Europarlamentarul Mircea Diaconu a postat pe Facebook o intrebare provocatoare : Ce mai fac tinerii când se supără puțin?

Răspuns: fapte bune. 

===============================

Cel puțin 20 de studenți ai Facultății de Agricultură din Cluj-Napoca și-au exprimat dezacordul cu faptul că România se află pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește mâncărurile atestate ca produse tradiționale, motiv pentru care și-a pus pe ei straie populare și au participat, cu câteva zile în urmă, la o paradă a produselor tradiționale, organizată la inițiativa unuia dintre profesorii lor, conferențiarul universitar Avram Fițiu.

De la oamenii în vârstă din diverse zone ale țării tinerii au strâns atât rețete ale produselor, cât și informații despre istoricul mâncărurilor respective, astfel încât acestea să se poată califica pentru a fi atestare la nivel național sau european.
Între vedetele paradei s-au aflat sarmalele împrăștiate, palanețul cu urdă, lușcoșul ardelenesc, balmoșul moțesc, plăcintele cu lucernă, frunze de păpădie sau urzici, sau unele specialități săsești, cum sunt prăjitura cu rubarbă din Saschiz sau hencleșele din zona Jidvei.

La capitulul rețete de băuturi comuna Pomi, din județul Maramureș, a fost reprezentată de o țuică tare și puternic aromată din pere pădurețe, despre care se spune că sunt atât de mici, tari și acre încât nu se pot mânca.

Profesorul Fițiu arată că pentru ca un produs să obțină un certificat de atestare ca produs tradițional, acesta trebuie să fie promovat de cel puțin cinci agricultori din comuna de proveniență. „Ar fi păcat să le pierdem, pentru că nu ne putem exprima la nivel european decât prin produse specifice românești, Franța are 280 asemenea produse”, spune Avram Fițiu.

 

7 COMMENTS

 1. Ca sa fim fair trebuie spus ca si tinerii frumosi si liberi din U.S.A.M.V. Bucuresti au avut nenumarate asemenea initiative ce-i drept mai putin mediatizate.
  Trebuie laudata initiativa studentilor sub conducerea conferențiarului Avram Fițiu. Tinerii de azi trebuie sa aiba mult mai multe initiative si sa nu se lase calcati in picioare de tot felul de incapabili.

 2. Bravo lor, sunt cei din categoria care inca reusesc sa mentina Romania in echilibru, sa dea sperante ca se poate!In schimb Statul (adunatura asta de inerese de grup si particulare) a avut grija sa falimenteze aproape tot! Majoritatea regiilor au acumulat datorii uriase, administrate politic si nimeni nu raspunde de aceste pierderi! D-le Tudor, poate prezinta interes preocuparea ”alesilor neamului” cu proiectul noii grile de salarizare pentru ei!Asta ii framanta pe ei! De bine ce le este, minerii vin catre Bucuresti!

  • Astia nu cumva sunt minerii lui Condeescu care se deziceau de problemele minerilor din Valea Jiului pe vremea guvernarii CDR-iste? Le-a venit si lor randul acum sa si-o ia de la capuse?

  • @Carmen: Ai uitat că e în parlamentul european şi nu are activitate obligatorie în parlamentul românesc? Poate să angajeze cîte îi permite legea, ai cumva o problemă cu mister Diaconu?

   • Carmensita are probleme cu toti care nu gandesc in termenii ei, basisti.
    Carmen ?! Lucrati cumva la monitorizare ?

Leave a Reply