Liderii din NATO nu îi vor lansa Ucrainei invitaţia de a adera la Alianţa Nord-Atlantică la summitul de la Vilnius de la mijlocul lunii iulie, a declarat luni secretarul general Jens Stoltenberg, potrivit Reuters.

“La summitul de la Vilnius şi în cadrul pregătirilor pentru summit, nu discutăm despre lansarea unei invitaţii oficiale”, a declarat el presei după ce s-a întâlnit cu cancelarul german Olaf Scholz la Berlin.

El a precizat totuşi că liderii vor discuta la summit despre cum se poate apropia Ucraina de NATO.

În acelaşi timp, Stoltenberg a atras atenţia că nu trebuie să se accepte un conflict îngheţat în Ucraina în schimbul încheierii războiului.

“Ne dorim cu toţii ca războiul să se încheie, însă o pace justă nu poate să însemne îngheţarea conflictului şi acceptarea unei înţelegeri dictate de Rusia”, a mai declarat el.

La rândul său, în conferinţa de presă comună că Stoltenberg, Scholz a spus că Germania este pregătită pentru posibilitatea ca războiul din Ucraina să mai dureze o perioadă lungă.

“Ne pregătim pentru asta şi ne adaptăm politicile pe această bază”, a precizat cancelarul german.

El a dat asigurări în acelaşi timp că Germania va continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi nevoie, scrie Agerpres.

#NATO
#Ucraina

Leave a Reply