Europarlamentarul Mircea Diaconu pe Facebook :

Am fost întrebat recent, pe Facebook, cine sunt eu pentru a critica rezultatul referendumului britanic referitor la ieșirea din Uniunea Europeană. Eu nu sunt în măsură să critic această decizie, una democratică, de altfel, și nici nu am făcut-o. Am discutat doar (cred că mai avem încă acest drept, nu-i așa?) pe marginea ei, pentru că o astfel de decizie ne afectează pe termen lung și pe noi, românii.

Și dacă tot am deschis subiectul Brexit și pe Facebook și în presă, vreau să-l închei menționând câteva aspecte care pe mine m-au pus pe gânduri.

1. Putem vorbi de un referendum democratic în condițiile în care campania care a precedat referendumul s-a bazat, în mare parte, pe dezinformare, și nu pe informare?

2. Spre deosebire de referendumul din România (2012), cel din Marea Britanie și Irlanda de Nord nu a avut prag electoral. Au votat numai cetățenii care s-au înregistrat în prealabil, iar cei care nu au votat în ultimii 15 ani nu au putut să o facă nici acum. Mă gândesc că acest gen de practică electorală are în spate sute de ani de viață parlamentară.

Și atunci mă întreb, a nu știu căta oară, dacă nu cumva invențiile referendumului pentru Băsescu au fost făcute ca să poată ei să arunce la coș voturile noastre.

PS. Când spun “ei” nu mă refer la cei din afară, ci numai la cei dinăuntru. Cei dinăuntru care fac orice ca să părem cei mai corupți din Europa, ca să modifice voturile cetățenilor, ca să schimbe majorități parlamentare. Cei dinăuntru care inventează motive să ne supravegheze, să ne asculte și să ne controleze. Și ca să fie foarte clar, “erata” care ne-a modificat istoria recentă nu a venit de la Bruxelles, ci de la câțiva dinăuntru care stau călăre pe pensii de aur și râd de noi.

3. Populism sau extremism?
Înainte de a-i admira prea mult pe politicienii din Europa aparent dornici să asculte de voința “cetățenilor simpli”, să nu uităm cine sunt cei care au lansat și promovează moda ieșirii din UE: Nigel Farage, Marine Le Pen, Geert Wilders, Matteo Salvini… ș.a.m.d., adică liderii partidelor extremiste din Europa. Toate poveștile astea le-au pornit oamenii ăștia pentru niște amărâte de voturi. Atât. Au intrat în jocul acesta căruia i se spune populism. Dar, cântărind consecințele, este ceva mult mai grav, mult mai periculos.

Și toate astea se întâmplă în țări cu mare tradiție democratică în spate. Și atunci mă gândesc că și democrația este ca dragostea pe care trebuie să o demonstrezi în fiecare zi. Dacă nu, nu.

 

6 COMMENTS

 1. Mircea Diaconu-ca politician=PENIBIL, ca actor=ACCEPTABIL. Nu face nimic dar nu doarme de grija lui Base!

 2. D-lui Diaconu, cu drag:

  http://corporateeurope.org/sites/default/files/sites/default/files/files/resource/wouldyoubankonthem.pdf

  In a report released in February 2009 titled “Would You Bank On Them: Why We Shouldn’t Trust the EU’s Financial ‘Wise Men,’” the organization and other researchers looked at the group of eight experts … that had been set up by the EU to advise it on how to reform the financial system… called the de Larosière Group…

  “… the de Larosière Group…is comprised of people closely linked to the financial industry, or to institutions that, to a greater or lesser extent, have been implicated in the crisis.
  Four members of the group are closely linked to giant financial corporations that have all played a major role in the current financial crisis, a fifth was the head of the UK Financial Services Authority that completely failed in its supervision of bust bank Northern Rock, a sixth is a fierce enemy of regulation and a seventh works for a company whose clients include major banks. … members of the Group failed to warn of the impending financial crisis and lately they have even played down its extent and severity.
  The majority have expressed strong support for a deregulated financial sector and can be deemed to have supported hard-line, neo-liberal policies that arguably created the financial crisis. They are the very kind of people who got us in to the mess.”

  Deci advisorii financiari ai UE sunt fosti angajati ai institutiilor bancare si de credit care au contribuit direct la criza financiara mondiala si au recomandat politicile neo-liberale de austeritate care au urmat — si va mai intrebati, d-le Diaconu, de ce lumea nu are incredere in UE? (Cu exceptia celor care-si iau salariu de acolo, ca dv.)

 3. asa e, maestre, ai inteles in final: si Gordon si Barosso erau “dinauntru”.

  “Foreign influence is truly the Grecian horse to a republic. We cannot be too careful to exclude its influence.” (Alexander Hamilton, 1793)

 4. Daca romanii voteaza sa-l dea jos pe basescu care confiscase notiunea de anti-coruptie e manipulati de rusi si de A3.
  Daca englezii voteza sa iasa dintr-o organizatie repet o ORGANIZATIE care a confiscat conceptul Europa e clar ca e manipulati de extremisti si sunt ne-informati.
  ———
  Din dorinta noatra legitima de a fi europeni suntem disperati, orbi si creduli la oricine ne vinde Europa ca fiind a lui si numai a lui. Adica a lui merkel in cazul asta.

Leave a Reply