În cadrul ședinței Consiliului UE la nivelul miniștrilor de externe s-au ridicat întrebări cu privire la influența escaladării conflictului din Orientul Mijlociu asupra sprijinului UE pentru Ucraina, scrie DW.

„Nu vă este teamă că războiul din Orientul Mijlociu va umbri conflictul ucrainean?” – a întrebat înalt diplomatul UE Josep Borrell.

Pe acest fond, șefa Ministerului german de Externe, Annalena Berbock, a anunțat demonstrativ creșterea ajutorului militar german către Ucraina în 2024: „Putin se bucură prea devreme de situația dramatică din lume. Nu numai că vom continua să sprijinim Ucraina, ci vom extinde și vom crește ajutorul”.

Colegul ei lituanian, dimpotrivă, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la situație.

„Putin este gata să arunce praful de pe planurile sale de Ziua Victoriei, pe care le-a pus în așteptare de ceva timp. La urma urmei, uitându-mă la discuțiile care au loc la Washington, precum și la incapacitatea Europei de a da sprijin militar Ucrainei și la presiunea tot mai mare asupra ucrainenilor de pe front, cred că poate începe cu bucurie să planifice și acum depinde doar de noi cum se vor concretiza planurile lui”, a spus Landsbergis înaintea reuniunii miniștrilor.

El le-a cerut colegilor săi să ia „decizii importante”.

Reamintim, la întâlnirea miniștrilor de Externe ai Uniunii Europene, s-a decis ca la începutul lunii decembrie să sosească în Ucraina o misiune UE pentru a discuta despre garanțiile de securitate și ajutorul militar, scrie ziare.com

 

Leave a Reply