Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că va trimite miercuri la Consiliul Superior al Magistraturii proiectul de modificare a legilor Justiției, nu însă și la parchete, susținând că procurorii “nu fac legi”.

“Nu l-am trimis și nu îl trimit la Ministerul Public și nici la componentele sale, pentru că avizatorul e CSM, care are secție de procurori, de judecători, și CSM e garantul independenței justiției și avizator pe legile Justiției. (…) Trimit proiectul de lege la CSM, aștept să îl primim înapoi, îl trimit la Guvern și de acolo începe procedura decizională. Ministerul Justiției este inițiator. Am pus în dezbatere toate problemele sau principalele probleme, direcții, pe data de 23 august, de posibile modificări la pachetul de legi privind Justiția. Fac o precizare. Discursul s-a schimbat. Până acum se vorbea de lipsă de transparență, de consultare. Dumneavoastră știți bine că astăzi pachetul de legi pleacă pentru a treia oară la CSM”, a declarat Tudorel Toader, într-o conferință de presă la MJ.

Răspunzând unor critici formulate de șefii parchetelor, Toader a spus că procurorii nu fac legi.

“În procedura de adoptare a unei legi, fiecare are rolul lui constituțional. Ministerul inițiază proiectul de lege, cu dezbatere publică, Guvernul și-l însușește, aprobă, eventual cu modificări, după care, dacă trece de Guvern, proiectul de lege se duce în Parlament. În acest parcurs, fiecare participant la elaborarea unei legi trebuie să își respecte limitele de competență constituțională. Procurorii nu fac legi. Eu nu am știut că avem un Parlament tricameral. Un Parlament cu Senat, Camera Deputaților și procurori care să voteze legi. Știu că procurorii aplică legea. CSM, care are secție de procurori, este cel care avizează conținutul propunerii legislative”, a adăugat Toader.

Tudorel Toader a afirmat, de asemenea, că a organizat dezbateri cu privire la acest proiect, spre deosebire de fostul ministru al Justiției Monica Macovei care a adoptat, în 2005, un proiect al legilor Justiției prin asumarea răspunderii Guvernului.

“A fost și această dezbatere publică de cinci — șase zile, care în precedent nu a mai existat. În 2005, aceleași legi ale Justiției despre care vorbim astăzi au fost modificate prin procedura angajării răspunderii Guvernului, adică fără nicio dezbatere. În 2005, ministru al Justiției era doamna Macovei, a depus pachetul de legi, trei zile, pică Guvernul sau trece pachetul de legi. Evident era faptul că pachetul de legi o să treacă, pentru că avea susținere parlamentară. Atunci nu s-a vorbit nici de lipsă de transparență, pentru că nici nu era timp, nici de fondul soluțiilor. Astăzi, transparență — de trei ori la CSM, o dată în dezbatere publică, numeroase dezbateri care au fost în sala de consiliu a MJ”, a spus Toader.

El a mai declarat că a preluat “foarte posibile soluții” în proiectul de lege din dezbaterile publice din societatea românească, pentru că “ministrul Justiției este ministru al Justiției pentru tot statul român”.

6 COMMENTS

 1. Un nesimtit de comunist tudorel asta…Ati uitat sa specificati ca sefa AMR a criticat dur reactia impostorului pesedist. Dialogul nu este dorit de nici un pesedist sau sustinator pesedist

  • Ia de aici, rezistent fara cap.

   CONFISCAREA INSPECTIEI – Complicii lui Kovesi din CSM vor sa-l dea jos pe seful Inspectiei Judiciare, Lucian Netejoru, pentru a bloca raportul devastator pe controlul la DNA. Prin blocarea raportului, ministrul Justitiei va fi impiedicat sa ceara revocarea sefei DNA. Unul din pretextele oficiale folosite la decaparea Inspectiei va fi ca aceasta a cerut public sa iasa de sub influenta CSM si sa devina autonoma. Lazar: “Trebuie sa ne asiguram ca Inspectia va ramane la CSM”

 2. Cine a spus ca procurorii fac legi ? Procurorii au dat un raspuns urmare a demararii procedurii de consultare publica ei fiind chiar subiectul acestor modificari.Evident ca legile le fac cei care au puterea legislativa,asa s-a procedat si cand era Macovei la Minister si cand era Fl.Iordache si am vazut ce a iesit atunci cand legile sunt date peste noapte fara consultare publica.

 3. in cazul asta propun ca armata sa nu mai fie consultata cand se fac achizitii militare. Pai ce armata face achizitile sau statul? Armata da legile necesare pentru achizitii sau parlamentul?

  Acum cateva zile s-a intalnit Tudose cu reprezentantii profesorilor. Pai ce sindicatele fac legi sau Parlamentul?

  si tot asa…

Leave a Reply