Mesajul Consiliului Nord Atlantic la un an de razboi al Rusiei in Ucraina :

  1. În timp ce marcam solemn un an de război brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, cea mai gravă amenințare la adresa securității euro-atlantice din ultimele decenii, noi, ca Aliați, ne reafirmăm solidaritatea cu guvernul și poporul Ucrainei în apărarea eroică a națiunii lor, a pământului lor, și valorile noastre comune. Aducem un omagiu vieților pierdute și deplângem suferința umană tragică și distrugerea, inclusiv a zonelor rezidențiale și a infrastructurii civile și energetice a Ucrainei, cauzate de războiul ilegal al Rusiei.2. Întărim și mai mult sprijinul politic și practic pentru Ucraina, deoarece aceasta se apără împotriva invaziei Rusiei și ne vom menține sprijinul atâta timp cât este necesar pentru a ajuta Ucraina să prevaleze. În acest context, NATO va continua să se coordoneze îndeaproape cu părțile interesate relevante, inclusiv cu organizațiile internaționale, în special cu UE, precum și cu țările care au aceleași opinii. Rămânem hotărâți în sprijinirea eforturilor pe termen lung ale Ucrainei de a-și asigura viitorul liber și democratic. Reafirmăm sprijinul nostru neclintit pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional. Susținem pe deplin dreptul inalienabil al Ucrainei la autoapărare și de a-și alege propriile aranjamente de securitate.

    3. Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru acest război, o încălcare flagrantă a dreptului internațional și a Cartei ONU. Acțiunile Rusiei nu țin cont de principiile și angajamentele OSCE și subminează grav securitatea și stabilitatea internațională și ordinea internațională bazată pe reguli. Deși am solicitat Rusiei să se angajeze în mod constructiv în negocieri credibile cu Ucraina, Rusia nu a arătat nicio deschidere reală către o pace justă și durabilă. Rămânem hotărâți să menținem o presiune internațională coordonată asupra Rusiei. De asemenea, îi condamnăm pe toți cei, inclusiv Belarus, care facilitează în mod activ războiul Rusiei. Nu poate exista impunitate pentru crimele de război și alte atrocități ale Rusiei. Toți cei responsabili trebuie să fie trași la răspundere pentru abuzurile și încălcările drepturilor omului și ale dreptului internațional umanitar, în special împotriva populației civile a Ucrainei și inclusiv pentru deportarea copiilor și violența sexuală legată de conflict. Rusia trebuie să oprească imediat acest război și să-și retragă toate forțele militare din Ucraina, în conformitate cu Rezoluția Adunării Generale a ONU adoptată la 23 februarie 2023 și alte rezoluții relevante ale Adunării Generale a ONU.

    4. Războiul Rusiei amenință și securitatea globală. Șantajul energetic al Rusiei, impactul său asupra aprovizionării globale cu alimente, activitățile sale hibride maligne, campania sa mondială de dezinformare și retorica nucleară iresponsabilă demonstrează în mod clar desconsiderarea Rusiei față de normele internaționale și bunăstarea a miliarde de oameni din întreaga lume.

    5. Vom continua să luptăm pentru pace, securitate și stabilitate în întreaga zonă euro-atlantică. NATO este o Alianță defensivă. Ne consolidăm în mod semnificativ postura de descurajare și apărare și rămânem pregătiți să apărăm fiecare centimetru de teritoriul Aliat în conformitate cu abordarea noastră la 360 de grade împotriva tuturor amenințărilor și provocărilor. Angajamentul nostru față de Tratatul de la Washington, inclusiv articolul 5, este de fier. NATO este mai puternică și mai unită ca niciodată. Am salutat alegerea Finlandei și a Suediei de a deveni membri NATO și ne-am reafirmat angajamentul față de politica NATO a Ușilor Deschise. Vom continua să ne consolidăm parteneriatul cu Ucraina pe măsură ce aceasta își avansează aspirațiile euro-atlantice. De asemenea, ne consolidăm și mai mult celelalte parteneriate, inclusiv prin asistarea acelor țări cele mai expuse influenței maligne a Rusiei.

    6. Eforturile Rusiei de a rupe hotărârea poporului curajos din Ucraina eșuează. După un an, ucrainenii luptă curajos pentru libertate și independență. Suntem alături de ei.

Leave a Reply