Secretarul General Adjunct al NATO Mircea Geoana a postat urmatorul mesaj pe Facebook :

Am participat astăzi, la Cartierul General al NATO, la prima întâlnire dintre secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și prim-ministrul Ludovic Orban. Agenda discuțiilor a inclus aspecte privitoare la pace și stabilitate în Orientul Mijlociu, situația de securitate din regiunea Mării Negre, precum și contribuțiile semnificative ale României pentru Alianță.

Secretarul general Stoltenberg a mulțumit României pentru rolul esențial pe care îl joacă în cadrul NATO, inclusiv prin participarea la misiunile de instruire din Afganistan și Irak și la grupul de luptă multinațional din Polonia, precum și prin alocarea a 2% din PIB pentru bugetul apărării.

În Orientul Mijlociu, NATO are potențialul de a contribui mai mult la stabilitatea regională și la lupta împotriva terorismului, iar Aliații încearcă să identifice modalități pentru a aprofunda această contribuție.

În ceea ce privește facilitatea Aegis Ashore de la Deveselu, componentă a programului NATO de apărare anti-balistică, secretarul general a explicat că, la acest moment, în lipsa unor indicații privind creșterea nivelului de amenințare la adresa teritoriului Aliat, nu se consideră necesară schimbarea posturii.

NATO rămâne, ca întotdeauna, vigilent și continuăm să monitorizăm îndeaproape evoluțiile.

Leave a Reply