Ministrul apararii nationale Mihnea Motoc revine cu noi precizari despre clubul Steaua si dezbaterile aprinse pe tema clubului de fotbal.

—————–

Ieri am postat o trimitere la cele mai recente precizări comunicate de CSA. Am fost convins că acestea conțin răspunsuri la preocupările pe care suporterii le prezentaseră până atunci pe această pagină. Au urmat, de ieri, foarte multe mesaje, comentarii și reacții. Ele arată abordări și puncte de vedere destul de diferite asupra situației despre care discutăm, ceea ce demonstrează încă o dată dificultatea problemei. E imposibil să răspund la fiecare mesaj în parte. Reiau de aceea, mai pe larg, 5 chestiuni din comunicatul postat ieri:

1. Nu există nicio rațiune în prezent ca suporterii să presupună că la nivelul ministerului nu există voința de a veni cu soluții pentru această problemă. Nu e niciun motiv să se creadă că putem proceda altfel decât corect și cinstit. Nu și-a propus nimeni să “tragă de timp”. Nu a fost exclusă nicio colaborare și nu a fost închis niciun canal de discuție, ba, aș spune, dimpotrivă.

2. Așadar, e normal să ne așteptăm la respect reciproc, la calm și încredere. De ce trebuie să punem mereu în față negativul, să prezumăm constant rele intenții? De ce să nu credem că există reale excepții? Istoria acestei relații are atât de mulți ani și e acoperită de atâtea acte și documente încât a ne imagina că în câteva luni putem să o reglăm pe de-a întregul ține de supraomenesc. Ceea ce încercăm acum e să ne uităm cât mai puțin în trecut și cât mai mult spre viitor.

3. Se lucrează acum în toate direcțiile pe care ni le-am propus și care sunt absolut necesare: modernizarea stadionului, valorificarea terenurilor aferente pentru antrenamente, crearea condițiilor pentru licențiere, etc. Niciunul din aceste obiective nu poate fi atins fără promovarea de acte normative și parcurgerea unor proceduri administrative complexe, care sunt în prezent în plină desfășurare.

4. Valorificarea mărcii “Steaua” nu se face pentru că așa dorește CSA ori ministerul, o persoană sau alta, ci pentru că aici vorbim de o obligație legală. Dimpotrivă, a nu lua aceste măsuri îi expune pe cei cu atribuții rigorilor legii, ceea ce nimeni nu dorește să își asume.

5. În sinteză, aplicăm legea și căutăm soluții; nu avem interese ascunse, nu avem interese în general, altele decât ale dumneavoastră, ținând de binele fotbalului roșu-albastru. Mă gândesc chiar să facem în perioada următoare o întâlnire a unor reprezentanți ai dumneavoastră cu interlocutorii cei mai avizați din minister, pentru a lămuri și mai bine ce avem în lucru.

4 COMMENTS

 1. Povesti , povesti !
  De ce nu s-a vazut si in cazul echipei Dinamo aceasta INCRANCENARE ? Daca Becali nu investea pe unde era Steaua ? Armata se plange de fonduri dar acel “mos Teaca ” de la armata spune ca va face echipa de fotbal ! Vorba lui Bula : asta ne mai lipsea !

 2. 1.Evaluarea marcii Steaua ar trebui sa fie facuta de catre o firma cunoscuta in domeniu si neimplicata in dosare de coruptie…

  2.Ar trebui ca evaluarea sa se faca la niveluul sectiei fotbal nu sa se adune toate medaliile olimpice si mondiale adunate de sportivi ai clubului in istorie,cine stia sau stie de ex. ca Toma Simionov colegul de canoe al marelui Ivan Patzaikin era de la Steaua dar toata lumea stia de Patzaichin ca era de la Dinamo asta ca sa arat ca medalia nu aduce neaparat si notorietate deci valoare de piata.

  3.Sa nu uitam ca marea echipa a Stelei a performat undeva in anii 80…Asta nu o pune pe picior de egalitate cu o echipa aflata in ultimii 10-15 ani in Top-ul fotbalului european aici nu vorbim doar de Steaua ci de toate echipele care au performat in acei ani dar care azi nu mai reprezinta forte ale fotbalului (Nottingham Forest,Aston Villa,Hamburg,PSV) asta ca vsa ma refer doar la cea mai importanta competitie intercluburi.

  4.La stabilirea valorii de 38 de milioane a fost inclusa si performanta Stelei din era Becali cu participari consecutive in primavara europeana,optimi si semifinale in Europa League participari in grupele UCL si marele bagaj de puncte adus Romaniei.In 2005 cand a fost preluat clubul de fotbal acesta se afla pe marginea prapastiei nu-l mai lua nimeni evaluat sau neevaluat era in agonie imi amintesc ca aceiasi generali exultau ca au scapat de aceasta castana fierbinte pe care nu aveau cum s-o mai tina pe linia de plutire.Un afacerist calculat care a muncit cu adevarat pt a-si construi o afacere prospera nu lua Steaua dar s-a gasit un ins avid dupa notorietate,sa fie dat la TV sa fie in atentia reporterilor sa-si etaleze in public mitocania …Cum necum el a ridicat-o altfel azi nu se mai vorbea de nici o Steaua ori se vorbea ironic la fel ca si despre alte echipe de traditie disparute.M-as bucura daca domnul ministru ar lua in vizor si aceste aspecte pentru ca sunt convins ca nu dansul a calculat acea suma imensa impusa de “evaluatorii” CSA e adevarat in numele intrarii in legalitate cu acest aspect sunt perfect de acord.Dar sa intre toata lumea in legalitate si sa se aduca in fata legii toti acei angajati ai ministerului care au comis ilegalitatea atunci cand i-au dat clubul lui Becali.

 3. Cu tot respectul Domnule Ministru, ne credeti prosti ? Intrebarile tuturor se refereau la modul cum s-a facut evaluarea, cum s-a ales firma, cat a costat, care au fost elementele luate in considerare la evaluare. Intrebarile se referareau la faptul ca, daca acum se respecta legea inseamna ca ani la rand altii au incalcat-o (din Minister). Cine sunt aceia ? Ce ati facut pentru tragerea lor la raspundere ? Daca acum, cu Steaua, se respecta legea, de ce nu se aplica aceeasi masura cu toate celelalte cluburi ,,privatizate,, pe aceeasi schema ? Nu e legea aceeasi pentru toti ? De ce nu aveti curajul sa spuneti daca Steaua, echipa castigatoare a Cupei Campionilor, a fost ,,privatizata,, fraudulos ajungand la Becali (dar este aceeasi) sau a fost desfintata de MAPN iar Becali si echipa lui au uzurpat un loc ramas gol. Ce vreti dumneavoastra (MAPN, nu dumneavoastra personal) ?, sa luati actuala echipa detinuta de Becali (si care este unica Steaua Bucuresti) si sa o dati altcuiva (la licitatie sau celui care da 3,7 mil pe an) sau vreti sa desfintati actuala echipa a lui Becali (care nu este Steaua) si sa cautati pe cineva care sa reinfinteze adevarata Steaua, cu acordul dv. si cu conditia sa plateasca 3,7 mil. euro pe an Armatei ? Spuneti adevarul suporterilor, adevarul dumneavoastra, asa cum il vedeti, Steaua Bucuresti, echipa ce are in palmares Cupa Campionilor, mai exista ? Sau, din puctul de vedere al MAPN este in situatia ASA Tirgu Mures (echipa, marca, palmares, istorie aruncate la gunoi) si acum incercati sa o reinviati ? Inainte de evaluari si calcule de prejudiciu trebuia sa faceti plangere penala fie pentru privatizare frauduloasa fie pentru uzurpare de nume, palmares, marca, in acest ultim caz fiind insa obligati sa spuneti suporterilor, in clar, ca MAPN a desfintat echipa de fotbal undeva in anii 98-2000.

 4. “Nu e niciun motiv să se creadă că putem proceda altfel decât corect și cinstit.”
  As zice sa aflam si opinia colonelului Turcescu, cadru (cel putin, fost) MApN. El e un om corect si cinstit si poate avea o parere corecta si cinstita, mai ales ca a ajuns colonel al Armatei in mod corect si cinstit. Si suntem siguri ca toate afacerile Armatei au fost, sunt si vor fi corecte si cinstite.
  Ma gindesc, de exemplu, la aia cu Arcom-ul, cu vile, credite, colonei, constructii si putin Becali :-). Sau la dl Dobritoiu (general, parca), recent condamnat in mod corect si cinstit pentru niste chestii corecte si cinstite. Ca de dl general Oprea, un alt corect si cinstit, nu mai e nimic de zis. Astia n-am auzit sa fi fost degradati, ceea ce arata ca MApN ii considera imaculati.
  Poate doar dl ministru sa fie chiar corect si cinstit, ca e recent parasutat de la Londra, da de restul cadrelor de top, de povestile din ultimii 26 de ani (cam de la Milea incoace, sa zicem) nu stiu daca e bune sa vorbim, ca poate raminem fara Armata si nu e chiar momentul.

Leave a Reply