Multinaționala, cel mai nou partid politic din România

Bogdan Chirieac, DC News

Între multele noutăți pe care le-a adus experimentul Piața Victoriei, unul mi se pare important cu adevărat: s-a creat un nou partid politic în România – Partidul Multinaționalelor. Nu este ceva rău, nu este neapărat bine, pur și simplu politicul din România nu va mai putea niciodată să ignore această realitate.

Ultimele date pe care le-am găsit, cele din 2013, arată că multinaționalele din România aveau o cifră de afaceri de 120 miliarde euro. Atenție, nu orice companie cu capital străin din România este multinațională. Multinaționale sunt, de exemplu, Orange, Vodafone, Coca-Cola, Microsoft, Renault, Metro, OMV, Exon sau ING Bank. Multinaționalele au o cultură proprie despre care cei interesați pot găsi milioane de pagini pe internet. Multinaționala are un singur obiectiv, obținerea de profit. În ultimii 20 de ani, multinaționalele au căpătat, din partea metropolelor de unde provin, reguli stricte deontologice. Asta deoarece, în anii 70, United Fruit făcea revoluții, în America de Sud, pentru a-și proteja culturile de banane.

Multinaționalele sunt toate cu sediul în offshore, cum ar fi, de pildă, în Panama, că tot a fost de curând ditamai scandalul. Companiile americane au sediul, în general, în Delaware. Europenii sunt în Elveția, Cipru sau în British Virgin Island. Trebuie spus că, de exemplu, Regatul Unit are în subordine o treime dintre offshorurile planetei. De unde şi o mare densitate de multinaționale cu sediul la Londra. Dacă în statele puțin dezvoltate multinaționalele pun guverne, în statele civilizate multinaționalele au congresmani proprii, cum ar fi în Statele Unite, ori stau cu Guvernul la masă – cum se întâmplă în Franţa sau Germania.

Există o comunicare permanentă, iar statele fac servicii multinaționalelor în schimbul creării de locuri de muncă, alimentării bugetelor naționale – deși profiturile principale merg în offshore – și creării de tehnologie. Există și o ordine internă între multinaționale, cele mai importante sunt cele din farma și energie, urmează băncile, telecomunicațiile și tehnologia aerospațială, retail-ul. Când apar dificultăți, americanii au stabilit că nimeni nu intră la pușcărie. În schimb, multinaționalele plătesc amenzi uriașe. Băncile de pe Wall Street, dar și cele din Europa, din Elveția, Franța sau Marea Britanie au plătit, în ultimi 5 ani, zeci de miliarde de dolari amenzi guvernului american pentru fapte penale comise în timpul derulării tranzacțiilor. În schimbul amenzilor, americanii renunță la anchetele penale.

Foarte recent, în lume, a izbucnit scandalul Volkswagen. Primul producător de automobile al lumii a falsificat soft-urile care măsurau nivelul de noxe eliberate în atmosferă. Atât Berlin-ul cât și Bruxelles-ul au luat toate măsurile necesare pentru ca multinaționala să nu aibă de suferit prea mult. Problema se va rezolva în final fără incriminări penale, prin simpla amendare, e adevărat, cu miliarde de dolari, a companiei. Surprinse în scandaluri uriașe de corupție, Siemens sau British Aerospace s-au înțeles și ele cu procurorii care au renunțat la anchetele penale în schimbul plății eșalonate a unor amenzi de miliarde.

În România, multinaționalele par să producă 80% din cifra de afaceri a țării. Taxele plătite în perioada 2009-2014 s-au cifrat la 2,5 miliarde de euro. În aceeași perioadă, întreprinderile cu capital românesc, între care și companiile de stat din domeniul energetic, au achitat statului 55 de miliarde de euro, la o cifra de afaceri de 4 ori mai mică decât a multinaționalelor. Sunt convins că economiștii vor găsi multe alte comparații și mai interesante.

Politic, însă, Partidul Multinaționalelor trebuie așezat la masă de orice viitor guvern al României. Ele produc plusvaloare, au sute de mii de angajați și vor reguli clare pentru a putea fi în concurență loială. Măcar la suprafață.

Atunci când majorezi salariul minim sau plănuiești vreo suprataxare a companiilor din energie sau introduci legea dării în plată, trebuie stat la masă cu multinaționalele din domeniul respectiv. Influența multinaționalelor într-o țară ca România este enormă… Pur și simplu ambasadele servesc interesele multinaționalelor în fiecare stat în parte, inclusiv în România.

Sistemul de informații al multinaționalelor este extrem de bine pus la punct. Guvernele din metropole se bazează mult pe informațiile acestora în materie de corupție, transparență în afaceri, climat general de business, respectarea legii și a drepturilor omului.

Programul PSD pare să fi afectat interesele unor multinaţionale. Nu vorbim aici despre participarea corporatiștilor la miting – uneori cu tabel de prezență – ci pur și simplu despre simbioza ce ar trebui să existe între o țară și giganții mondiali care lucrează pe teritoriul ei. Există state în Europa care au reușit să facă din multinaționale adevărați aliați. Există și regiuni, cum sunt România sau Bulgaria, unde, iată, multinaționale încep să fie etichetate drept dușmanul poporului.

Probabil că un guvern responsabil ar trebui să se aplece asupra realităților de acum, din România, și să facă ce este mai bine pentru țară. Multinaționalele cooptate pot să atragă sută la sută din fondurile europene destinate României, pot schimba imaginea ţării în lume, pot să atragă investiții străine cu valori inimaginabile astăzi sau pot, pur și simplu, să părăsească teritoriul ce nu se mai poate oricum dezvolta fără ajutorul lor.
Gândiți-vă la această cifră: 80% din cifra de afaceri a României este realizată de multinaționale…

58 COMMENTS

 1. Asa nea chireac, hai cu nationalizarea! Afara cu strainii din tara! D-le Tudor, cu tot respectul, omul asta e dement! Cauta sa faca din investitorii straini dusmanul poporului! Fix ca in anii 50. Frumos. Dragut. Asa d-le Tudor, hai sa-i dam afara pe cei de la renault de la dacia, pe cei de la damen galati, afara cu strainii! Sa vedem cu cat creste somajul! Doar de curiozitate, avem democratie originala, pe stil romanesc… De ce ne uitam in gura acestui ins de o moralitate indoielnica, supra autointitulat: pielea “peleului”…

   • Multinationalle nu sunt companii private ci companii PUBLICE pe actiuni.
    Pentru ca oricine poate cumpara actiuni la ele. De ceea se supun unor reguli extrem de stricte cel putin in occident.
    Activitatea politica in interiorul companiei si posibila discrimnare pe aceste baze sunt sigur ILEGALE.

   • Acest acoperit facea pe anti-basistul pana intr-o zi…cea a suspendarii si a referndumului.
    Ca la un ordin a inceput sa injure pe Crin si Ponta cu o mare turbare. Asa ii ordona “constiinta” desigur.

  • Cred ca tot de aia sunteti in piata si acum, nu intelegeti romaneste, una spune omu’ alta intelegeti voi. Anul trecut pe unde erati, stateati cu capul in pamant ca strutul ?

   • Cred ca altii se fac ca nu inteleg romaneste. Vezi de iordache cu ordonanta, grindeanu. De dragnea nu mai spun, saracu, a ajuns sa se contrazica singur. Parca stia programul de guvernare din scoarta in scoarta. Dar de amnistie si gratiere, habar n-avea. Nu stiy, nu stiu, intrebati la guvern…penibil!

    • Mai Cristinico, odata ca “astia” nu-s ai mei sunt si ai tai si trebuie sa-i accepti cum am acceptat si eu o gramada de tradatori si smenari, o gramada de mafioti cu gulere albe iar, o alta chestiune este aceea ca inca tot nu te-ai dumirit cum e cu “amnistia si gratierea” de unde se vede treaba ca stai prost cu intelegerea limbii materne.

  • Asa va invata la multinationala: sa aplicati tactica APELULUI LA RIDICOL pentru a emotiona audienta? :p

  • Multinationalele au rolul lor dar ele trebuie sa recunoasca si sa respecte un guvern legitim ales, nu sa instige oamenii in strada la rasturnarea guvernului. Ele trebuie sa respecte legile statului respectiv sa dea ceva si tarii aceleia nu sa scoata profiutul intact din tara. Aici e lupta pentru putere: ori statul e puternic ori securitatea care reprezinta interesele multinationalelor conduc tara. Aici se stabileste o ierarhie. Problema e ca aceste multinationale nu vor sa dialogheze cu guvernul ales ele vor sa dicteze ele si sa isi puna niste marionete. PSdul ar vrea sa dialogheze si sa coopereze si cu ambasadele si cu multinationalele dar acestea pur si simplu nu vor, vor doar niste marionete ale lor de dreapta care le asigura furt maxim.

 2. 80% din cifra de afaceri a Romaniei este realizata de multinationale. Toate bune si frumoase, dar esenta este valoarea taxelor platite de acestea si societatile romanesti. La 80% cifra de afeceri platesc in 5 ani taxe de 2,5 miliarde de euro, iar cei care reprezinta diferenta de 20%, 55 miliarde euro ?! Aici este marea evaziune fiscala. Daca tot le pupam zilnic pe botic, sa-si plateasca intai integral taxele si impozitele si apoi sa-si externalizeze profitul. Restul explicatiilor, mai mult filozofice, sunt pentru fraieri.

 3. Am constatat si nu de azi de ieri ca dl. Chireac este un fitilist de prima clasa, exemplu: “Nu este ceva rău, nu este neapărat bine, …” si exemplele pot continua. Il inteleg nu vrea sa supere si trebuie sa traiasca in toata aceasta increngatura.
  Articolul ca de obicei este unul asa cum ne-a obisnuit dl. Chireac, la obiect si realist insa mai trag o concluzie. Guvernul trebuie sa tina cont de multinationale si se cere imperios necesar o comunicare intre acestea si stabilirea unor jaloane pe mai departe si de interes comun.

 4. gresita impresia lui chiriac, un mare fan psd. s-a trezit constiinta oamenilor care muncesc in tara asta si platesc impozite si taxe foarte mari. oamenii astia care protesteaza nu sunt doar din multinationale si sunt influentati doar de cat platesc la stat si ce primesc la schimb si de frica hotilor din psd.
  oamenii astia au masini, au umblat prin vest si stiu cum tebuie sa arate drumurile, vor spitale ca nu vor sa se imbolnaveasca de la mizeria din ele, vor educatie pentru ca au copii si ei au reusit in mare parte prin autoeducatie nu prin ce invata la scoli. sunt progresisti si vor mai mult.

  salarul minim nu afecteaza multinationalele, ci micile srluri. psd omoara micile afaceri, sau le obliga sa mareasca preturile.
  e o mare prostie sa spui ca salarul minim ii afecteaza pe vodafone, sau orange. salarul minim creste prin educatie si competenta la privat. daca ai salar minim inseamna ori ca esti la inceput , ori ca nu poti mai mult.

  • Unde au fost toti astia de care amintiti in ultimii 12 ani sau anul trecut? S-a trezit asa deodata constiinta in ei iar, sustinerile dvs. nu au fundament.

  • Nasule, ai avut firma, ca de creier nu te mai intreb, pana in 2007 cand am aderat la UE? Si daca ai avut, ti-a mers bine?! Dar dupa 2007, cum ti-a mers? Ca vad ca tot o frigeti ca ati fost furati de v-au cazut indispensabilii de pe voi de atata furaciune!

   P.S. Dcat sa comentezi balarii care dovedesc ca habar nu ai de capul tau si pe ce lume esti, mai bine bagi direct ca esti basist oparit si gata, ca oricum lumea se prinde ce esti tu si ce doresti! Du-te cu Basescu Sticle idolul tau etern si lasa-ne nasuleeeeei, ca esti expirat rau! Paaaa

   • Auzi, pai si basismul ordinar ce ucide?! Neuronul?

    P.S. Ca tu esti experta! Mai Carmen pensionara basista oparita din Cluj care te zvarcolesti in chinuri, mai…

    • Zuza asta e Carmen basista? Chiar imi era dor de ea.credeam ca a facut pneumonie la miting SI am scapat de ea.e perseverenta tipa , schimba nick-uri la greu.

     • Bai baietii ?! Ce aveti asta-i @Cristina mirica-“oparita” @Carmen e inconfundabila, este si ea noua aparuta in peisaj.

 5. N-am vazut nici un tabel de prezenta in piata Victoriei. In schimb exista un filmulet cu inregistrarea pe tabel a participantilor la protestul de la Cotroceni.

  • Nasule, tu pentru cine scrii?!

   P.S. Du-te cu Basescu Sticle, idolul tau etern, du-te si lasa-ne!

  • Pe FB, unde va inchinati si spovediti zilnic sunt tabelele tinerilor frumosi si liberi. A cazut si sintagma cu “tinerii frumosi”. Am vazut o gramada de oameni la varsta a treia in Piata Victoriei. Frumosi mai greu de la o anumita varsta. Iar liberi nu au fost niciodata in gandire. Efectul de turma este in contradictie cu libertatea de opinie. “Libertatea ” asta este identica cu gluma asta: “Eu in fata sotiei am ultimul cuvant. Da, draga mea, ai dreptate!”

  • Ar fi de apreciat daca domnul Tudor va publica ceva legat de asta. Chiar nu se face nici o investigatie legat de aceasta problema. Totusi, mi se pare penal. Si sunt niste imagini graitoare, imagini filmate. Persoanele respective se pot identifica.

  • In piata victoriei prezenta se face modern, PE i-phone.seful doar vizualizeaza postarile PE facebook sau twitter SI vede daca II respecti ordinul sau Il tragi in piept SI esti la o bere.

 6. un singur cuvant spune totul despre ce a invatat la scoala dl chirieac, ghid ont pe vremea lui ceausescu, sigur, part time, in timp ce era student, tatal general l-a trimis la munca ptr partid de cand era tinerel casalotul. acest cuvant folosit este PLUSVALOARE. misto, doar la cunostinte social-politice se invata asta….hai domnu’ chirieac ca le stii pe toate, si cu ioan rus, si cu micky spaga, ia zi tu cum era sa fii secretar de stat la externe in 2001, si nu ti-a iesit.

  • N-ai spus ce era mai important si anume, Foca Ucigasa (Morsa Corpolenta sau cum emoragie cerebrala i-a zis Basescu Sticle), Bogdan Chirieac asta este inginer! Fii destept, tara geme de ingineri!

  • Ioan Rus este o ciuma portocalie (ingalbenita de la vreme, in ultima perioada) deghizat in ciuma rosie. Toata lumea stie grupul de la Cluj . Iar Nicusor Dan a suferit o lobotomie in care i s-au extras ultimele amintiri despre Ceausescu. Din care nu si-a mai revenit niciodata. Chiar si-n 2017 este dezorientat in spatiu si timp .

 7. buna ziua, nu cred ca cifrele dlui Chiriac sunt documentate. De asemenea – prezenta la meeting pe baza de lista e doar o stramba… mergem cu drag si ne vedem acolo cu totii, nu ne place ideea de a da legi-ordonante pe furis, care sa serveasxa liderului suprem. De ce se minte ca nu ii sunt dedicate cand el beneficiaza si de ordinanta 13 si de legea gratierii depusa la parlament? Beneficiaza ca si condamnat dar si in dosarul in care a dat salarii de la stat unor domnisoare de partid… Prin urmare mergem cu drag fara liste, si prieteni de la firme romanesti vin in grup – fara liste si ei… vrem politicienii care fura in inchisoare – si asta cred ca o vor toti romanii! Simplu… politicienii care nu fura sa nu isi acopere fratii care fura !

  • Duceti-va cu drag cu Basescu Sticle, idolul vostru etern… Duceti-va nasuleeeeeeei si lasati-ne, ca voi hipsterii feisbucisti si ONG-istii sorosisti sunteti mult prea avansati pentru societatea romaneasca, ati spart bariera sunetului ati rupt-o pe sistem! Sunteti marii luptatori ai vietii cand v-a scos Soros cu ONG-urile, ca la alegerile din decembrie ati avut treaba si de-aia n-ati putut sa dati cu stampila, v-a apucat opinteala dupa ce s-a votat ca atunci v-a dat voua Soros adunarea si de-aia, ca altfel nu stiti de capu’ vostru dreac! Sunteti prea tari pe ordonanta si pe alte frectii d-astea, va bagati singuri in seama aiurea si abia de stiti sa scrieti! Paaaaa

  • Prezența la miting, Răducioiule! Limbajul ăsta de lemn , de tip corporatist, gen: meeting, background ,feedback, job etc dăunează grav limbii române. Săracul Alexei Mateevici, cât s-a mai chinuit să aducă un omagiu limbii române! Dar în curând o vom comemora, la fel ca pe Ziua Unirii.
   #resist

  • Unde erati voi, astia “modificati genetic” anul trecut sau in ani ultimii 10 de cind Basescu si-a facut de cap cum a vrut el? Cu bocancii in Constitutie, la brat cu Serviciile, calare pe justitie si la brateta cu DNA-ul. Un stat mafiot ce a penetrat structura intregii societati.
   Posibil sa nu aveti o cunostinta, o ruda, un prieten care sa fi avut de -a face cu Tribunalul, cun un proces deci cu justitia in ultima instanta.
   Nimeni nu v-a povestiti cum statul de drept a devenit ” statul drepti” iar legea e discretionar administrata de Procurori in loc de magistrati si colac peste pupaza Steaua Polara alias Kovesi domneste sub obladuire divina? Traiesc in diaspora de foarte multi ani, probabil nu erai nici macar un proiect pentru parinti tai.
   Nu t-au povestit niociodata de SECU asa cum era inainte de 89 si cum s-a perpetuat si intarit in toti acesti ani, omniprezent si atotputernica? Te “lupti” pt. principi nobile dar pierzi din vedere lucruri importante. Demnitate pentru toti nu doar pentru cei din P. Victoriei,. CE COOL este sa va vedeti in fiecare seara si sa improscati cu violenta vorbelor.
   Stii ce? Treaba cu ” tinerii, frumosi si destepti” ma lasa rece. Putin frumosi , unii chiar sinteti uriti si uritei, incapatinati prosteste deci nu destepti iar libertatea asa cum o intelegeti voi e mai mult ANARHIE: credeti ca mergeti intr-o directie, sa nu ajungeti exact unde nu trebuie. Nu stau sa-ti explic eu. Politica trebuie sa fie si sa ramana in dreptul constitutional.
   NU STRADA FACE POLITICA si agenda unui Guvern oricare ar fi el.
   Treaba cu ” Democratia participativa” asa cum faceti voi, pute de departe a Monica Macovei o procuroare comunista , vopsita Europarlamentar. In ’90 interoga studenti arestati si plesnea in timpul interogatorului. Acum e “democratica” si patrunsa de statul de drept.
   Asa ca nu-mi da lectii de democratie si alte cele. Am vazut si am inteles ce era de inteles, din pacate nu in Romania, tara in deriva pe care voi o adinciti si mai mult.-

 8. Normal ca numai astia au ramas pe langfa de firmele de stat cu monopol si alea capusate.

  FSN=PDSR=PSD+PD au vandut tot ce era romanesc dupa ’90 la fier vechi. Iar acum se dau “mandrii ca sunt romani” !

  Oricum Chirieac abereaza din nou si amesteca franturi de adevar cu minciuni.

  Aia cu taxele de 2.5 miliarde vs 55 miliarde e minciuna clara amestecand doua taxe complet diferite. O companie ca Dacia Renault de exemplu plateste mult mai mult taxe pe salarii, taxe locale, taxe de mediu decat “impozit pe profit” de exemplu.

  In SUA se ia si inchisoare pe viata pentru delapidare de fonduri pentru ca la ei acuzatiile sunt adunate, nu ca la noi in cea mai redusa+spor. Amenzile atat in UE cat si SUA se iau de catre firme cand nu se gaseste culpa individuala.

 9. simbioza ce ar trebui să existe între o țară și giganții mondiali care lucrează pe teritoriul ei”

  Vreti sa spuneti: relatia parazitica multinationale-stat!

  -Ele nu platesc suficiente taxe pentru ca bugetul de stat sa construiasca drumuri, spitale, scoli pt.a pregati viitorii lor angajati.

  -Ele sugereaza texte de articole de lege gata scrise secretarilor din Parlament, ca sa nu-si mai bata acestia capul cu formularile care nu le-ar conveni multinationalelor.

  -Ele vor putea sa ne dea in judecata pentru profituri “viitoare nerealizate”. De exemplu: daca intr-o regiune e o sosea cu taxa de intrare, iar statul face una paralela pentru toata lumea, multinationala poate pretinde statului compensatie pt. volumul de masini care n-a mai folosit soseaua privata. (Ilustrare a Tratatului Transatlantic dorit de Merkel.)

  -Ele cer atatea facilitati de la stat pentru ca piata libera e doar un slogan, — multinationalele in fapt urasc concurenta si economia de piata, vor o nisha a lor cat mai putin supusa concurentei si vor sa-si imparta teritoriul intre ele precum mafiile (vezi Obamacare, faza pe state).

  -Ele vor sa fie concurenta doar intre lucratori (carora nu li se permite sindicalizarea), iar intre multinationale sa fie nisha si/sau cartel.

  Oare cata putere sa le mai dea statul roman?! Le-a dat deja totul.

  • Rezulta ca esti in UE, ca in 2007 nimeni nu a zis ca nu vrea aderare. Acum au inceput toti sa vada ce inseamna, cedarea de piata de desfacere, de interese economice, resurse naturale etc. Astia credeau ca e pe barba si pe datorie totul, ce dreac! Traim pe imprumuturi financiare si pe importuri masive pentru ca noi cu produsele noastre nu existam in economia reala, suntem varza. Perestroika de la sfarsitul anilor ’90 asta a vizat, descentralizarea economiei comuniste si autonomizarea centrelor de profit care sa se administreze independent si sa obtina profit pe piata libera, daca erau capabile sa se eficientizeze si sa obtina profit intr-o economie reala. Care nu, dadeau faliment sau intrau in insolventa, executare silita etc. Asta s-a intamplat dupa anii ’90 si cu toata industria romaneasca, si cu multe altele. Din pacate lucrurile sunt prezentate in cu totul alte moduri pe televiziunile private, subiectul ajungand sa fie distorsionat de diferitele constrangeri care le determina politicile editoriale. Nu spun mai mult. Sal

 10. Am trait s-o aud si pe asta, nu ne mai putem asigura energia electrica din productie interna.
  Bineinteles va trebui sa importam. Mi se pare de noaptea mintii. Daca as fi Luluta m-as autosesiza, n-am glumit.

 11. Ce porcărie cu eliminarea celor 102 taxe!
  Azi m-am lămurit şi cu taxa pentru paşaport. Înainte era 270 lei pentru paşaportul simplu plus 22 lei o altă taxă consulară plătită la CEC(fără nimic în plus), au anunţat scăderea, şi astăzi ce să vezi, au mutat plata taxei la poştă şi plăteşti 258 lei pentru paşaport plus 10 lei taxa la poştă pentru trimitere= 268 lei!
  Cum e cu scăderea: preţ vechi 270 lei şi preţ nou 268 lei?
  Salvăm din şi pe banii noştrii poşta Română acoperând furăciunile vechi?
  Să terminăm cu manevrele mizerabile vorbite de vorbitori!
  Fiţi sinceri că nu vă ia nimeni capul!

  • Stii ce cred. Istetii n-au publicat si metodologia de aplicare. E o meteahna a zilelor de azi, cand “procedurili” si “metodologiilii” ne omoara si pierdem timp pretios. E ceva de genul n-a avut freza de dreapta. O tampenie de care ne impiedicam cand vrem sa facem lucruri serioase. Niste directive imprumutate de la UE, prost traduse si mai ales prost interpretate de “sofisticatii” zilei de azi.

 12. Cifrele prezentate sunt cel puțin dubioase. Lipsa surselor pentru cifre este un semn URIAȘ de întrebare. Cred că autorul compară impozitul pe profit plătit de multinaționale cu totalitatea taxelor plătite de firmele cu capital românesc. Chiar și așa tot dă cu virgulă. Ca notă de subsol, în perioada 2009-2014, în care au plătit 2.5 mld euro taxe, au investit vreo 19 mld euro în România. O altă notă spune că în 2015 au creat 12.000 de locuri de muncă noi în România.

 13. nimic nou sub soare. Sau a uitat toata lumea cum Coca-Cola face guverne prin Columbia sau United Fruits facea guverne prin Cuba? ;p

 14. Este fantastic cat de multa lume emite, fara niciun fundament, opinii cu pretentii de adevaruri, doar in alb sau negru.
  Impozitarea nationalelor nu este o chestiune de DACA ci de CAND – cititi Directiva 1164.
  Eu cred ca disperarea e sa nu se dea drumu’ la FSDI

 15. Cred ca Mugur Isarescu a zis foarte clar: “Multinaționalele trebuie să respecte fiscalitatea și regulile noastre.
  Firmele străine trebuie să intre în legislația românească, să respecte fiscalitatea, regulile noastre. S-a discutat la fel cum se discută și în Europa despre problema prețurilor de transfer. Aceasta nu este o chestiune simplă nicaieri în lume. Cunosc această problemă din anii ’70- ea e aproape perpetuă și e legată de statutul multinaționalelor”, a declarat joi Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

  Guvernatorul BNR făcea referire practica prin care unele multinaționale practică transferul profitului și sustragerea acestuia de la impozitare din România.
  Mecanismul prin care se face această evaziune se produce fie prin realizarea unor importuri scumpe de materii prime de la o societate din grup, fie prin vânzarea, la prețuri scăzute, tot către o firmă din același grup.

  În acest context, Curtea de Conturi evaluează că valoarea profiturilor transferate în afara României de multinaționale se situează între 7 și 10 miliarde de euro, sumă care, dacă ar fi impozitată, ar aduce la buget între 1 și 1,5 miliarde de euro – aproximativ 3% din bugetul consolidat și 0,9% din PIB pe anul 2016.

  La nivel legislativ în UE, ca instrument de control fiscal al prețurilor de transfer, se aplică, până la data de 1 ianuarie 2019, Directiva 1164/2016, care stabilește norme împotriva practicilor de evitare a obligaţiilor fiscale cu incidenţă asupra funcţionării pieţei interne. ”

  Victor Orban 10. febr. 2017 : discursul despre starea natiunii- ref. multinationale, dar si despre altele.

  “Organizații internaționale încearcă să intervină în politicile Ungariei, în secret și cu bani din străinătate”, a spus Viktor Orban în discursul său televizat în direct. El a susținut că în spatele acestor organizații se află George Soros.

  Oricum se stie ca Ungaria s-a decis ca toate ONG-urile la ei sa fi supuse auditului, plus obligatia sa isi declare sursele de finantare. Foarte bine. Urgent trebuie asta si in Romania.

  “Premierul ungar a amintit, de asemenea, că a „trimis acasă” Fondul Monetar Internațional, a impozitat suplimentar corporațiile multinaționale și că executivul pe care-l conduce a creat un sistem economic și politic care se individualizează prin faptul că este „adaptat nevoilor și gusturilor” populației maghiare.”

  a impozitat suplimentar corporatiile multinationale.!

  Business 24
  (2012)

  “In plina criza, a oprit privatizarile, considerand cele facute pana acum suficiente, a blocat penetrarile externe in punctele nodale si sectoarele strategice, s-a opus programului FMI de a arunca toata ajustarea asupra populatiei, punand la plata intru sustinerea ajustarii bancile, hipermarketurile, telecomul si distributiile energetice, toate servicii publice care fac profituri si in criza si care, nu intamplator, ca si in Romania, au fost confiscate de capitalul strain.

  Ungaria s-a decis sa nu mai cante neconditionat in struna multinationalelor vest-europene, considerand ca trebuie si tara sa se aleaga cu ceva din expansiunea acestora pe teritoriul maghiar. Romania, dimpotriva, a ales slabirea statului in plan economic, prin disparitia practic a acestuia. Cedandu-si capitalului strain pozitiile strategice, statul roman a ajuns incapabil de fapt sa deruleze o strategie, in lipsa instrumentelor si parghiilor de actiune. ”

  “Partidul Multinationalelor” sa participe la alegeri daca doreste sa se numeasca astfel si sa actioneze ca un Partid.

  In rest este vorba doar despre INTERESUL lor pur financiar-obtinere profit cat mai mare, pe care si-l apara oricum si se vede bine cum! asa cum au speculat, sustinut protestele.

  “Politic, însă, Partidul Multinaționalelor trebuie așezat la masă de orice viitor guvern al României”
  Pardon! Nu… nu politic, sa nu amestecam politica statului sau politica de partid cu activitatea de business a unora.

  Nu vrea Bogdan Chireac ca multinationalele sa ne dicteze si legile in Parlament?.Vad ca incearca acum sa dicteze politica Guvernului. Mai usor cu astea ,…daca o mare companie a noastra ar activa in SUA, sau Germania sau oriunde pe glob, nu ar avea nici o putere sau vreun drept de a influenta politicile guvernamentale, precum nu are avea nici vreun cuvant in Congresul US.

  Adica nu am fost destul o colonie-bataie de joc pentru toti, hai sa le oferim si legitimitate si putere mai mare ca sa ne Fu….legal. Zau?

  “Pur și simplu ambasadele servesc interesele multinaționalelor în fiecare stat în parte, inclusiv în România.”

  Da, iar statul roman serveste interesul Tarii si al Romanilor, simplu! In plus oamenii alesi sa conduca JURA in fata natiunii sa serveasca tara si pe romani. Clar?

  Remember? ROMANIA FIRST!

Leave a Reply