Invadatorul rus Vladimir Putin face încă o dată dovada paranoiei sale și obsesiei sale pentru cotropirea teritoriilor altor țări. După 300000 morți și răniți ruși, Putin spune că va merge mai departe cu genocidul de pe teritoriul Ucrainei, de care este obsedat.

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a declarat joi că pacea în Ucraina va veni doar atunci când Rusia “îşi va atinge obiectivele”, care nu s-au schimbat de la începutul campaniei militare din februarie 2022, transmit EFE, Reuters şi AFP.

“Pacea va veni când Rusia îşi va atinge obiectivele”, a spus şeful de la Kremlin la conferinţa de presă de la sfârşitul anului.

Potrivit liderului rus, obiectivele declarate de Moscova înainte de începerea războiului “nu s-au schimbat” şi implică în continuare “demilitarizarea” şi “denazificarea” Ucrainei şi garanţii privind “statutul de neutralitate” al ţării vecine.

Putin a dat asigurări că în prezent Ucraina aproape că nu mai produce armament.

“Astăzi Ucraina nu produce aproape nimic. (…) Ei aduc totul din afară, gratis. Dar acest târg se poate termina într-o zi. Şi se pare că se termină”, a adăugat el.

În ceea ce priveşte zvonurile despre un nou val de mobilizare în Rusia pentru a continua lupta în ţara vecină, Putin a dat asigurări că în acest moment “nu există o astfel de nevoie”.

El a amintit că, după mobilizarea parţială din septembrie 2022, când au fost recrutaţi aproximativ 300.000 de combatanţi, Rusia a lansat o campanie de atragere a soldaţilor contractuali şi şi-a extins rândurile cu aproape 500.000 de oameni.

“Atunci de ce o mobilizare? Astăzi nu mai este nevoie de aşa ceva”, a spus preşedintele rus, care a adăugat că în fiecare zi în ţară se înscriu 1.500 de voluntari pentru a lupta în Ucraina.

Putin a dezvăluit totodată că armata rusă are 617.000 de militari dislocaţi în Ucraina, oferind pentru prima dată o estimare precisă a forţelor angajate în prezent în atacul asupra ţării vecine.

“Sunt 617.000 de oameni în zona ostilităţilor”, a spus Putin în timpul marii sale conferinţe de presă televizate. Dimpotrivă, Putin nu a dezvăluit pierderile suferite de ruşi de la începutul ofensivei ruse, la 24 februarie 2022, pe care Statele Unite le estimează la 315.000 de soldaţi răniţi sau ucişi.

Putin a insistat totodată că Ucraina “nu a obţinut nimic” în timpul “marii sale contraofensive”, începute în vară, şi că trupele ruse “îşi îmbunătăţesc poziţiile” pe aproape toate liniile frontului. “Inamicul a anunţat o mare contraofensivă. Nu au obţinut nimic nicăieri”, a susţinut preşedintele rus.

El a insistat că Ucraina şi-a pierdut o parte din cele mai bune trupe ale sale în încercarea de a câştiga poziţii pe malul estic al Niprului, în regiunea Herson. “Cred că este stupid şi iresponsabil din partea conducerii politice a ţării. Este o tragedie, cred, pentru ei”, a afirmat preşedintele rus, citat de Agerpres.

Leave a Reply