Premierul interimar, ministrul apararii Mihai Fifor a transmis un mesaj important in legatura cu angajamentele Armatei Romane in 2018 :

In prima parte a zilei de astazi am participat la ședințele de autoevaluare a activităților pe anul 2017 ale Statelor Majore ale Forțelor Aeriene și Navale.

Am apreciat ca Fortele Aeriene au scris o nouă filă de istorie pentru aviaţia noastră, un pas către o tehnologie superioară, crescând atât capabilitatea Forţelor Aeriene Române, cât şi încrederea aliaţilor că putem susţine executarea de misiuni comune la standarde NATO. În ceea ce privește obiectivele stabilite pentru anul 2018 și perioada următoare în domeniul inzestrarii, am amintit continuarea programului de achiziții PATRIOT – pentru anul 2018 fiind parcurse etapele necesare și alocat bugetul necesar achiziției celui de al doilea sistem, continuarea procesului de implementare a înzestrării cu avionul de luptă multirol – prin identificarea soluțiilor de asigurare a încă 36 de aeronave F-16, precum și pregătirea concepției de înzestrare cu elicoptere noi.

Am declarat public că 2018 este anul demarării marilor proiecte de achiziţii pentru Forţele Navale și mențin acest angajament. Proiectul-cheie este, fără îndoială, înzestrarea cu corvetele multifuncționale, pentru că așa vom debloca, prin offset-ul aferent achiziției corvetelor, și programul de modernizare a celor două fregate și, în același timp, vom crea condițiile startării achizițiilor pentru sistemul de instalații mobile de lansare de rachete antinavă – care va folosi același tip de rachete ca cele ce vor înzestra corvetele. Depinde, așadar, doar de noi să demarăm cât mai repede aceste trei programe care vor aduce, în primul rând, relevanţă Forţelor Navale în sistemul de apărare a litoralului naţional, dar şi în viitoarele misiuni ale Alianţei Nord-Atlantice.

Important este faptul că am reușit menținerea alocării a 2% din PIB pentru Apărare, ceea ce ne asigură posibilitatea unei planificări eficiente și inteligente a investițiilor în dotarea cu echipamente performante, cu implicarea la maximum a industriei naționale de apărare.

5 COMMENTS

  1. Este vreo informatie , chiar si neoficiala, despre cine (ce santier naval romanesc) va construi cele 4 corvete? Multumesc

  2. Raspunsul CE la aberatia de scrisoare a sefilor parlamentului Romaniei este clar: suntem foarte bine imformati si nu ne mai aburiti hotilor!

      • DL FIFOR sa vada ca arunca la gunoi problemele rezervistilor , ii lasa la mana celor care ii denigreaza si s-a bagat sub fusta olgutei , dece nu se exprima si el in legatura cu armata , armata este si cu rezarvisti

Leave a Reply