Doua avioane NATO AWACS sosesc azi in Romania

Pentru întărirea Flancului sud-estic al teritoriului aliat, NATO relochează în România trei dintre avioanele sale de recunoaștere AWACS de la baza militară germană din Geilenkirchen, de lângă Aachen. Primele două AWACS (Airborne Warning and Control System) vor sosi astăzi, 17 ianuarie 2023, la baza militară a Aeroportului Henri Coandă/Otopeni din București. Misiunea va fi condusă de generalul de brigadă german Stefan Neumann și va dura câteva săptămâni. În total, aproximativ 180 de militari NATO vor fi dislocați la Baza Aeriană Otopeni în cadrul unei echipe multinaționale.

Ambasadorul Dr. Peer Gebauer, care va fi prezent la sosire, declară cu această ocazie: „Mă bucur că Germania are o contribuție esențială la misiunea NATO AWACS din România. Comanda acestei misiuni de către generalul de brigadă german Stefan Neumann și marele contingent german de militari participanți din mai multe state membre NATO demonstrează încă o dată că suntem alături de partenerii noștri români. Războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei marchează un „punct de cotitură”. Și aici, în România, resimțim efectele acestui război cumplit. Cu ajutorul aeronavelor de recunoaștere AWACS în cadrul NATO, se aduce o contribuție importantă la consolidarea flancului sud-estic și la susținerea sistemului de avertizare timpurie al NATO. Este un semnal important de solidaritate transatlantică și europeană.”

General de brigadă Stefan W. Neumann: „Cu ajutorul Airborne Early Warning and Control System, NATO are la dispoziție o capacitate de supraveghere aeriană și maritimă puternică și flexibilă. Bine pregătiți, vom efectua în curând și zboruri de la București pentru o perioadă limitată de timp, aducând astfel o contribuție importantă la misiunile de recunoaștere şi supraveghere pe flancul estic al NATO. În timpul pregătirii, am fost impresionat de sprijinul atât profesional, cât și flexibil oferit de forțele armate române. Acest lucru ilustrează cât de bine funcționează NATO.”

Leave a Reply