O condamnare pentru fraudă pronunţată într-o instanţă din sud-vestul Rusiei dezvăluie din neatenţie desfăşurarea de trupe ruse în teritoriile controlate de separatiştii proruşi din regiunile Luhansk şi Doneţk, în estul Ucrainei, relatează The Moscow Times, preluat de adevarul.ro

Conform unei sentinţe apărute la sfârşitul lui noiembrie pe site-ul unei instanţe din regiunea Rostov, situată la graniţa cu Ucraina, un director a fost găsit vinovat de fraudă în  cumpărarea, depozitarea şi vânzarea de alimente „către unităţile militare ale Forţelor Armate Ruse staţionate pe teritoriile DNR (Republica Populară Doneţk) şi LNR (Republica Populară Luhansk)”.

V.N. Zabaluev, director regional adjunct pentru nutriţie militară în cadrul companiei locale „Tehnologhia”, a recunoscut că a oferit mită de patru ori unor oficiali în 2019. El a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru o fraudă de 13.500 de dolari.

Această sentinţă este o nouă dovadă că armata rusă este implicată direct în conflictul din Donbas. Însă Moscova continuă să nege atât prezenţa armatei ruse în Donbas, cât şi faptul că oferă sprijin pentru separatişti. Susţine, în schimb, că cetăţeni ruşi luptă în Donbas ca voluntari. De altfel, publicată cel mai probabil din neatenţie, sentinţa nu mai era joi pe site-ul instanţei din Rostov, menţionează The Moscow Times.

Kremlinul a calificat joi informaţiile din această sentinţă drept o „eroare” şi a reiterat linia oficială, şi anume că trupele ruse nu sunt prezente în Ucraina.

Postul RFE/RL estimează că livrările bi-săptămânale de 1.300 de tone de produse alimentare menţionate în sentinţă sunt suficiente pentru a hrăni săptămânal aproximativ 26.000 de soldaţi ruşi.

Peste 13.000 de persoane au fost ucise până acum în războiul din Donbas, care a izbucnit în aprilie 2014, la nicio lună de la anexarea Crimeei de către Rusia.

https://www.themoscowtimes.com/2021/12/16/fraud-conviction-appears-to-reveal-russian-troop-deployment-in-east-ukraine-a75835

Leave a Reply