Tuesday, December 24, 2024
7.3 C
Bucharest

NATO a lansat 5 proiecte cruciale pentru întărirea apărării și descurajării

Joi, 17 octombrie 2024, NATO a lansat cinci inițiative menite să abordeze unele dintre cele mai critice domenii pentru conceptul aliat de apărare și descurajare. Aceste noi proiecte multinaționale de înaltă vizibilitate vor implica un total de 26 de aliați și vor contribui la furnizarea de capabilități critice pentru îmbunătățirea interoperabilității forțelor NATO.

Aliații contribuitori au participat la o ceremonie de semnare în timpul ministerialei de apărare, la sediul NATO. Secretarul General Adjunct interimar al NATO, Boris Ruge, a salutat „începutul unei lucrări semnificative în noi domenii, dar și etape importante pentru proiectele existente”, adăugând că „este un exemplu excelent al modului în care Alianța noastră dă rezultate”.

Primul proiect urmărește să accelereze livrarea de noi generații de sisteme de aeronave pilotate de la distanță (RPAS) – cum ar fi Alliance Ground Surveillance (AGS) a NATO – prin cooperare multinațională. Treisprezece Aliați au demarat proiectul: Cehia, Estonia, Finlanda, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Norvegia, Portugalia, România, Spania, Turcia și Regatul Unit. Flotele RPAS sunt esențiale pentru o serie de roluri și misiuni, inclusiv informații comune, supraveghere și recunoaștere, război electromagnetic.

NATO - Topic: NATO Intelligence, Surveillance and Reconnaissance Force  (NISRF)

A doua inițiativă urmărește să crească elementele de compatibilitate și interoperabilitate a munițiilor cheie ale artileriei aliate. Contribuții inițiale au venit din partea a 15 Aliați – Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Norvegia, Portugalia, Slovacia, Turcia, Regatul Unit și Statele Unite ale Americii. Proiectul va contribui la armonizarea testării puterii de foc la nivel național și mecanisme de certificare. De asemenea, va ajuta la menținerea la zi a standardelor relevante și va sprijini adoptarea acestora.

NATO Artillery Power: Live Fire Exercise with Advanced Howitzers and Mortars

Proiectul al 3 lea : Distributed Synthetic Training Environment își propune să răspundă cererii tot mai mari de instruire virtuală la nivel multinațional. Acesta stabilește o rețea de oportunități de antrenament multinaționale avansate pentru militari. Optsprezece națiuni NATO s-au alăturat proiectului: Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Spania, Suedia, Turcia, Regatul Unit și Statele Unite. Prin valorificarea capacităților naționale de formare simulată în scopuri multinaționale, proiectul va aduce beneficii operaționale imense și economii importante.

SYNTHETIC READINESS: THE REMEDY FOR FUTURE JOINT READINESS - War Room -  U.S. Army War College

 

Proiectele 4 și 5 : NATO își intensifică și mai mult eforturile de a sprijini livrare către aliați de tehnologii spațiale cu două noi proiecte.

NATO - Topic: NATO's approach to space

Prin intermediul NORTHLINK, 13 Aliați – Canada, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Ungaria, Islanda, Italia, Luxemburg, Țările de Jos, Norvegia, Suedia și Statele Unite – vor explora dezvoltarea unei comunicații multinaționale prin satelit în zona Arctica, sigure, rezistente și de încredere.

Prin intermediul inițiativei STARLIFT, 14 națiuni – Belgia, Finlanda, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg, Țările de Jos, Norvegia, Spania, Suedia, Turcia, Regatul Unit, Statele Unite ale Americii – vor investiga modalități de a consolida accesul și utilizarea de către NATO la spațiu pentru a face față unei game de provocări care vin din operarea din spațiu. STARLIFT îi poate ajuta pe aliați să lanseze mijloace cu un preaviz scurt, să manevreze o navă spațială de rezervă prepoziționată sau să preia date de la parteneri comerciali, în timpul crizei sau al unui conflict.

Au fost făcuți, de asemenea, pași suplimentari pentru a avansa lucrările la două proiecte deja în desfășurare: Capacitatea privind elicopterele de generație următoare (NGRC) și cooperarea transfrontalieră a NATO în spațiul aerian.

Artist's rendering of a next generation military rotorcraft concept

Lansată în 2020 și gestionată de Agenția de Sprijin și Achiziții NATO (NSPA), inițiativa NGRC își propune să înlocuiască capabilitățile medii multirol, care își încheie ciclul de viață în 2035 și ulterior. Cinci dintre aliații participanți – Franța, Germania, Italia, Țările de Jos și Regatul Unit – s-au angajat să identifice o singură soluție preferată pentru înlocuirea acestor capacități până la sfârșitul anului 2027, permițând astfel dezvoltarea acestei soluții în 2030.

Inițiativa de spațiu aerian transfrontalier a NATO a crescut, de asemenea, la 20 de țări membre, cu adăugarea Danemarcei, Germaniei, Islandei și Portugaliei. Lansat pentru prima dată în octombrie 2023, proiectul își propune să încurajeze cooperarea civil-militar privind utilizarea spațiului aerian pentru antrenamente și exerciții NATO și alte activități aeriene în mai multe regiuni ale Europei.

Allied Air Command | Finnish jets land in Romania for first participation  in NATO air shielding mission

#NATO

https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_229664.htm

Hot this week

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare în 4 ani

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare începând din 2020...

Topics

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare în 4 ani

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare începând din 2020...

Putin, ursul bipolar. Zice că nu are condiţii să oprească războiul, apoi enumeră condiţii

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi, la conferinţa...

Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să faci

Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img