„Mi s-au blocat toate – mâini, picioare, iar limba mi se încleștase-n gură!” Experiența la limită a unui pacient

 

Extenuarea, respirația îngreunată, durerile în piept și transpirația excesivă pot ascunde o afecțiune gravă a inimii: insuficiența aortică. Acesta a fost și cazul lui Gabriel, un pacient de 34 de ani, care practica sport cu regularitate. În urma unei răceli care s-a agravat, bărbatul a trecut prin clipe grele.

„Aveam febră, frisoane, dar mi-am zis că eu știu să mă tratez singur, așa că am băut niște ceaiuri și m-am băgat în pat. Însă, atunci când m-am trezit transpirat și pregătit să fac un duș, mi s-au blocat toate – mâini, picioare, limba mi se încleștase-n gură! M-am speriat foarte tare, gândindu-mă că am făcut un atac de cord”, își amintește bărbatul despre problemele lui medicale.

Medicii care l-au consultat atunci i-au spus că nu pare să aibă ceva la inimă, dar i-au recomandat o consultație la un diabetolog, pentru că valorile glicemiei erau mari. Gabriel însă simțea că ceva nu este în regulă și a ales să meargă la un consult de cardiologie, unde a primit diagnosticul de insuficiență aortică și i s-a recomandat ca tratament o intervenție de chirurgie cardiovasculară.

Prima dată a încercat să se opereze la un spital de stat, însă intervenția i-a fost amânată timp de mai multe luni, apoi, la recomandarea medicului său cardiolog, s-a programat pentru un nou consult de specialitate la Spitalul Clinic SANADOR.

La SANADOR, Gabriel a primit confirmarea diagnosticului inițial, de insuficiență de valvă aortică severă. Operația de înlocuire a valvei aortice s-a realizat prin minitoracotomie dreaptă asistată video, o tehnică de chirurgie cardiacă minim invazivă, realizată de echipa condusă de Prof. Dr. Victor Costache, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară din Spitalul Clinic SANADOR. În cazul lui Gabriel, fiind un pacient tânăr și foarte activ, s-a folosit o bioproteză valvulară foarte nouă, cu o durată lungă de viață și pentru care nevoia de anticoagulante este mult mai mică decât pentru o valvă mecanică. După operație, starea pacientului a fost foarte bună, acesta fiind externat la câteva zile de la intervenția chirurgicală.

„Le mulțumesc medicilor care m-au operat, cei care au făcut parte din echipa condusă de Prof. Dr. Victor Costache, pentru că mi-au dat o nouă șansă la viață!”, transmite, cu emoție, Gabriel. P

Centrul de excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă din Spitalul Clinic SANADOR asigură pacienților tratamente avansate, efectuate de medici de elită. Intervențiile cardiovasculare au loc în primul bloc operator complet digitalizat din țară, conectat la o secție de terapie intensivă cardiovasculară tot complet digitalizată. Dacă este nevoie, intervențiile chirurgicale pot fi completate sau înlocuite cu proceduri de cardiologie intervențională, efectuate în cele două săli hibride echipate cu angiografe ultraperformante Philips Azurion 7.

Leave a Reply