Jeroen Dijsselbloem, ministrul olandez de finante si seful Eurogrup – care reuneste ministrii de finante din zona euro – le-a transmis sambata companiilor multinationale ca trebuie sa isi plateasca taxele in mod corect in tarile membre ale Uniunii Europene si sa renunte la practicile actuale de optimizare fiscala, care presupun plata taxelor in statele cu impozite scazute, desi activitatea are loc pe alte piete, relateaza News.ro citand Reuters.
In cadrul acestor noi politici poate fi inclusa si decizia prin care Bruxelles-ul a obligat Apple sa plateasca pana la 13 miliarde de euro plus dobanzi guvernului Irlandei, dupa ce a stabilit ca un acord special de raportare a profiturilor internationale in aceasta tara este ajutor ilegal de stat.
“Mesajul meu catre aceste companii este ca duc o batalie gresita. Trebuie sa avansati. Vremurile s-au schimbat”, a spus Dijsselbloem in fata jurnalistilor, la sosirea la reuniunea ministrilor de finante din UE, de la Bratislava.
“Trebuie sa iti platesti taxele intr-un mod corect. O parte in SUA, o parte in Europa. Fiti gata sa faceti acest lucru”, a completat Dijsselbloem.
Comisia Europeana, care are printre atributii si protejarea competitiei in UE, investigheaza intelegeri fiscale in mai multe state din UE, in conditiile in care suspecteaza ca au fost acordate ajutoare de stat ilegale prin reducerea facturii fiscale pentru companii.
Executivul european a inceput investigarea a circa 1.000 de companii, in pana la 23 de state UE, incepand din 2013.
In afara de cazul Apple, o alta companie americana, lantul de cafenele Starbucks, trebuie sa ramburseze Olandei 30 de milioane de euro, iar Fiat o suma similara Luxemburgului.
Intr-un caz separat, care implica 35 de companii in Belgia, multe nu au fost identificate, dat unele sunt din SUA.
Comisia Europeana are si o investigatie in alte doua cazuri care implica companii americane in Luxemburg, Amazon si McDonald’s.
In afara de Comisia Europeana, reactii tot mai dure vin si din partea statelor europene afectate de practicile multinationalelor.
Recent, cancelarul social-democrat al Austriei, Christian Kern, a declarat ca firme multinationale precum lantul de cafenele Starbucks si retailerul online Amazon platesc taxe mai mici in Austria decat tarabele cu carnaciori.
“Fiecare cafenea vieneza, fiecare taraba cu carnati plateste taxe mai mari in Austria decat o companie multinationala”, a spus Kern, intr-un interviu acordat publicatiei Der Standard.