Bolile transmisibile trebuie ţinute sub control, iar politicile publice şi mesajele legate de acest domeniu ar fi bine să fie făcute de către profesionişti, a subliniat, vineri, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila,, în cadrul dezbaterii online “Pregătirea pentru valul doi începe acum!” organizată de DC Media Group.

Aceste boli transmisibile trebuie ţinute sub control, iar politicile publice, mesajele legate de acest domeniu care este foarte sensibil ar fi bine să fie făcute de către profesionişti sau de către persoane care au înţelegerea lucrurilor legate de aceste domenii, pentru că, altfel, mesaje confuzive transmise de tot felul de persoane publice nu fac altceva decât să alimenteze ignoranţa şi să determine comportamente la risc. Ar trebui să facem mai mult apel la profesionişti. Am văzut în ultimele luni de zile tot felul de comentarii legate de virusul COVID care a slăbit, care a obosit şi aşa mai departe făcute de către persoane într-adevăr cu reale talente scriitoriceşti, dar cu foarte puţine cunoştinţe medicale“, a afirmat Rafila.

El a informat că printr-un proiect finanţat cu fonduri norvegiene se va realiza un plan naţional de acţiuni şi ghiduri de bună practică începând de la diagnostic, continuând cu supravegherea bacteriilor multi-rezistente, antibiotice şi infecţiile asociate asistenţei medicale.

“Facem funcţional un proiect care este finanţat cu fonduri de la Guvernul norvegian şi în care s-a implicat Institutul Naţional de Boli Infecţioase ‘Matei Balş’ împreună cu INSP pentru a reuşi şi în România să avem un plan naţional de acţiuni şi ghiduri de bună practică începând de la diagnostic, continuând cu supravegherea bacteriilor multi-rezistente, la antibiotice şi a infecţiilor asociate asistenţei medicale şi, nu în ultimul rând, legate de prescrierea corespunzătoare a antibioticelor care ştiţi că, de foarte multe ori, sunt prescrise în exces, fie sunt prescrise în mod eronat”, a susţinut medicul, scrie Agerpres.

1 COMMENT

 1. Geniile astea din minister care fac proiecte de neconstitutionale, duc la conflicte politice si vid legislativ.
  In spatiul public sunt persoane de toate varstele care refuza sa poarte masca.
  Nu ma asteptam ca.tocmai Ghe.Piperea sa nu respecte legea.
  E rautate sa ti bati joc de sanatatea publica.De a nu respecta pe cei din jur. De a da sfaturi.medicale cand NU esti de specialitate.De a manipula opinia publica De a instiga la nerespectarea legilor.
  Nu rautate ca cineva sa ti atraga atentia ca poti ajunge in spital.
  Geniile ar trebui sa stie , asa cum ne au informat tot ei, ca virusul nu este rezistent la sapun…detergent…clor…alcool sanitar…de ce naiba sa carantineze bunurile daca se pot dezinfecta usor?
  Dupa ce sute de mii de autovehicule au trecut deja granita ?
  Ce se urmareste?

Leave a Reply