Ministrul Justitţiei a fost întrebat dacă va da curs invitaţiei Monicăi Iacob Ridzi de a vizita închisori din România pentru a constata condiţiile de detenţie.

”Din păcate, foarte mulţi dintre oamenii care astăzi se află în situaţii dificile au avut ocazia ca foarte mulţi ani să facă ceva pentru sistem şi din păcate nu au făcut. Constatăm astăzi că închisoarea nu este hotel. Aşa este, închisoarea nu este hotel. Închisoarea din România în ziua de astăzi, de foarte multe ori, este la limita demnităţii umane. Aşa este, dar nu este o noutate. Acest lucru se întâmplă în mare măsură după 1989. Dacă ştiu cum arată închisorile din România…nu ştiu dacă ştiţi că în 2005 am fost la conducerea penitenciarelor şi cred că aproape toate penitenciarele din România le-am văzut, ştiu cum arată. Din păcate, din 2005 până în prezent nu s-a schimbat aproape nimic”, a declarat Cazanciuc.

El a menţionat că resursele financiare pentru penitenciare nu sunt suficiente şi singura formulă identificată pentru a soluţiona problema este finanţarea europeană.

”Demersul început la finalul anului trecut împreună cu ministrul italian pare că are succes, prinde contur. Sunt 7 state ale UE care sprijină demersul comun al României şi Italiei de a încerca să găsim finanţare europeană pentru această infrastructură de penitenciar. (…) Administraţia face ce poate cu un buget crescut an de an, e adevărat, nu foarte mult, dar pe soluţii punctuale”, a mai spus ministrul Justiţiei.

Cazanciuc a precizat că se vor încerca demersuri de suplimentare a bugetului Administraţiei Penitenciarelor pentru a face ”condiţii de detenţie mai aproape de limita deminităţii umane”.

El a admis că unele penitenciare se află ”sub limita demnităţii umane”, indicând penitenciare construite în urmă cu circa 100 de ani.

”Pentru a construi penitenciare care să acopere deficitul, potrivit standardelor europene, şi pentru a renova ceea ce avem, acolo unde se poate acest lucru, este nevoie de cel puţin un miliard de euro”, a mai declarat ministrul.

De asemenea, el a spus că în ultimii trei ani efectivele de deţinuţi nu au crescut, fiind vorba în total de aproximativ 30.000 de persoane.

”Nu estimăm în perioada următoare o creştere a numărului (de deţinuţi, n.r.) aşa cum evoluează…chiar dacă dezbaterea publică este foarte intensă în această zonă şi pare aşa că va fi o avalanşă, dar dacă ne uităm pe structura infracţiunilor pe care sunt condamnaţi şi cei care execută o să ne dăm seama că probabil o să rămânem în această cifră şi în perioada următoare”, a mai afirmat Cazanciuc.

 

14 COMMENTS

 1. Închisorile din România nu sunt închisori!Sunt lagăre de execuție iar cred că la celulă v-ați referit,celulele din închisori sunt foste săli de tortură din lagărele comunismului sau a securismului
  Închisoare nu înseamnă neapărat să fi umilit,mai ales că poți fi închis nevinovat.N-ajunge că ne umilește sistemul,mai trebuie și cei care aplică legea?

  • Am zis si mai zic: Ponta sa bage repede bani de la buget pentru renovarea puscariilor. Pentru ca acolo isi va face veacul si el si toti care sunt acum parlamentari alesi liber de popor, ministri in guvern, judecatori incomozi etc. La sobolan va ajunge cu mama lui cu tot. Macar in al 12 lea ceas sa faca ceva . Sistemul nemtesc de dictatura va face praf si pulbere aceasta tara.
   Sigur dupa politicieni urmeaza jurnalistii si presa va inceta sa mai fie libera.
   Acest regim al terorii DNA va fi infinit mai neneorocit ca a lui basescu.
   Ne vom aminti cu nostalgie cum baga basescu care unu, doi la puscarie. Acum au intrat 1100 de oameni din clasa politica, consilii judetene etc
   Regimul dictatorial al terorii DNA descris in New York time e ceea ce se intampla acum in Ro. Sigur vor mai fi prosti care vor crede ca ce se intampla acum e “dreptate”. Sa fie sanatosi cu dreptatea lor si sa isi aminteasca de asta cand vor fi saltati cu duba la usa blocului ca i-a parat un vecin pe te miri ce. Ceea ce se inampla acum se aseamana cu regimul terorii bolsevice din vremea lui gheorghiu dej..

 2. Da bine bre, cum adică avem închisori sub limita demnităţii umane? Nu ei ne ţin sub limita demnităţii umane prin ceea ce au făcut legislativ? Acum că le-a venit rîndul, nu le convine condiţiile de detenţie? Poate că şi noi poporul trebuie să ieşim cu parul să ne cerem drepturile şi să-i oprim pe politicieni din avîntul aruncării poporului în sărăcie şi mizerie, să-i împedicăm să mai vîndă şi să ne vîndă ca pe cartofi! Nu credeţi că merită tăierea aripilor care le dă ameţeală politicienilor?

 3. Au termiat politicieni de imbunatatit spitalele, scolile, gradinitele , azilele de batrani si azilele de bolnavi psihic?Au bagat lumina si wc in casa in majoritatea satelor si comunelor?Am vazut reportaje cu cetateni ai patriei care traiesc mai rau ca udrea si ritzi in puscarie si sant zeci sau poate sute de mii de cetateni care o duc mai rau ca puscariasi desi sant liberi .De ce nu au facut conditi decente in puscarie toti politicieni cat au fost la butoane ?Sa scoata bani din offshoruri si sa puna mana de la mana toti politicieni si sa isi faca puscari private pe bani lor daca vor conditi .Nu cred ca cetateni ar fi suparati daca politicieni si milionari _ar face niste puscari particulare si sa isi faca pedepsele acolo sub supravegherea staului roman .Cum se duc toti granguri la clinici private asa sa se duca si la puscari private daca nu suporta regimul de stat.

 4. Ce! Vor ca penitenciarele să fie în regim confortabil, de hotel? Dacă vor regim hotelier, înseamnă că nu e penitenţă! Nu e reabilitare! E pur şi simplu acceptul pentru **continurea infracţiunilor**! TREBUIE SĂ SIMTĂ PEDEAPSA, NU CUM A *FENTAT* FRATELE LUI BĂSE JUSTIŢIA, chiar dacă au fost dovezi zdrobitoare! Dacă e penitenţă/pedeapsă, atunci să suporte penitenţa exact ca orice infractor! NU REGIM HOTELIER! Vezi cum e cazată Ritzi, ce domiciliu are actualmente, sfidător!

 5. Hello! Nea ministrule! Noi nu am uitat declaraţia madamei Ritzi : Ridzi:
  – “Să fim atenți cum cheltuim banii pentru alte acțiuni! La televizor se vede că profesorii nu au bani, pensionarii mor de foame și în spitale e dezastru. Să dăm bani doar la acțiuni sociale”.
  Angajat MTS:
  – “Cum adică?”“Să dăm bani la handicapați, la chestii care te apucă plânsu, mila!“
  Sunt cuvintele ei, pentru care, voi justiţia, vreţi penitenciare în regim hotelier! Nu vedeţi în ce hal trăiesc românii şi voi, la hoţi şi excroci le creaţi condiţii demne! Wau! Mă duce gîndul că sunteţi toţi complici la mizeria din ţară în aceşti 25 de ani de la revoluţie!

 6. Sunt infractori sa fie tratati ca atare. Sa faci o crima si sa te duci la puscarie ca sa ce ? ca sa ai conditii mai bune ca in libertate. Mai bine renovati spitalele si scolile si ce trebuie renovat nu puscariile. Mintalitate de politician roman. Trezirea oameni buni astia chiar isi bat joc de niste bani

 7. Sa le faca niste pensiuni.
  Pedeapsa are un scop. Trebuie sa simta forta coercitiva a statului cand incalca legea. Atunci sa ii trimita pe toti in arest la domiciliu si au rezolvat. Care este limita demnitatii umane, la care se refera ministrul, atunci cand furi, cand iei viata unei persoane, etc.? Victimele nu au drepturi?

 8. Vorbind strict de inchisori, nu de cei ce le populeaza e adevarat ca sunt sub orice critica,insa daca se iau contractele la puricat ale fiecarei inchisori o sa vedeti ca materialele achizitionate de penitenciare au intrat in multe vile ale celor ce le pastoreau… si mana de lucru gratis.

 9. Furtul,tiharia,violul, traficul de droguri si consum,coruptia,crima si omorul, nu sunt sub nivelul demnitatii umane !?

 10. It is an positive step forward that the minister acknowledge the problems as they are, and does not deny them. More politicians inside the EU should follow his example.

 11. 12 ORE LA MUNCA,NUMAI 7 ORE LA HOTEL SI va fi superOK “”pensiunea”.Condamnatii nu sunt BIBELOURI !

 12. Dooomnuuu ministru!!
  .
  Avem și corupție sub limita demnității umane!
  Așa corupție, așa pârnăi.

Leave a Reply