Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit luni, 18 septembrie, cu ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec.

Agenda întâlnirii a cuprins discuții privind impactul războiului de agresiune al Federației Ruse în Ucraina asupra securității regionale, cu accent pe situația generată de recentele atacuri asupra porturilor fluviale ucrainene, în proximitatea granițelor României.

Ministrul Tîlvăr și-a exprimat preocuparea față de intensificarea acestor atacuri și a precizat că MApN colaborează cu structurile centrale și locale cu competențe în domeniul urgențelor civile și că „acționăm pentru a monitoriza cu mai mare acuratețe situațiile pe timpul atacurilor și pentru a reduce riscurile în zonele cele mai apropiate de infrastructura portuară ucraineană lovită intens în ultima perioadă.

Totodată, ministrul apărării naționale a precizat că instituția militară rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real cu privire la situația generată de aceste atacuri.

Oficialul român a punctat, de asemenea, importanța suplimentării misiunilor NATO de poliție aeriană, adresând mulțumiri pentru decizia SUA de a disloca aeronave F-16 în România în perioada următoare. Totodată, ministrul a evidențiat sprijinul consistent al SUA pentru avansarea proiectului Centrului de Pregătire F-16 din România, o resursă importantă în instruirea de înaltă calitate a piloților români, precum și a celor din state aliate și partenere, inclusiv Ucraina.

Apreciez sprijinul Statelor Unite în consolidarea posturii aliate de apărare pe flancul estic și de descurajare a oricărei agresiuni împotriva teritoriului României și al NATO.  Continuăm să acționăm asumându-ne rolul în mod responsabil în arhitectura de securitate aliată la Marea Neagră, unde suntem un pilon de stabilitate,  a arătat ministrul apărării naționale.

Ambasadoarea Kavalec a subliniat angajamentul SUA de a continua să furnizeze asistență României pentru consolidarea capacităților sale de apărare și de a contribui substanțial la întărirea apărării și descurajării aliate pe flancul estic.

Runda de dialog strategic în cadrul Grupului la nivel înalt în domeniul apărării cu Statele Unite ale Americii desfășurată săptămâna trecută la Washington a reprezentat un moment oportun și un indicator semnificativ al cooperării noastre strânse în domeniul apărării. Condamnăm cu fermitate escaladarea neprovocată a acestui război de către Rusia și rămânem strâns angajați pe viitor în dialogul și cooperarea cu România, a declarat Kathleen Kavalec.

#Romania
#SUA
#NATO
#Ucraina
#aparare
#Rusia
#razboi

1 COMMENT

  1. E o zicatoare incredibil de reala in orice perioada a vietii, si anume “pe baza lui Mihai, prinde tara(floaca) mucegai”!, asa si cu talvar si cu guvernul si cu plavanul imbaxit in lux si aroganta. Radu, nu vreau sa intrati in panica, e ceva care nu as vrea sa fie adevarat in iarna acestui an, dar incepand cu a doua parte a lunii noiembrie, sper, da, sper sa nu fie coincidenta mai ales ca tot ce am calculat si interpretat a fost realitate pura incepand cu dezastrul din 2023, apoi cu eliberarea d-lui Voiculescu, in februarie cand a inceput razboiul bazandu-ma pe datele lui zelensky si a ukrainei, apoi pentru putin, cand se vehicula ca moare, urmase ceilalti capi rusi care au fost aruncati la vedere in ukraina, realitate dura pe care nimeni nu a acceptat-o, dar se dovedesc realitate in teren. Viziunea si puterea gandului, sper sa ma insel, ma trimite fortat la copii la sfarsitul anului, facand paralela cu calculele numerologice, pare ca nu e bine pentru tara. Foarte greu de acceptat pentru mine, sper sa nu fie realitate. P.s. ai grija ce hotarari iei in legatura cu vaxxa-intepari, am fost singurul si unicul cetatean roman care a vazut interviuri in mai respectiv octombrie 2020 si am insistat ca e afacere pe decimare globala, nu trebuie acceptata de nimeni manipularea mincinoasa, ceea ce se dovedeste ca a fost realitate crunta.

Leave a Reply