Parchetul sud-coreean a efectuat marţi o descindere la sediul central al Samsung Electronics în cadrul anchetei sale asupra unui scandal politic răsunător a cărei protagonistă este confidenta preşedintei sud-coreene Park Geun-Hye, relatează agenţiile internaţionale de presă.

“Facem cercetări în birourile Samsung Electronics”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al parchetului, fără alte precizări.

Potrivit presei locale, compania sud-coreeană este suspectată că i-a plătit până la 2,8 milioane de euro dnei Choi Soon-Sil, o prietenă de 40 de ani a preşedintei, pentru a finanţa cursurile de echitaţie ale fiicei sale în Germania.

Dna Choi a fost arestată pentru fraudă şi abuz de putere. Ea este acuzată că ar fi profitat de relaţiile sale de prietenie cu preşedinta Park Geun-Hye pentru a constrânge mari companii precum Samsung să facă donaţii unor fundaţii dubioase, fonduri de care ea se servea apoi în scopuri persoanele.

Samsung a declarat că colaborează cu autorităţile în toate anchetele, dar a refuzat orice fel de comentariu cu privire la descinderea de marţi.

Dna Choi este acuzată de asemenea că s-ar fi amestecat în probleme de stat, inclusiv că ar fi influenţat numirea unor înalţi responsabili.

Scandalul a dus la apeluri pentru demisia preşedintei sud-coreene şi a afectat serios credibilitatea guvernului său într-un moment în care acestuia îi rămăsese mai mult de un an de mandat.

Pentru a încerca să recâştige încrederea opiniei publice, şefa statului a recurs la o vastă remaniere a miniştrilor şi a anturajului său, desemnând un nou premier din afara formaţiunii sale, partidul conservator Saenuri.

Funcţia de prim-ministru este mai mult onorifică în Coreea de Sud, dar este singurul post guvernamental care necesită aprobarea Adunării Naţionale (parlamentul). Iar opoziţia parlamentară a anunţat că va respinge opţiunea preşedintei, estimând că nu a fost consultată suficient în această problemă.

În cursul unei reuniuni marţi dimineaţă cu preşedintele forului legislativ, dna Park a spus că lasă la latitudinea deputaţilor alegerea viitorului premier.

“Dacă Adunarea Naţională recomandă un nou prim-ministru, îl voi numi şi îl voi lăsa să preia conducerea guvernului”, a declarat ea, potrivit Agerpres.

Toate aceste probleme vin dupa ce Samsung a avut probleme grave de imagine cu unul din telefoanele sale, Galaxy Note 7, care ia foc din senin din cauza unei probleme a bateriei.

 

2 COMMENTS

  1. nu ia foc din senin. ia foc atunci cand si bateria si cele doua procesoare sunt solicitate la maximum in acelasi timp. Bine, asta nu inlatura gravitatea defectiunii dar voiam sa subliniez ca nu e “din senin”

  2. Nu e nicio problemă. ) 🙂 Se foloseşte aceeaşi ”metodă” ca la cea mai mare bancă elveţiană””băgăm ceva homo şi lesbi prin care controlăm şi coordonăm să primim drepturi”” în locul unor amenzi grase! Sunt destui care ştiu despre ce este vorba.

Leave a Reply