Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a precizat, miercuri, că România îşi canalizează energiile pentru achiziţia sistemului de rachete Patriot, el menţionând că în acest sens se va încheia un acord între guvernele României şi SUA, iar în noiembrie se va face prima plată.

“Avem aprobarea Departamentului de Stat, suntem într-o fază intermediară. Este nevoie de aprobarea Congresului SUA. Este nevoie ca echipele tehnice să detalieze exact ce se cumpără. Va fi un acord între Guvernul României şi Guvernul SUA. Vom promova o lege specială în Parlament pentru achiziţia acestui sistem şi apreciem că dacă lucrurile merg aşa cum sunt planificate undeva la sfârşitul lunii octombrie să putem să avem un rezultat final pe care să-l comunicăm opiniei publice. Legat de buget, estimăm că am putea în luna noiembrie să facem o plată în contul acestei achiziţii necesare înzestrării militare”, a anunţat Ţuţuianu.

El a spus că România nu are în vedere o altă ofertă şi că îşi canalizează energiile pentru achiziţia sistemului de rachete Patriot.

“Demersul de a obţine un accept de la Departamentul de stat este al ministerului Apărării. Aprobarea primită de la Deparatmentul de Stat ne-a fost comunicată. Am făcut evaluările necesare şi ţinem cont de toate lucrurile care urmăresc mai mult securitate naţională. Nu suntem la faza unor negocieri de detaliu pe condiţiile de natură financiară şi condiţiile legate de capabilitţile tehnice complete”, a mai spus Ţuţuianu.

“Mai departe, contractul va avea o eşalonare în timp şi pe partea de intrări de componente, şi pe partea financiară. Implică negocieri, acestea se pot face după ce Congresul SUA aprobă acest transfer. Noi am estimat luna octombrie pentru că am luat în calcul termenele prevăzute de legislaţia incidentă din SUA, şi cât ne e nouă necesar să pregătim proiectul de lege – textul e gata – apoi merge la Cameră, la Senat, la promulgare, de acolo să ajungem la semnare şi o plată în acest an”, a spus Ţuţuianu.

El a precizat că aceste achiziţii se fac în interesul asigurării nevoii de securitate a României, dar şi respectării angajamentelor guvernamentale asumate în relaţia cu structurile NATO.

“Vom urmări achiziţia unor echipamente moderne, care să satisfacă pe deplin nevoile de securitate. Programul Patriot are şi o componentă de comuniune a tuturor ţărilor implicate şi suntem interesaţi pentru dezvoltarea în România a unor facilităţi de producţie a unor componente ale acestui sistem atât pentru nevoile noastre, cât şi pentru export, însă suntem prea devreme pentru a intra în detalii”, a menţionat ministrul Apărării.

Ţuţuianu a precizat că această opţiune pentru rachetele Patriot are la bază parteneriatul SUA-România, care are 20 de ani de la momentul semnării, dar şi faptul că SUA sunt principalul garant de securitate al României.

“Riscurile şi ameninţările în spaţiul aerian al României ne determină să procedăm la o înzestrare corespunzătoare. Sistemele de rachete sol-aer aflate în prezent în dotarea României cu bătaie mică şi medie sunt în mare parte depăşite fizic şi moral, cea mai mare parte dintre ele sunt de producţie sovietică şi resursele de funcţionare tehnică sunt spre limita maximă cu posibilităţi reduse şi nesustenabile de modernizare. Opţiunea cea mai potrivită a fost identificată în sistemul Patriot în cea mai modernă configuraţie. Luăm cea mai modernă configuraţie, cu o perioadă estimată de utilizare în serviciu de 30 de ani”, a spus Ţuţuianu.

El a menţionat că România se alătură în acest fel altor cinci ţări NATO care deţin sisteme Patriot – SUA, Germania, Spania, Grecia şi Olanda – într-un efort comun menit să îmbunătăţească securitatea europeană, şi a arătat că şi Polonia a depus cerere pentru achiziţionarea aceloraşi sisteme şi se află în negocieri.

“Intenţia noastră este ca producătorul sistemului să colaboreze cu industria de specialitate din România pentru identificarea furnizorilor locali potriviţi şi să lucreze cu aceste structuri din industria naţională de apărare, cu companii româneşti pentru a le ajuta să-şi dezvolte capabilităţile necesare de producţie şi suport pentru Patriot”, a mai spus Ţuţuianu citat de Mediafax.


Premierul Mihai Tudose a declarat, miercuri, că săptămâna viitoare, într-un format mai restrâns decât al unei ședințe de Guvern, va fi aprobat un plan de achiziții al MApN pentru Armată, întrebat cum comentează o afirmație a ministrului Apărării, Adrian Țuțuianu, potrivit căreia România este pregătită să efectueze prima plată pentru sistemul de rachete Patriot pe care ar urma să-l achiziționăm de la parteneri americani.

Prim-ministrul a subliniat că alocarea de 2% din PIB în bugetul ministerului Apărării reprezintă un angajament ferm al României că acei bani vor fi cheltuiți în scopul achiziționării de echipamente și tehnică militară care să conducă la întărirea capacității de apărare a României și a flancului estic al NATO.

“Da, am discutat, domnia sa are un plan. Săptămâna viitoare îl vom aproba cumva într-o structură mai restrânsă și da, e un angajament ferm, căruia i-am pus 2% (din PIB — n.r.) în bugetul ministerului Apărării, dar nu am pus 2% ca să îi avem acolo și ca să onorăm angajamentele pentru partenerii strategici, pentru NATO, de a face achiziții de banii aceia pentru întărirea capacității de apărarea a României și, evident, a flancului estic al NATO. Da, banii vor fi cheltuiți pe ceea ce dispune și solicită Ministerul Apărării Naționale”, a declarat Mihai Tudose.

Premierul a precizat că o conferință de presă pe acest subiect va avea loc “după ce stabilim ceea ce facem”.

1 COMMENT

  1. ce mai minte nenea asta.livrarile se vor face probabil din stocurile us army(au cateva zeci de baterii in conservare).plata din noiembrie probabil va fi ptr prima baterie,cea care a venit acum 7 luni la aplicatii in poligonul midia si nu a mai plecat(a ramas pe kogalniceanu).au venit cu ea,au demonstrat ca poate lucra in combinatie cu bateriile hawk si acum urmeaza sa o platim.

Leave a Reply