Moldova dă șah Rusiei : acord de securitate cu UE

Republica Moldova, care speră să adere la UE până în 2030, a semnat un parteneriat de securitate şi apărare cu Uniunea Europeană, fiind prima ţară care încheie un astfel de acord cu blocul comunitar, a anunţat marţi şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, citat de Reuters și news.ro.

“Acest parteneriat va spori capacitatea de rezistenţă a ţării. El ne va permite să abordăm împreună provocările comune în materie de securitate, să facem angajamentul nostru mai eficient şi să explorăm noi domenii de cooperare”, a scris Borrell pe X.

Premierul moldovean Dorin Recean, care marţi a fost la Bruxelles, a declarat, la rândul său, pe X că aderarea la UE ar fi cel mai bun “mecanism de asigurare a păcii şi stabilităţii pentru cetăţenii Republicii Moldova”.

“Până atunci, semnarea Parteneriatului UE-Moldova în domeniul securităţii şi apărării este un pas înainte, sporind pacea, securitatea şi prosperitatea noastră”, a menţionat el.

Planul de parteneriat în 28 de puncte ia în considerare “un mediu de securitate din ce în ce mai provocator” în urma invaziei Rusiei în Ucraina şi solicită consultări într-o gamă largă de sectoare. Printre acestea se numără ameninţările cibernetice, dezinformarea, combaterea terorismului şi “consolidarea securităţii naţionale, a stabilităţii şi a rezilienţei Republicii Moldova în sectorul apărării”.

Cooperarea va include, de asemenea, gestionarea frontierelor, traficul de persoane şi crima organizată şi cooperarea în cadrul forumurilor internaţionale.

În martie, preşedinta Maia Sandu a semnat un acord de cooperare în domeniul apărării cu Franţa, avertizând că Rusia îşi reînnoieşte eforturile de destabilizare a Republicii Moldova şi că, dacă preşedintele Vladimir Putin nu va fi oprit în Ucraina, va continua acapararea de teritorii.

Moldova şi-a câştigat independenţa faţă de Uniunea Sovietică în 1991, iar relaţiile sale cu Moscova s-au deteriorat în timpul invaziei ruse din Ucraina.

Înainte de semnarea, marţi, a Parteneriatului, premierul Dorin Recean şi Josep Borrell au avut o întrevedere. Guvernul de la Chişinău a anunţat că parcursul european al Republicii Moldova, consolidarea capacităţilor în domeniul apărării şi alinierea la politica externă şi de securitate comună a Uniunii Europene au fost printre principalele subiecte abordate de către cei doi oficiali, relatează NewsMaker.

 

Leave a Reply