica “prin mijloace satelite foarte elaborate şi prin alte mijloace tehnice de spionaj”, conform autorităţilor austriece. În schimbul acestei îndelungate colaborări, spionul austriac a fost răsplătit cu mai multe sute de mii de euro, scrie Agerpres.