26 martie e ziua in care a fost infiintat SRI in 1990 printr-un decret semnat de Ion Iliescu. Astazi, Klaus Iohannis a fost prezent la aniversarea institutiei.

Iata comunicatul publicat pe www.sri.ro :

https://www.sri.ro/articole/bilantul-serviciului-roman-de-informatii-pentru-anul-2018

Marţi, 26 martie 2019, Serviciul Român de Informații a aniversat 29 de ani de activitate în serviciul cetățenilor. Acest moment a fost marcat inclusiv prin prezentarea bilanțului de activitate pentru anul precedent, în prezența Președintelui României, domnul Klaus Iohannis și a membrilor Comisiei de control parlamentar.

În cadrul evenimentului, directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, a prezentat principalele direcții de evoluție instituțională pentru următoarea perioadă, cu accent pe dezvoltarea integrată, pe investiția inteligentă în oameni și tehnologie care să asigure în continuare forță operativă și cunoaștere extinsă a fenomenelor de securitate națională.

Aceste obiective rămân actuale cu atât mai mult cu cât România este permanent expusă provocărilor complexe, cu precădere pe liniile contrainformațiilor, amenințărilor cibernetice ori terorismului. La nivel internațional contextul este fluid, cu reașezări geopolitice majore, în timp ce intern diminuarea bugetară semnificativă conduce la necesitatea prioritizării unor domenii în detrimentul altora, la fel de importante.

Evoluția digitală accelerată va impune o adaptare rapidă și din partea SRI care, pe termen scurt și mediu, va trebui să asimileze și să integreze funcțional tehnologie și procese fără de care o organizație de intelligence nu mai poate funcționa la standardele cerute de societate.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis a apreciat modul în care SRI și-a îndeplinit misiunile păstrându-și echidistanța politică și și-a reconfigurat activitățile pentru a se pune în acord deplin cu modificările substanțiale de legislație națională.

De asemenea, șeful statului a subliniat importanța deosebită a menținerii și pe viitor a reperelor de performanță instituțională, a contribuției SRI la structurile colaborative de intelligence și securitate care funcționează la nivelul NATO și UE.

În egală măsură, Serviciul Român de Informații trebuie să continue eforturile de aprofundare a parteneriatelor cu societatea civilă, a proiectelor comune cu cetățenii, beneficiarul de facto al activităților de intelligence ale instituției.

4 COMMENTS

  1. Totul bine și frumos pana la “proiectele comune cu cetățenii”, sintagma a carei semnificație da fiori—adică trebuie sa ne lăsam spionați de-acum înainte ca parte a unui “proiect comun” de calcat in picioare dreptul la viața privată? Sa le dam bani invadatorilor libertății noastre pentru a înlocui fondurile tăiate SRI-ului, și-așa, minime, de către guvernul României? Ce-i in capul lui Johannis, —nimic, adică— știm cu toții; dar dacă acest “proiect” cu cetățenii e născut in capetele șefilor actuali ai SRI, atunci e cazul s-o luam la fuga. Și teama mi-e ca nu avem unde sa fugim, Europa germano-rusa ne sta pe cap, la propriu, in SUA se ajunge greu și pe deasupra mai e și haos ideologic acolo iar in America de Sud domina dezastrele, naturale și fabricate. Poate ne vine, naibii, mintea cea de pe urma și nu mai votam pe nici unul din candidații la alegeri care se asociază, fie și la modul teoretic, cu securiștii lumii și “proiectele” lor.

  2. “…….. care să asigure în continuare forță operativă și cunoaștere extinsă a fenomenelor de securitate națională”. ce securitate nationala? tara e varza si ei ne anesteziaza cu “cunoastere extinsa. ” nu sri…sari. ca toti cei care sint anti….

Leave a Reply