Soldaţii unei unităţi de elită ruse care luptă în Ucraina au publicat o scrisoare de protest în urma pierderilor suferite într-un atac despre care afirmă că a fost organizat în mod incompetent, relatează website-ul Meduza, citat luni de agenţia EFE.

”Soldaţii brigăzii 155 de infanterie marină din Flota Pacificului au trimis o scrisoare guvernatorului din Primorie, Oleg Kojemiako, plângându-se de acţiunile comandamentului, din care au rezultat pierderi mari”, scrie website-ul de opoziţie, cu sediul în Letonia.

Respectiva unitate este considerată o forţă de asalt de elită, dar cu toate acestea ea a pierdut în acel atac eşuat circa 300 de soldaţi, care au fost ucişi, şi jumătate din blindate.

În atacul efectuat la sfârşitul lunii octombrie asupra micii localităţi Pavlivka, în apropiere de Doneţk, în estul Ucrainei, trupele ruse au fost respinse de cele ucrainene, care au deschis focul asupra lor de pe poziţii mai înalte.

Această relatare este confirmată de apariţia pe reţele de socializare a unor postări cu conţinutul scrisorii şi a unor mesaje ale celor care au participat la acea confruntare.

Membrii unităţii menţionate cer guvernatorului din Primorie să-i solicite comandantului suprem al forţelor armate ruse trimiterea unei comisii independente – adică neasociată Ministerului Apărării – care să investigheze acel dezastru rezultat în urma organizării incompetente a atacului încheiat cu o mare înfrângere a armatei ruse într-o singură bătălie.

Ministerul rus al Apărării a emis o declaraţie, citată de agenţia RIA Novosti, preluată de Reuters, în care afirmă că au existat pierderi umane şi materiale în operaţiunea menţionată, dar mult sub cele enumerate în scrisoare şi respinge ideea că acea unitate ar fi suferit o înfrângere, susţinând că, dimpotrivă, ea a înaintat în decurs de zece zile 5 kilometri în interiorul poziţiilor defensive ucrainene.

”Datorită acţiunilor competente ale comandanţilor unităţii, pierderile infanteriştilor marini în perioada menţionată nu depăşesc 1% din forţa de luptă, şi 7% sunt răniţi, dintre care un număr semnificativ au revenit la datorie”, se arată în declaraţia Ministerului rus al Apărării.

La rândul său, guvernatorul Oleg Kojemiako a confirmat autenticitatea scrisorii, dar adaugă că este exagerată amploarea pierderilor. ”Am contactat comandanţii. Da, sunt pierderi, sunt lupte grele, dar ele sunt departe de ceea ce este scris în acest apel”, a declarat oficialul rus, citat de Agerpres.

Leave a Reply