Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a avut joi o întâlnire cu ambasadorii statelor membre UE acreditaţi la Bucureşti, organizată de Ambasada Republicii Austria în România, în contextul exercitării Preşedinţiei austriece a Consiliului UE, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis AGERPRES.
Ministrul delegat pentru afaceri europene a salutat obiectivele Preşedinţiei austriece şi eforturile depuse în atingerea priorităţilor stabilite. Demnitarul român a subliniat angajamentul României de a asigura continuitatea dosarelor legislative importante pentru agenda europeană pe durata viitoarei Preşedinţii a României la Consiliul UE, arată sursa citată.
Totodată, ministrul delegat a asigurat ambasadorii UE la Bucureşti că România este pregătită de preluarea mandatului de Preşedinţie a Consiliului UE, accentuând rolul Ministerului Afacerilor Externe în coordonarea pregătirilor la nivel naţional. ‘De asemenea, a arătat că partea română poartă un dialog intens cu instituţiile europene, cu partenerii cheie şi cu trio-ul de Preşedinţii din care România va face parte, pentru a asigura coerenţa necesară în implementarea priorităţilor strategice convenite la nivel regional şi european. A evidenţiat faptul că Preşedinţia României la Consiliul UE va urma o abordare pragmatică pentru a livra rezultate ce pot aduce beneficii concrete pentru cetăţenii europeni’, punctează MAE.
De asemenea, Ciamba a subliniat importanţa Summit-ului informal de la Sibiu, ce va avea loc la data de 9 mai 2019, pentru a transmite un mesaj politic de unitate din partea liderilor europeni. În context, a arătat că România este pregătită să acţioneze eficient pentru avansarea dosarelor legislative majore de pe agenda europeană, în special în primele trei luni ale Preşedinţiei României, în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European programate pentru luna mai a anului 2019.
În acest sens, a menţionat că România va acţiona ca ‘honest broker’ pentru a continua negocierile pe marginea viitorului Cadru Financiar Multianual 2021-2027, urmărind să se concentreze pe aspectele de interes comun pentru statele membre UE.
Demnitarul român a indicat, de asemenea, faptul că, la nivelul Ministerului Afacerilor Externe şi al instituţiilor naţionale relevante, se întreprind toate demersurile logistice şi de protocol necesare pentru a asigura o bună desfăşurare a reuniunilor pe care România le va găzdui pe durata Preşedinţiei la Consiliul UE.