Măsura care-i permite unui pro­curor să ceară băncii datele financiare ale unei per­soane fără acordul unui judecător repre­zintă o intervenţie nedorită în viaţa pri­vată a persoanei şi ridică probleme serioa­se de constituţionalitate, consideră Octavian Popescu, partner la Muşat & Asociaţii.
Guvernul a modificat în luna mai prin ordonanţă articolul 153 din Codul de procedură penală, care va permite unui procuror să ceară băncii datele financiare ale unei persoane fără acordul unui judecător.
Modificarea elimină filtrul judecătoresc, prevăzut până acum în noul Cod penal.
„Chiar dacă legea se raportează la situaţii de excepţie (există urgenţă, iar obţinerea mandatului ar conduce la o întârziere substanţială a cercetărilor), este cert că măsura dispusă doar de procuror reprezintă o ingerinţă în viaţa privată a persoanei, eliminarea procedurii filtru de încuviinţare a măsurii de către instanţa de judecată, fiind de natură a ridica serioase probleme de constituţionalitate din perspectiva dreptului la viaţa privată garantat de art. 26 din Constituţie şi respectiv art. 8 din Convenţia pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor funda­mentale ale omului”, spune Octavian Popescu, partner la Muşat & Asociaţii, citat de zf.ro.

11 COMMENTS

  1. Ne mai mira ceva ? Intr-o zi ne vom trezi cu ei in casa si noi nu stim ca s-a modificat legea mai pe sest care le dadreptul sa-ti intre si-n casa dupa bunul plac. Asta da guvern de tehnocrati.

  2. Ceva curios?
    Amintiţi-vă câte ilegalităţi au fost în timpul lui Băsescu şi toate declarate după un timp îndelungat din cauza cărora mulţi au suferit îngroztor şi chiat mulţi au murit cu zile ! Răspunde cineva în faţa legii şi la momentul potrivit?
    Ghinion! Apa trece pietrele rămân!
    🙂 🙂 se merge pe continuitate în absolut totul !
    🙂 🙂 De ce nu şi în acest domeniu?
    🙂 🙂 Trăim în epoca pietrei de moară(procurori şi escroci în funcţii) atârnată de gâtul omului pentru a anihila viaţa celor care încă mai vor drepturi!
    🙂 🙂 parcă reforma pe gurile scăunarilor era:**noi hotărâm cine trăieşte şi cine moare…cu zile**! Deh, vorba din bătrâni: cine are(moştenire sau funcţie), să trăiască, cine nu, să nu-şi dorească…nici drept de moştenire de la părinţi!
    Aşa să fie!

    • Unde sunt tinerii frumosi, furiosi si liberi ca sa ia taurul de coarne ?
      S-or fi duc colea pana la mare ? Poate ong-urile astea sa ne mai salveze, ca doar ei lucreaza pentru cetateni.

  3. Bai nene, solutia este ca eu nu am cont in banca, nu tin bani in banca sau alte abureli in genul asta, dupa cateva incidente cu bancile neamului. Asa incat, tineti-va banii la ciorap sau la saltea!

    Iata solutia! Da-i in mortii lor cu bancile lor cu tot de camatari! Pa, pa!

    • Solutia : in cazul tau, greu de gasit….ca n-avem traditie in harakiri.. democrati fiind, dam drept de viata oricarei forme d-o cere…
      Ai tu bani, dragule, cum am eu grija zilei de ieri ! D-aia, ai si griji putine ! Si idei. si mai putine !
      (ma ia, totusi, frica : ce-ar fi fost d-as fi fost atat de prost !? cum dreacu’ treceam pe zebra ?! cum stiam ca trebuie sa mananc ?! bine ca nu sunt “andrei…”)
      Asta, sigur e d-ala cu “sa ne asculte, oricum eu n-am nimic de ascuns”… cum ar veni, omu’ se pune la dispozitie : luati din sufletu’meu mare, e de unde:)))
      Ai inteles “perfect”, bre, despre ce era vorba… cu tot respectu’, bati niste campii, mi-e ca nu-ti ajung alea autohtone, pari sa fi trecut si la vecini !!!

  4. Aş avea o consolare maximă să-i văd pe adulatorii sistemului în postura de “subiecţi” şi să se aplice pe “spinarea” lor absolut toate măsurile susţinute de ei…cred că ar înţelege mult prea târziu “derapajele” destructive asupra valorilor societăţii democratice…Dar oare câte din acţiunile “sistemului” nu sunt la limita constituţionalităţii? Societatea e mult prea fărâmiţată pentru a reacţiona unitar…Ne-am pierdut unii de alţii…Doar atunci când “behăiturile” turmei manipulate de sistem, vor fi acoperite de voci care să susţină propriile convingeri, se vor “strânge rândurile”… poate vom învăţa să apreciem mai mult adevăratele valori, ne vom reumaniza gândind şi acţionând conform convingerilor noastre.

  5. Îmi amintesc o aberaţie a abjecţilor care iau decizii prin marginalizarea unor categorii de populaţie. Mă refer strict la CNA-privind calcularea audienţei tv între 18-45 sau 50 ani şi la politicienii care intenţionat marginalizează categoria de vârstă peste 45 ani până la cât poate trăi omul privind limitarea până la scăderea drastică a nivelului de trai !
    – Cum să calculezi audienţa tv excluzând tocmai categoria care din plin contribuie financiar la abonamentul tv?
    – Cum să excluzi tocmai categoria care este cam de aceeaşi vârstă cu lichelele din toate instituţiile şi care încă mai ştie viaţa în comunism dar şi ce înseamnă moralitate/imoralitate?
    Şi cu politicienii:
    – Cum să-i marginalizezi, să nu-i bagi în seamă atâta timp cât trăiesc pe acei oameni care au depăşit 45-50 ani?
    – Cum poţi să limitezi până la scăderea nivelului de trai pentru cei cu vârsta peste 45-50 ani, oameni care au muncit din greu pentru a consolida această ţară din care toţi furaţi să vă îmbogăţiţi de 27 ani de zile?
    🙂 🙂 această categorie nu poate fi scoasă la produs în străinătate sau pe centură ca să mai aveţi voi cocalarilor de cine să va bateţi joc cum se practică de 27 ani cu fetele? Ce ghinion pe voi chiulangiilor manipulanţi !
    Bănuiesc că şi ei trebuie să vă marginalizeze inclusiv la alegeri: să voteze tineret până în 45 ani ca să vă săturaţi de marginalizare! Să simţiţi pe pielea voastră denigrarea şi marginalizarea până la dreptatea divină!
    N-ar fi…o bună reforma?
    Cred că e unica reformă benefică tuturor celor care mai ştiu ce înseamnă respect pentru viată, respect pentru cei din jur, ocazie cu care vom vedea şi luminiţa demnităţii acoperită de mizerii politico-tehnocrate ascunsă tocmai în puţul împuţit al escrocilor.

  6. Si care ar fi solutia? Vi se pare ca mai exista persoane, institutii, ONG-uri care sa apere drepturile noastre? Ce vremuri traim in ciuda progresului, informatizarii, democratiei…etc!!!

  7. Am vazut in zilele precedente un “militica” d-ala (in uniforma, ca sa n-avem dubii) cum ca facuse unu’ cercetat de ei evaziune fiscala, spalare de bani… ceva…
    Terminase anafu’ specialistii, si stia “mos Teaca” in albastru ce inseamna, si cum e cu actele contabile…
    Asa ca, d-acum, m-astept la “si mai mare”… e ca la fotbal : toti stiu cu “coruptii”, da’ nimeni (nici macar aia de trebuie) nu stiu cum e cu legea…
    In locu’ astora de la banca, le-as da extrase de cont pe modelu’ unei banci (nu spun care, ca-i fac reclama… chiar si negativa) : fara nici un fel de indexare (nici pe suma, nici pe data); sa caute aia solduri, plati, incasari, cu lupa… sa gaseasca acu’, in carul cu fan ! Si le-as lua si comision pentru asta (ca, se stie, multe banci, de ceri dublura la extras, taxeaza suplimentar:))) Da’ sa plateasca procuroru’, eu, contribuabilu’, nu i-as da, din impozite, sa vada la mine in extras, pe banii mei… vrea sa vada, sa dea el banu’, din “salar” !

Leave a Reply