Guvernul britanic l-a convocat pe ambasadorul rus şi a sancţionat două persoane pentru ceea ce a declarat că a fost o încercare susţinută, dar eşuată, a spionilor cibernetici ruşi de a interveni în politica Londrei, relatează Reuters.

Un grup de hackeri denumit “Cold River” de experţii din domeniul securităţii cibernetice ar lucra în numele Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) şi a vizat politicieni britanici, jurnalişti şi organizaţii non-profit timp de mai mulţi ani, afirmă Ministerul de Externe de la Londra într-un comunicat.

“Pot să confirm astăzi că Serviciile Federale de Securitate din Rusia, FSB, se află în spatele unui efort susţinut de a interfera în procesele noastre democratice”, a declarat Leo Docherty, ministrul adjunct de externe, într-o declaraţie adresată parlamentarilor. “Au fost vizate persoane şi entităţi de profil înalt cu o intenţie clară, folosind informaţiile pe care le-au obţinut pentru a se amesteca în politica britanică”, acuză Foreign Office.

Gruparea, cunoscută şi sub numele de “Callisto” sau “Star Blizzard”, a fost acuzată că se află şi în spatele scurgerii de e-mailuri private aparţinând fostului şef al spionajului britanic Richard Dearlove, în 2022.

Grupul de hackeri este acuzat că a efectuat sute de acte de piraterie informatică extrem de bine direcţionată împotriva politicienilor, funcţionarilor publici, a celor care lucrează pentru grupuri de reflecţie, a jurnaliştilor, a cadrelor universitare şi a altor persoane din viaţa publică. Hackerii au vizat în principal e-mailurile private ale persoanelor respective, inclusiv prin crearea unor conturi false care să se dea drept contactele lor de încredere. Se crede că grupul legat de FSB – şi în special de divizia acestuia cunoscută sub numele de Centrul 18 – a vizat Regatul Unit prin furtul de informaţii de la persoane din viaţa politică şi publică cel puţin din 2015, potrivit BBC.

 

În luna ianuarie a acestui an, Reuters a relatat că tot Cold River ar fi vizat trei laboratoare de cercetare nucleară din Statele Unite. Investigaţia respectivă, care s-a bazat pe date de pe internet şi pe analize efectuate de cinci experţi în securitate cibernetică, a dezvăluit că o mare parte din infrastructura digitală folosită de Cold River a fost creată de un lucrător IT în vârstă de 36 de ani, pe nume Andrei Korineţ, în oraşul Siktivkar din nordul Rusiei, scrie news.ro

Leave a Reply