Actorul Mircea Diaconu a declarat pentru MEDIAFAX că George Motoi, care a încetat din viaţă miercuri, la vârsta de 79 de ani, a fost un om de o calitate ireproşabilă, adăugând că îi pare foarte rău pentru trecerea în nefiinţă a artistului.

“Îmi pare tare, tare rău. Îmi vin în minte momente, clipe, înşirate pe zeci de ani în care am vorbit, am muncit, am trăit împreună. Pe lângă tot ce ştim şi lumea a văzut la el, adaug şi eu, a fost un om de o calitate ireproşabilă”, a declarat Mircea Diaconu.

Actorul George Motoi a murit miercuri, la vârsta de 79 de ani, a anunţat familia acestuia pe pagina de Facebook a artistului.

“Tatăl meu şi-a trăit viaţa cu discreţie şi demnitate, preţuind fiecare clipă frumoasă şi învăţând din greşeli, cu bucurie şi fără regrete. La fel a ales să părăsească această lume, discret şi demn. M-a rugat să-i promit că voi păstra discreţia asupra bolii şi asupra trecerii lui în nefiinţă. Am de gând să-mi respect această promisiune şi vă rog şi pe voi să mă ajutaţi să fac acest lucru. Drum bun, tată, spre ceruri! Drum bun, George Motoi, spre ceruri!, Raluca”, se arată în mesajul de pe pagina de Facebook a artistului.

George Motoi s-a născut pe 22 ianuarie 1936, în Caliacra, Bulgaria. A urmat cursurile primare în comuna Dudeşti, judeţul Brăila, unde s-au stabilit părinţii săi după anul 1940. Între anii 1950 – 1954, a urmat studiile medii la Grupul şcolar agricol din Brăila şi Şcoala Populară de Artă din acelaşi oraş. În anul 1954 a fost admis la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, pe care l-a absolvit în 1958.

În regia Malvinei Urşianu, a jucat în patru filme importante: “Serata” (1971), “Trecătoarele iubiri” (1974), “Întoarcerea lui Vodă-Lăpuşneanu” (1979), “Liniştea din adâncuri” (1982). Lăpuşneanu este unul dintre rolurile cele mai importante pe care le-a avut în cinematografie. Un alt film de neuitat este “Adela” (1985), al lui Mircea Veroiu, unde l-a interpretat pe medicul Emil Codrescu, de care se îndrăgosteşte tânăra Adela (Marina Pricopie), potrivit cinemagia.ro.

Actorul a fost căsătorit peste 20 de ani cu actriţa Cezara Dafinescu, cu care are o fiică. George Motoi s-a recăsătorit cu actriţa Gigliola Brăileanu.

Debutul său pe scenă a avut loc la Teatrul de Stat din Piatra Neamţ, în 1958, în piesa “Poveste de iubire”, de Konstantin Simonov, regizată de Cristian Munteanu. A jucat apoi pe scenele altor teatre importante, precum cele din Bacău şi Cluj, în cele din urmă ajungând la Teatrul Naţional din Bucureşti.

Printre cele mai reprezentative piese în care publicul român s-a putut bucura de prestaţia actorului se numără “A douăsprezecea noapte”, de William Shakespeare, “Pescăruşul”, de A.P. Cehov, “Don Carlos”, de Friedrich Schiller, “Visul unei nopţi de vară”, de William Shakespeare. Interpretarea rolului Caligula, din piesa cu acelaşi titlu de Albert Camus, îl propulsează printre actorii de valoare ai ţării, iar câteva turnee în străinătate, cu acelaşi rol, îl consacră definitiv.

George Motoi a primit premiul pentru întreaga activitate din partea Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) în 2011, Ordinul Meritul Cultural în rang de Cavaler, premiul de excelenţă acordat de Centrul Naţional al Cinematografiei pentru contribuţia deosebită adusă la afirmarea filmului românesc, în 2002, diploma “Artist de Onoare al Filmului Românesc” în 2001, marele premiu al Festivalului de la San Remo, pentru filmul “Adela”, după Garabet Ibrăileanu, regia Mircea Veroiu, premiul Festivalului Naţional de Teatru, pentru rolul Victor din “Pisica în noaptea Anului Nou”, de Dumitru Radu Popescu, regia Val Mugur (Teatrul Naţional din Cluj).

3 COMMENTS

  1. Sănătate lui Mircea Diaconu.Ne e cam dor de el dar un pic de Filantropica și se rezolvă 🙂
    Radu Tudor,Antena 3 nu a mediatizat suplimentar următorul caz și de data asta nu e o critică dar merită dezbătută o treabă în acest caz.Un puști de 16 ani s-a uitat la prea multe filme și având și o criză de gelozie,a ademenit-o pe fosta “iubită” și a cuțitat-o.A ucis-o!
    Acum el riscă 15 ani…în centru de detenție pentru minori?Tipul ăsta e suficient de lucid cât să facă pușcărie pentru faptele sale.Peste 2 ani eli continue pedeapsă fie și minim,dar la pușcărie.În America,minorii găsiți cu probe cât de un proces,judecătorul hotărăște că va fi tratat ca un adult,că nu mai e minor.
    Prea blând Codul Penal pentru tinerii infractori…

  2. Dumnezeu să-l odihnească! Și-a trecut cu discreție statura uriașă pe lângă existențele noastre, uneori revoltător de superficiale. Mi-l imaginez rostind acolo, sus, replici din “Trecătoarele iubiri” alături de o mare actriță plecată la ceruri și ea, Silvia Popovici.

  3. Minunat,talentat, modest si foarte discret.O adevarata valoare.A plecat si el langa COLOSII nostri din Ceruri.Dumnezeu sa-l aiba in paza LUI.Tot asa discret a plecat din lumea asta ,dar pentru Dumnezeu, nu mai spuneti “in nefiinta”Viata de apoi exista si este un alt inceput nu “nefiinta”.

Leave a Reply